Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Rusland geschorst voor WK 2023 vrouwen

Rusland geschorst voor WK 2023 vrouwen

Rusland gaat niet naar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. De Russen zijn geschorst voor het evenement in verband met de inval in Oekraïne. Zowel de FIFA als de UEFA hebben Rusland voor onbekende tijd uitgesloten van deelname aan toernooien. De FIFA gaat over het WK, de UEFA gaat over het EK en andere Europese toernooien als de Champions League, Europa League en Conference League.

Rusland geschorst WK 2023 vrouwen

Rusland niet naar het WK 2023 voor vrouwen

Ook voor het WK 2023 voor vrouwen is Rusland geschorst. Dit maakte de FIFA op 2 mei 2022 bekend. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog met Oekraïne. Eerder werd Rusland ook al uitgesloten van deelname voor het WK 2022 in Qatar. Rusland werd ook geschrapt uit de kwalificatie voor het WK 2023. Daardoor ging Denemarken naar het WK. Oekraïne heeft zich niet geplaatst voor het WK 2023.

Denemarken in plaats van Rusland naar WK vrouwen

Op 2 mei 2022 kondigde de FIFA aan dat Rusland werd gediskwalificeerd voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Ook werd Rusland uit het kwalificatietoernooi gehaald. Alle resultaten die het Russische vrouwenelftal tot dat moment in de kwalificatiereeks hadden neergezet, werden ongeldig verklaard. Door deze beslissing is Denemarken één van de 32 deelnemende landen op het WK 2023.

UEFA stopt schorsing Gazprom

Naast de schorsing voor de grote toernooien heeft de UEFA ook alle banden opgezegd met Gazprom. Gazprom is een Russisch aardgas bedrijf. Bovendien was Gazprom altijd een prominente sponsor van de grote Europese voetbaltoernooien. Die samenwerking is dus door de UEFA stopgezet.

Eerdere schorsingen Rusland

Het is niet de eerste keer dat Rusland geschorst is voor een groot sport evenement. Ook voor de UEFA Champions League, Europa League en de Conference League zijn Russische teams geschorst. Daarnaast was Rusland ook al geschorst voor het WK 2022 in Qatar en het EK 2020. Nu komt daar dus de schorsing voor het EK 2023 voor vrouwen bij.

Schorsing Rusland Olympische Spelen

Ook was Rusland eerder al geschorst voor de Olympische Spelen van 2020. Dit had echter niets te maken met de inval in Oekraïne, maar met het dopingschandaal van Rusland op grote sportevenementen. Toch zal het nu nog even duren voordat Rusland weer op grote sportevenementen te zien is. Door de inval van Rusland in Oekraïne wordt Rusland ook nu weer uitgesloten voor veel sportevenementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *