Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Shirt Denemarken heeft geen merk van Hummel op het shirt tijdens het WK 2022 in Qatar

Shirt Denemarken heeft geen merk van Hummel op het shirt tijdens het WK 2022 in Qatar

Het shirt van Denemarken heeft geen zichtbaar merk op het shirt tijdens het aankomende WK in Qatar. Dat heeft shirtsponsor Hummel bekendgemaakt. Normaal prijkt op de borst van een voetbalshirt altijd het merk van de shirtsponsor. Hummel heeft er echter voor gekozen om tijdens dit WK in Qatar hun logo niet zichtbaar op het shirt van Denemarken te plaatsen. Het is een protestactie van zowel de Deense voetbalbond als sponsor Hummel.

Shirt Denemarken Qatar

Shirt Denemarken geen sponsor

Het shirt van het Deense nationale elftal zal op het aankomende WK in Qatar geen logo van de sponsor hebben. Dat heeft shirtsponsor Hummel bekend gemaakt. Normaal heeft het shirt van Denemarken altijd:

  1. Het logo van de Deense voetbalbond.
  2. Het logo van de shirtsponsor van Denemarken (Hummel).
  3. Witte strepen op de mouwen.

Deze drie iconische eigenschappen van het shirt van Denemarken zijn voor het WK 2022 in Qatar vervaagd en in dezelfde kleur als het shirt gemaakt. Daardoor zijn ze nog wel iets zichtbaar (eis van de FIFA), maar is het toch een protestactie van de Deense voetbalbond en Hummel. Wil je het shirt van Denemarken kopen? Koop het WK 2022 shirt van Denemarken.

Denemarken speelt op dinsdag 22 november 2022 hun eerste groepswedstrijd in poule D tegen Tunesië. Dan zal het shirt van Denemarken voor het eerst te zien zijn op het WK in Qatar.

Protest shirt Denemarken Qatar 2022

Voor het derde shirt van de Deense selectie is gekozen voor de kleur zwart. Hummel zegt hierover dat het gekozen heeft voor een zwart shirt omdat dit de kleur van rouw is. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de vele arbeidsmigranten die zijn omgekomen tijdens de bouw van de WK stadions. Hummel geeft met de WK shirts gehoor aan de oproep van de Deense voetbalbond (DBU) om tijdens het toernooi kleding te dragen met kritische boodschappen. Denemarken is één van de landen die zich het felst uit laat over de organisatie van het WK in Qatar.

Verklaring Hummel over shirt Denemarken

De sponsor van het Deense voetbalelftal, Hummel, heeft in een verklaring uitgelegd waarom hun logo niet op het shirt van Denemarken te zien zal zijn op het WK voetbal in Qatar: “Hoewel we het Deense voetbalelftal volledig steunen, steunen we een toernooi dat duizenden mensenlevens heeft gekost niet”. Ook geeft Hummel aan dat, “hoewel ze het Deense nationale elftal zullen blijven steunen, ze het gastland Qatar niet steunen”.

Zwart shirt Denemarken WK Qatar

Met het zwarte shirt eert hummel de arbeiders die tijdens de bouwwerkzaamheden rond het WK 2022 zijn omgekomen. Ook het ontbreken van de logo’s moet een duidelijk signaal afgeven. Hummel wil dus echt een duidelijk signaal afgeven naar de FIFA en naar Qatar.

FIFA regels politieke uitingen voetbalshirts

De FIFA verbiedt overigens om politieke boodschappen en uitspaken op voetbalshirts te plaatsen. De drie shirts die Hummel voor Denemarken voor het WK 2022 gemaakt heeft lijken echter aan alle eisen van de FIFA te voldoen. De shirts zijn volledig rood (thuisshirt), wit (uitshirt) en zwart (derde shirt).

Omstreden WK Qatar

Het WK voetbal in Qatar ligt al langer onder vuur. Het WK ligt om verschillende redenen onder vuur:

  1. Het land Qatar zou niets met voetbal te maken hebben en de keuze voor Qatar laat maar weer eens zien dat het toernooi alleen om geld draait.
  2. Bij de bouw van de stadions en het aanleggen van de infrastructuur zijn veel arbeiders om het leven gekomen. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden slecht en wordt er zelfs gesproken over moderne slavernij in Qatar.
  3. De mensenrechten in Qatar blijven ook onderwerp van gesprek.

Logo en merk shirt Denemarken WK Qatar

Naast het merk van kledingsponsor Hummel is ook het logo van de Deense voetbalbond niet goed zichtbaar. Ook de Deense voetbalbond heeft zich fel uitgesproken tegen de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Reactie organisatie WK Qatar op shirts Denemarken

De organisatie van het WK in Qatar heeft contact opgenomen met de Deense voetbalbond. Na een stevig en transparant gesprek zijn de partijen volgens de WK-organisatie iets dichter tot elkaar gekomen. In een reactie op de actie van Hummel voor het Deense Elftal heeft de WK organisatie het volgende gezegd:

  • Bij de bouwwerkzaamheden rond het WK zijn geen duizenden mensen om het leven gekomen.
  • Qatar doet er alles aan om de 30.000 arbeiders die bij het WK betrokken zijn bij de bouw van stadions en infrastructuur zo goed mogelijk te beschermen.
  • Het arbeidssysteem in Qatar  (Kafala-systeem) heeft al vooruitgang geboekt, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel.

Shirt Denemarken WK Qatar

Het WK voetbal in Qatar begint op zondag 20 november 2022. De finale is op zondag 18 december 2022 en wordt gespeeld in het Lusail Iconic Stadion in Lusail. Denemarken speelt zijn eerste groepswedstrijd in poule D op dinsdag 22 november 2022. Dan zal het shirt voor het eerst te zien zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *