Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Totaal aantal bezoekers bij het EK 2024 in Duitsland, record aantal fans verwacht

Totaal aantal bezoekers bij het EK 2024 in Duitsland, record aantal fans verwacht

  • door

De Duitse regering verwacht dat er ongeveer 15 miljoen voetbalfans van over de hele wereld naar Duitsland zullen komen tijdens het EK. Dit is iets minder dan de totale bevolking van Nederland.

Zoveel bezoekers tijdens het EK zorgt natuurlijk ook voor veel logistieke problemen. Al deze fans moeten zich goed door de stad kunnen bewegen en van en naar de EK-stadions kunnen komen. Bovendien speel veiligheid ook een grote rol.

In dit artikel bekijken we het totaal aantal bezoekers tijdens het EK 2024 in Duitsland.

Aantal bezoekers EK 2024

Totaal aantal fans in de EK stadions

Er zullen ongeveer 2,7 miljoen fans naar de EK-stadions trekken. Dat is de verwachting van de organisatie van het EK. Er zijn in totaal 51 EK-wedstrijden en de verwachting is toch wel dat het grootste deel van al die duels uitverkocht zal zijn.

Het EK in Duitsland begint op 14 juni met de openingswedstrijd tussen Duitsland en Schotland. De EK finale is op 14 juli.

Record aantal bezoekers EK 2024

Omdat Duitsland natuurlijk vrij centraal ligt in Europa is de verwachting dat veel voetbalfans de reis naar Duitsland zullen maken om een glimp van het EK mee te krijgen. Bovendien ligt Duitsland relatief dichtbij voor veel voetbalfans in Europa.

Daar komt nog eens bij dat ook de EK-stadions en speelsteden grote steden zijn waar graag veel fans naar toe gaan.

Ook het aantal Nederlanders dat naar Duitsland af zal reizen tijdens EURO 2024 zal enorm zijn. Er wordt zelfs gesproken van een nieuw record Oranjefans dat naar het EK toe gaat.

Aantal fans in fanzones

Daarnaast is de verwachting dat er 12 miljoen mensen in kroegen, de fanzones en op grote schermen in de verschillende Duitse steden naar het EK zullen komen kijken. Ook veel supporters zonder wedstrijdticket zullen afreizen naar Duitsland om de EK-sfeer te proeven.

Bovendien zullen veel Nederlandse voetbalfans naar Duitsland reizen om de speelsteden te bezoeken. Maar liefst vier speelsteden liggen op minder dan 250 km vanaf Utrecht. Dit betekent dat Nederlandse fans maar ongeveer drie uurtjes hoeven te reizen om een fanzone te bezoeken in de speelsteden.

Kleinste stad EK 2024

Een stad als Gelsenkirchen heeft bijvoorbeeld “slechts” 265.000 inwoners. Daarmee is Gelsenkirchen de kleinste speelstad tijdens het EK in Duitsland. Ook naar die stad zullen massa’s voetbalfans afreizen om het EK te beleven.

Voor een stad als Gelsenkirchen, waar in totaal vier EK wedstrijden gespeeld worden, zal het even wennen zijn. Zoveel voetbalsupporters in de relatief kleine stad. Veel lokale ondernemers zullen daardoor profiteren.

Hoeveel mensen kijken naar het EK voetbal?

Naast het aantal fans in de EK-steden en de stadions zullen er ook heel veel mensen aan de buis gekluisterd zijn om het EK op de voet te volgen.

Hoeveel voetbalfans het EK op tv gaan kijken is natuurlijk nog even afwachten. De schattingen lopen uiteen van 5 tot 6 miljard mensen.

Omdat er ook wedstrijden overdag gespeeld worden, is de verwachting bovendien dat het EK massaal op de radio geluisterd gaat worden. Dat het EK enorm populair is, blijkt dus wel weer.

Organisatie EK 2024

Het organiseren van een groot voetbalevenement als het EK is altijd een behoorlijke opgave. Niet alleen doordat er zoveel mensen naar de speelsteden afreizen, maar ook door de toenemende terreurdreiging. Daarnaast zijn hooligans tijdens wedstrijden helaas een toenemend probleem.

Gelukkig kan de organisatie van het EK 2024 voortbouwen op de afgelopen EK’s en WK’s die ook zonder (grote) problemen zijn verlopen.

Laten we hopen dat het EK 2024 in Duitsland ook zonder al teveel problemen verloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *