Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Rusland niet naar EK 2024 in Duitsland door schorsing UEFA

Rusland niet naar EK 2024 in Duitsland door schorsing UEFA

Rusland gaat niet naar het EK 2024 in Duitsland. Dat heeft de UEFA bekendgemaakt. Daardoor doet Rusland ook niet mee aan de loting voor de EK-kwalificatie op 9 oktober 2022. De UEFA heeft namelijk alle Russische elftallen uitgesloten van deelname aan het internationale sporttoernooien. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de inval van Rusland in Oekraïne. Oekraïne doet wel mee aan het EK-kwalificatie. Het EK kwalificatie-toernooi begint op 23 maart 2023.

Rusland niet naar EK 2024

Rusland niet naar EK 2024

Het is niet voor het eerst dat Rusland niet meedoet aan een groot sportevenement. Eerder ging Rusland ook al niet naar het WK 2022 in Qatar. Ook voor het WK 2023 voor vrouwen is Rusland uitgesloten van deelname. Ook was Rusland eerder al eens geschorst voor de Olympische Spelen in verband met een dopingschandaal. Op het EK 2024 in Duitsland zal Rusland dus wederom niet aanwezig zijn.

Rusland in bezwaar tegen schorsing EK 2024

De Russen gingen vervolgens nog wel in bezwaar tegen de beslissing van de UEFA om het land uit te sluiten van deelname. Rusland stapte naar het sporttribunaal CAS. Dit tribunaal oordeelde echter dat de schorsing van Rusland terecht was. Daardoor gaat Rusland dus niet naar EURO 2024.

Oekraïne EURO 2024

Oekraïne doet wel mee aan het EK kwalificatie toernooi. Zij zitten in groep C samen met Engeland, Noord-Macedonië, Italië en Malta. Of Oekraïne zich gaat plaatsen voor het EK 2024 is natuurlijk nog de vraag. Het is een lastige groep met grootmachten Italië en Engeland.

Wit-Rusland wel naar EK 2024

Opvallend is dat Wit-Rusland wel meedoet aan de kwalificatie voor het EK 2024. Wit-Rusland is namelijk één van de bondgenoten van Rusland. Bovendien had de Duitse toernooi organisatie een verzoek ingediend om Wit-Rusland uit te sluiten van deelname aan EURO 2024. Toch heeft de UEFA er niet voor gekozen om Wit-Rusland te schorsen voor internationale toernooien.

Het EK 2024 begint op 14 juni 2023. De WK-finale is op 14 juli 2023. Het toernooi wordt gehouden in Duitsland. Nederland heeft zich nog niet gekwalificeerd voor EURO 2024. Oranje zit in groep B van de EK-kwalificatie samen met Frankrijk, Griekenland, Gibraltar en Ierland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *