Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Hooligans en rellen tijdens het EK 2024 in Duitsland

Hooligans en rellen tijdens het EK 2024 in Duitsland

  • door

Het EK in Duitsland begint op 14 juni 2024, dit betekent dat voetbalfans uit heel Europa samenkomen om er één groot voetbalfeest van te maken. Toch is er altijd weer een klein groepje dat het verpest voor de grote massa vrolijke fans: de voetbal hooligans.

Hooligans en supportersrellen zijn helaas nog steeds aan de orde van de dag. Ook tijdens het EK 2024 in Duitsland wordt er gevreesd voor de komt van hooligans en rellen. Toch lijkt de Duitse politie goed voorbereid op het komende EK.

De tien speelsteden zullen tijdens het EK 2024 goed beveiligd worden en de politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Dit doen ze zowel zichtbaar als onzichtbaar.

Ook tijdens het EK 2024 wordt er rekening gehouden met rellen. Met name rond wedstrijden van landen waar vaker rellen zijn, zullen de veiligheidsmaatregelen groter zijn.

Rellen EK 2024

Rellen tijdens het EK 2024

Hoewel de politie in Duitsland alles op alles zal zetten om rellen tijdens het EK 2024 te voorkomen, bestaat de kans dat fans zich misdragen natuurlijk altijd.

Tijdens het WK 2006, dat ook in Duitsland georganiseerd werd, waren er ook rellen. Met name Engelse voetbalfans misdroegen zich in onder andere Stuttgart. Iets recenter, in 2016, ging het ook volledig mis. Tijdens het EK in Frankrijk waren er rellen tussen Russische en Engelse fans in Marseille.

Toch gaat het sinds 2018 al de goede kant op met het rellen tijdens EK’s en WK’s. Het WK 2018 is Rusland verliep zonder grote problemen door het harde politie optreden. Het EK 2020 werd achter gesloten deuren gespeeld en op het WK 2022 in Qatar was er een alcoholverbod.

Laten we hopen dat Duitsland de goede lijn van het voorkomen van rellen tijdens het EK door kan zetten en dat EURO 2024 zonder grote incidenten zal verlopen.

Hooligans EK 2024

Het aantal hooligans lijkt de afgelopen jaren juist weer in opkomst. Met name in het gastland van EURO 2024, Duitsland, is hooliganisme weer aan het groeien. Hoewel de groepen hooligans niet zozeer groter worden, lijken de geweldsuitbarstingen wel extremer te worden.

Ondanks dat hooligans vaak bekend zijn bij de verschillende inlichtingendiensten, lukt het niet altijd om ze te weren van grote toernooien. Het blijkt hooligans en andere relschoppers toch vaak te lukken om de vele veiligheidsmaatregelen te omzeilen en toch af te kunnen reizen naar het EK.

Ook de opkomst van extreem rechts in Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen zorgt voor onrust bij de EK organisatie.

Hooligans EK 2024

Alcohol en rellen EK 2024

Tijdens het WK 2022 in Qatar waren er hele strenge regels rondom alcoholgebruik. Dit zorgde ervoor dat het aantal incidenten rondom de WK-wedstrijden bijna nul was. Een unieke prestatie in de geschiedenis van het voetbal.

Toch valt dit aantal misschien niet alleen toe te wijzen aan alcohol. Het was voor grote groepen voetbalfans vaak ook veel te duur om met zijn allen naar Qatar af te reizen. Bovendien zien fans Duitsland als een echt voetballand, terwijl Qatar dat natuurlijk absoluut niet is.

Kun je wel veilig naar het EK in Duitsland toe?

Hoewel de kans op rellen in Duitsland tijdens het EK reëel is, kun je zeker veilig naar Duitsland toe reizen om het EK bij te wonen. Gebruik dan wel een beetje je gezonde verstand. Vermijd de grimmige situaties en als de sfeer om dreigt te slaan, ga dan lekker ergens anders heen.

Er zijn genoeg veilige plekken om de juist zo leuke EK sfeer mee te maken dat je jouw EK-beleving niet hoeft te laten verstoren door een paar idioten die het verpesten voor de rest.

Engelse fans in Duitsland misdragen zich vaker

In het verleden is gebleken dat Engelse fans zich vaak misdragen op het EK. In Duitsland zal de politie-inzet bij wedstrijden van Engeland dan ook het grootst zijn.

Niet alleen bij wedstrijden van Engeland gaat het vaak mis, ook in Engeland zelf is hooliganisme een groot probleem. In Europa merken we dit vaak alleen maar in de Europese toernooien. Zo ging het bij de wedstrijd tussen AZ en Aston Villa vorig jaar ook nog mis.

Bij landen die een minder groot risico vormen zal de politie in veel mindere aantallen aanwezig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een land als Zwitserland.

Vaak wordt bovendien beweert dat we in Nederland voor het eerst met “echt” hooliganisme te maken kregen in de UEFA Cup finale van 1974 tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur. Beschonken fans van de Spurs zoeken de confrontatie op en de daarop volgende rellen gelden als de eerste grote voetbalrellen in Nederland.

Om Engelse fans te weren van het EK 2024 heeft de Britse regering toegezegd dat er ruim 1.600 Engelse hooligans niet naar Duitsland mogen reizen tijdens het EK. De verwachting is dat er zo’n 300.000 Engelse voetbalfans naar Duitsland afreizen tijdens EURO 2024. In totaal worden er ongeveer 15 miljoen voetbalfans verwacht.

Oranje fans zijn graag geziene gasten

Hoewel er hier in Nederland ook wel eens rellen en ongeregeldheden zijn, is daar bij wedstrijden van het Nederlands Elftal geen sprake van. De Oranje fans staan juist bekend om hun gastvrijheid. Ook worden Nederlanders vaak geprezen om hun manier van feesten tijdens het EK of WK.

De bekende Oranjemarsen, verkleedde fans en de goede sfeer rondom wedstrijden van het Nederlands Elftal kunnen in het buitenland vaak op veel lof rekenen.

Servië – Engeland, hoog risico op rellen tijdens EK

Tijdens de EK wedstrijd tussen Servië en Engeland in poule C op het EK 2024 wordt vooralsnog de kans op rellen als het hoogst gezien. De wedstrijd wordt gespeeld op zondag 16 juni in Gelsenkirchen. Fans van beide landen schromen geweld niet en rondom wedstrijden van beide nationale elftallen zijn geregeld rellen.

Tijdens dat soort hoog risicowedstrijden op het EK 2024 zijn de veiligheidsmaatregelen dan ook nog strenger. Zo wordt er minder tot geen alcohol geschonken en zal er extra politie inzet bij de wedstrijd in Gelsenkirchen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *