Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Terreurdreiging EK 2024; Is er kans op een terroristische aanslag tijdens het EK 2024?

Terreurdreiging EK 2024; Is er kans op een terroristische aanslag tijdens het EK 2024?

  • door

Met het EK 2024 in Duitsland in aankomst komt ook steeds de vraag naar voren of het wel veilig is om het EK te bezoeken. Met de groeiende terreurdreiging vragen veel mensen zich af of er kans is op een terroristische aanslag tijdens het EK 2024.

Bij grote evenementen kan je er tegenwoordig eigenlijk al niet meer omheen. Anno 2024 wordt er nou eenmaal ook gesproken over de terreurdreiging tijdens het EK voetbal. De vraag is dan ook of je veilig met je gezin het EK in Duitsland kunt bezoeken.

Terreurdreiging EK 2024

Terreurdreiging EK 2024; is het wel veilig?

Zeker nu het EK zó dichtbij is snappen we heel goed dat Nederlanders massaal naar Duitsland afreizen om het EK te bezoeken. Aan de ene kant gaan er natuurlijk veel fans naar de wedstrijden van Oranje. Aan de andere kant zullen ook veel voetbalsupporters naar de Duitse Speelsteden net over de grens reizen om de EK sfeer te proeven.

De organisatie van het EK in Duitsland heeft aangegeven er alles aan te doen om dit zo veilig mogelijk te maken. Zo zijn er tijdelijk weer grenscontroles ingevoerd. Ook de grens tussen Nederland en Duitsland wordt tijdens het EK extra bewaakt. Hier wordt Duitsland overigens bij geholpen door Nederland.

Toernooidirecteur en voormalig voetballer Philipp Lahm gaf in een interview aan dat veiligheid vanaf het begin de topprioriteit van de EK organisatie is geweest. Dit blijkt ook wel uit de maatregelen die Duitsland heeft genomen om het EK 2024 veilig te maken voor iedereen.

Maatregelen om aanslagen EK te voorkomen

Duitsland heeft heel veel maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het EK zo veilig mogelijk verloopt.

Zo heeft Duitsland het verlof van alle politieagenten tijdens het EK ingetrokken. Iedere politieagent in Duitsland is dus beschikbaar tijdens het EK. Dit zorgt ervoor dat er dagelijks 22.000 politieagenten op de been zijn om het EK in goede banen te leiden.

Extra maatregelen om veiligheid tijdens EK te waarborgen:

  • Dagelijks 22.000 agenten ingezet.
  • Extra grenscontroles met buurlanden.
  • Zichtbare en onzichtbare observaties.
  • 300 veiligheidsexperts ingeschakeld.
  • Mega veiligheidscentrum van 500m2 met 129 computers en een groot scherm van 40 m2.
  • Geen politieagent heeft verlof.
  • Agenten in burger tussen de voetbalfans, de zogenaamde spotters.

Terroristische aanslag EK 2024

Hoewel er geen directe aanwijzingen zijn die wijzen op een terroristische aanslag tijdens het EK 2024 zijn er wel een paar zorgwekkende berichten op het internet verschenen.

Zo was er een mediakanaal op X (Twitter) dat gelinkt wordt aan IS waar gedreigd werd met een aanslag tijdens de kwartfinales van de UEFA Champions League. Dit geeft dus aan dat voetbalwedstrijden bij terreurorganisaties hoog op de lijst van mogelijke doelwitten staan.

Dit bleek ook maar weer in 2015, toen de aanslagen in Parijs op andere de Bataclan waren. Toen waren er ook drie zelfmoordterroristen bij het Stade de France waar op dat moment de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland aan de gang was.

Eén terrorist had een wedstrijdticket en wilde zichzelf ook daadwerkelijk opblazen in het stadion. Dit werd door een steward voorkomen.

Andere soorten terreur

De veiligheidsexperts rond het EK geven bovendien aan dat het tegenwoordig om andere terreurverdachten gaat dan in het verleden. Daar waar vroeger aanslagplegers naar het land afreisden om een aanslag te plegen, wonen de terreurverdachten tegenwoordig vaak al in Europa.

Deze zogeheten “cellen” zijn terroristen die vaak geradicaliseerd zijn. Dit maakt het voor veiligheidsdiensten nóg lastiger om de veiligheid tijdens grote sportevenementen te waarborgen.

Terroristische aanslag EK 2024 voorkomen

Zes dagen voor de start van het EK in Duitsland kwam het nieuws naar buiten dat er een IS-terrorist is opgepakt in Duitsland. De man wilde als beveiliger werken tijdens het EK. Tijdens de screening kwam naar voren dat de man banden heeft met IS.

De Duitse veiligheidsdienst is betrokken bij de screening van EK-medewerkers. Daar kwam naar voren dat de man een vermoedelijke IS-aanhanger is.

Hoewel er geen concreet bewijs was had de man wel een enkele reis naar Istanbul geboekt. Dit zorgde voor nog meer argwaan bij de Duitse inlichtingendiensten.

Terreurdreiging EK in Duitsland

De hoge alertheid van de Duitse veiligheidsdiensten tijdens EURO 2024 komt natuurlijk niet zomaar. Hoewel grote (sport)evenementen altijd een belangrijk doelwit voor terroristische aanslagen zijn, is de terreurdreiging door de situatie in de wereld nu misschien nog wel groter.

Naast de bestaande terreugdreiging van verschillende terreurorganisaties spelen nu ook de oorlog in Oekraïne en de zeer gespannen situatie tussen Israël en Palestina een grote rol.

Met de gijzeling van 1972 tijdens de Olympische Spelen in München nog in het geheugen zullen de veiligheidsdiensten er alles aan doen om het EK veilig te laten verlopen.

Gijzeling Olympische Spelen 1972

Bij de Olympische Spelen in 1972 ging het vreselijk mis in Duitsland. Tijdens de Olympische Spelen in München werden elf atleten en officials van de Israëlische ploeg gegijzeld door leden van de Palestijnse terreurorganisatie “Zwarte September”.

Ondanks verschillende reddingsoperaties konden de atleten niet gered worden. Alle elf de Israëlische sporters kwamen in München om het leven.

Ook nu leven Israël en Palestina op voet van oorlog. Het is dus niet ondenkbaar dat een gelijke situatie zich nu zou kunnen voordoen.

De Duitse autoriteiten zullen in ieder geval op het ergste voorbereid zijn en ieder scenario door hun hoofd hebben laten spoken. Ook is er natuurlijk een grote internationale samenwerking om aanslagen tijdens EURO 2024 in Duitsland te voorkomen.

Aanslagen tijdens EK 2024, kun je veilig naar het EK in Duitsland?

Hoewel aanslagen natuurlijk nooit helemaal te voorkomen zijn, doet Duitsland er alles aan om het EK zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er zijn tal van veiligheidsmaatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat voetbalfans veilig naar het EK kunnen.

Met name in en rondom de voetbalstadions is de beveiliging zeer hoog. Op andere plekken, met name plekken die openbaar zijn, is de veiligheid lastiger te garanderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kroegen, bij grote schermen buiten, biergartens of de officiële EURO 2024 fanzones. Bij die laatste kunnen namelijk ook fans zonder wedstrijdticket naar binnen.

Kun je veilig het EK bezoeken?

Het bezoeken van een EK wedstrijd kun je veilig doen. Wil je gewoon naar Duitsland afreizen om de EK-sfeer te proeven, dan is dat niet anders dan wanneer je in Nederland naar een festival gaat.

In de huidige tijd zijn plaatsen waar veel mensen samenkomen altijd “risicogebieden” waar de veiligheid niet altijd te waarborgen is. Zoals tegenwoordig zo vaak gezegd wordt: “er hoeft maar één gek te zijn”.

Laat dit je vooral niet weerhouden om leuke dingen te ondernemen zoals het EK voetbal bezoeken.

Het EK 2024 in Duitsland begint op 14 juni 2024 met de openingswedstrijd tussen gastland Duitsland en Schotland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *