Wat is toch dat ROC op de Olympische Spelen 2022 in Beijing? Het is je misschien opgevallen dat iedere keer dat er een Russische atleet in beeld is op de Olympische Spelen, er ROC verschijnt. Normaal zou je natuurlijk Rusland (of Russia) verwachten. Op de Olympische Spelen van 2022 in Peking komt Rusland uit onder ROC. Dit was bij de Olympische Spelen van 2021 ook al het geval. In dit artikel lees je waarom.
- Wat is ROC op de Olympische Spelen? Waarom heet Rusland ROC?
- Waarom mag Rusland niet meedoen aan de Olympisch Spelen 2022?
- Mogen Russische atleten wel meedoen aan de Olympische Spelen?
- ROC Beijing 2022
- Neutrale vlag Olympische Spelen
- Geen Russisch volkslied Olympische Spelen
- Waarom is Rusland geschorst voor de Olympische Spelen?
Wat is ROC op de Olympische Spelen? Waarom heet Rusland ROC?
Rusland komt dus uit als “ROC”. Dit staat voor Russisch Olympisch Comité. In plaats hun geboorteland komen de Russische atleten uit onder de vlag van het Russisch Olympisch Comité. Rusland doet met maar liefst 213 atleten mee aan de Olympische Spelen 2022. Er zijn 108 mannen en 105 vrouwen die namens het ROC meedoen. Echter, Rusland is uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. Dit heeft te maken met een straf van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Waarom mag Rusland niet meedoen aan de Olympisch Spelen 2022?
Rusland mag niet meedoen aan de Olympische Spelen door een schorsing. In 2019 werd Rusland door het wereld-anti-doping-agentschap (World Anti Doping Agency) geschorst. Rusland mocht daardoor voor vier jaar niet meedoen aan grote internationale toernooien, waaronder dus de Olympische Spelen. Rusland ging in hoger beroep tegen deze straf. En ook met succes. Het internationaal sporttribunaal (CAS) dat de straf verlaagde de straf naar “slechts” twee jaar. Rusland mag vanaf december 2022 weer onder eigen naam meedoen aan de Olympische Spelen.

Mogen Russische atleten wel meedoen aan de Olympische Spelen?
De Russische sporters mogen wel meedoen aan de Olympische Spelen in Peking. Ze hebben namelijk door het oprichten van het ROC een omweg gevonden. Door het hele dopingschandaal werd het ROC opgericht, oftewel het Russisch Olympisch Comité. Hier zijn atleten bij aangesloten die hebben aangetoond geen banden te hebben met het dopingschandaal. Op deze manier konden de atleten toch nog deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking 2022. Maar dit is wel onder de voorwaarde dat zij onder Neutrale Vlag meedoen.
ROC Beijing 2022
Maar er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het meedoen onder de neutrale vlag van ROC. Zo mogen Russische atleten wél de kleuren van Rusland in hun outfit verwerken. Daarentegen mogen de Russen geen enkele uiting van Rusland tonen. Dit betekent dat je geen vlaggen van Rusland zult zien en ook de vlag van Rusland zal niet op de shirts van de sporters te zien zijn. Misschien heb je Russische atleten al met de neutrale vlag van de Olympische Spelen zien wapperen.
Neutrale vlag Olympische Spelen
In plaats van de Russische vlag zul je dus vaak de neutrale vlag zien. Dit is een vlag met de Olympische vlam in het midden. De Olympische vlam heeft overigens wel de Russische kleuren. Boven de vlam zijn de vijf Olympische ringen te zien.
Geen Russisch volkslied Olympische Spelen
Naast het ontbreken van de Russische vlag op de Olympische Spelen is er nog een opvallende maatregel. Als een Russische atleet een gouden medaille wint, dan is het gebruikelijk om het Russische volkslied te spelen. Door de straf mag dit nu niet. In plaats daarvan wordt het “Pianoconcert nr. 1” van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski ten gehore gebracht.
Waarom is Rusland geschorst voor de Olympische Spelen?
De wereld-anti-doping-organisatie heeft na onderzoek ontdekt dat er door de Russen geknoeid werd met drugstest. Bovendien werd het ontlopen van dopingcontroles destijds door de staat gefinancierd. De laatste schattingen zijn dat hier meer dan 1.000 Russische atleten bij betrokken waren.
Naast de Olympische Spelen mag Rusland ook in 2022 nog niet deelnemen aan grote internationale sportevenementen (zoals de Winterspelen in Peking). Hierdoor mist Rusland bijvoorbeeld ook het WK voetbal in Qatar. Ze mochten wel meedoen aan EURO 2020 omdat de UEFA niet erkend wordt als organisator van grote evenementen door het world-anti-doping-agency.