Meteen naar de inhoud
Home » Olympische Spelen 2022 Peking (Beijing)

Olympische Spelen 2022 Peking (Beijing)

De Olympische Spelen 2022 in Peking/Beijing volgen al direct een jaar na de Zomerspelen van 2021. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het uitstellen van de Spelen van 2020 door het Coronavirus. De Winterspelen 2022 wordt ook wel afgekort als OS 2022 Peking.  De Olympische Spelen in Peking zijn de 24e Olympische Winterspelen. De Winterspelen zijn het grootste evenement wintersport evenement ter wereld. In Nederland zijn vooral het schaatsten en shorttrack bekend, maar er zijn natuurlijk nog veel meer sporten. Team NL doet aan maar liefst zeven verschillende sporten mee op de Olympische Spelen.

Olympische Spelen Peking 2022

Olympische Spelen 2022 Peking (Beijing)

De Olympische (winter) Spelen van 2022 worden gehouden in Peking, China. Peking is de hoofdstad van China. De Winterspelen gaan van start op 4 februari 2022 en duren tot 20 februari 2022. De Olympische Winterspelen duren dus iets meer dan twee weken. De openingsceremonie is op vrijdag 4 februari 2022 om 12:30 uur (Nederlandse tijd). De sluitingsceremonie van de Winterspelen is op zondag 20 februari 2022.

  • Plaats: Peking/Beijing (China).
  • Datum: van 4 februari 2022 t/m 20 februari 2022.
  • Openingsceremonie: 4 februari 2022 (12:30 uur).
  • Sluitingsceremonie: 20 februari 2022.
  • Totaal aantal sporten: 15 sporten.
  • Gouden medailles: 109.
  • Aantal deelnemende landen: 91 verschillende landen.
  • Aantal atleten: 2871 (1581 mannen en 1290 vrouwen)

Winterspelen Peking 2022: De locaties

De Olympische Spelen 2022 in Peking vinden niet alleen in de stad zelf plaats. In totaal zijn er drie zones waar de Winterspelen zich afspelen:

  1. Beijing Zone (Peking zone).
  2. Yanqing Zone.
  3. Zhangjiakou Zone.

Wil je alles weten over waar alle sporten worden gehouden op de Winterspelen in Peking? Bekijk dan de stadions Peking 2022.

Olympische Winterspelen 2022 Peking

Wil je alles weten over de Olympische Spelen 2022 in Peking? En ben je benieuwd naar het verschil tussen Peking en Beijing? Lees dan gauw verder want we vertellen je alles over de achtergrond van Peking.

Over Peking

Peking wordt ook wel Beijing genoemd en is de hoofdstad van China. De stad telt ongeveer 22 miljoen inwoners en is daarmee de 13e grootste stad ter wereld. Peking is bovendien de derde grootste stad van China. Guangzhou is de grootste stad met iets meer dan 45 miljoen inwoners, gevolgd door Shanghai met bijna 35 miljoen inwoners.

Tijdsverschil Peking-Nederland

Peking ligt in de tijdszone GMT+8. Nederland ligt in de tijdszone GMT+1 (in de wintertijd).  Dit betekent dus dat het zeven uur later is tijdens de Olympische Spelen. Wij zullen tijdens de Olympische Spelen altijd uitgaan van de Nederlandse tijd. Als je iets wilt weten over het programma van de Olympische Spelen hebben we het altijd over de Nederlandse tijd. Als een evenement in Peking in de middag van start gaat, zul je dus vroeg je wekker moeten zetten om het te kijken.

Het weer in Peking tijdens de Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Winterspelen in februari is de temperatuur in Peking gemiddeld tussen de -7 en 4  graden Celsius. Daar moet wel bij gezegd worden dat de temperatuur nogal kan schommelen in Peking. De stad kent bovendien weinig neerslag. Dit kan een probleem worden voor de sneeuwsporten op de Olympische Spelen. China is daarom volledig afhankelijk van nepsneeuw. Met enorme sneeuwmachines wordt ervoor gezorgd dat de omstandigheden voor de Olympische Winterspelen perfect zijn.

Peking of Beijing?

Zijn het nou de Olympische Winterspelen in Beijing of Peking? Nou, eigenlijk allebei,. Officieel wordt in Nederland de naam Peking gebruikt voor de hoofdstad van China. De naam Beijing wordt ook steeds meer gebruikt. Net zoals we in plaats van Paris, Parijs gebruiken. Gebruiken we Peking in plaats van Beijing. Beijing betekent “noordelijke hoofdstad”. Beide namen zijn dus juist.

Team NL Olympische Spelen 2022

De Nederlandse sporters op de Olympische Spelen van 2022 vormen samen Team NL.  Namens Nederland gaan er maar liefst 42 atleten naar Peking. Maar aan welke sporten doet Nederland mee op de Olympische Spelen? Nederland doet aan 7 sporten mee op de Olympische Winterspelen. Team NL is actief in de volgende sporten:

  • Schaatsen (langebaanschaatsen).
  • Shorttrack
  • Alpineskiën
  • Bobsleeën
  • Kunstrijden
  • Skeleton
  • Snowboarden

Daarnaast is namens Nederland ook weer een chef de mission aanwezig bij de Olympische Spelen 2022. Namens Nederland is Carl Verheijen de “Chef de Mission”. Hij moet ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid tijdens de Olympische Winterspelen.

Olympische Spelen 2022: Schaatsen

Nederland is een schaatsland en dit is ook op de Olympische Spelen goed terug te zien. We zijn zeer goed vertegenwoordigd op het Olympisch schaatstoernooi 2022. Nederland doet al jaren met veel schaatsers mee aan de Olympische Spelen en weet ook altijd veel medailles binnen te slepen. Nederland gaat met 18 schaatsers naar de Winterspelen (9 mannen en 9 vrouwen). Team NL komt in het Olympisch schaatstoernooi op maar liefst zeven onderdelen uit bij zowel de mannen als de vrouwen. In totaal zijn er dus 14 onderdelen in het Olympisch schaatstoernooi waar Nederland medailles kan winnen. Lees alles over het Olympisch Schaatstoernooi 2022 in Peking.  

Olympische Spelen 2022: Shorttrack

Shorttrack heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Nederland gaat met 10 shorttrackers naar Peking waar ze natuurlijk op veel medailles hopen. Van Suzanne Schulting wordt natuurlijk veel verwacht, de Nederlandse koningin van het shorttrack kan op maar liefst 5 onderdelen een medaille binnenslepen. Ook zijn de ogen natuurlijk gericht op Sjinkie Knegt, die na zijn ongeluk weer probeert op zijn oude niveau terug te komen. Alles weten over shorttrack op de Winterspelen? Lees alles over het Olympisch shorttrack toernooi.

Overige sporten op de Olympische Spelen 2022

Naast schaatsen en shorttrack is Nederland nog actief op 5 andere sporten: Skeleton, Bobslee, Kunstschaatsen, Alpineskiën en Snowboarden. Qua medailles is Nederland in het verleden nog niet super succesvol geweest in andere sporten dan schaatsen en shorttrack. Al wist Team NL al wel eerder in het kunstschaatsen en het snowboarden medailles te winnen. Wellicht dat Team NL ook in op de Winterspelen van 2022 in Peking voor verrassingen kan zorgen.

Olympische Spelen 2022 live op TV kijken

Wil jij de Olympische Spelen 2022 live op TV kijken? Wij hebben voor jou uitgezocht hoe en waar je alles van de Olympische Spelen 2022 live kunt volgen. Bovendien lichten we natuurlijk het uitzendschema van Team NL speciaal toe. Lees alles over de Winterspelen 2022 live op TV.

Olympische Winterspelen en het Coronavirus

Het is uniek dat de Olympische Winterspelen zo snel na de Zomerspelen van 2021 plaatsvinden. Door het Coronavirus (Covid-19) waren de Olympische Zomerspelen van 2020 verplaatst naar 2021. Het gevolg is dat het jaar erop dus alweer de Winterspelen zijn. Het is te hopen dat er geen grote uitbraken zullen zijn van het coronavirus en dat alle atleten in staat zijn om in actie te komen. De meeste Olympiërs zijn natuurlijk al jaren in voorbereiding op dit grote toernooi. Er zijn veel coronamaatregelen tijdens de Winterspelen. Zo moet het aantal coronabesmettingen zo laag mogelijk blijven.

Nieuwe sporten Olympische Winterspelen 2022

Op de Olympische Spelen in Peking zijn een aantal nieuwe sporten of onderdelen toegevoegd. Soms worden er bij de Spelen sporten/onderdelen toegevoegd of verwijderd. Ze doen dit om de spelen actueel te houden. Bovendien wordt zo een breder publiek gediend. Bij de Olympische Spelen 2022 zijn de volgende sporten/onderdelen toegevoegd:

  • Monobob (vrouwen).
  • Freestyle skiën big air (vrouwen en mannen).
  • Mixed team shorttrack relay.
  • Schansspringen (mixed team).
  • Mixed team freestyle skiën aerials.
  • Snowboardcross (mixed team).

Geschiedenis Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen werden voor het eerste gehouden in 1924. Dit was 28 later dan het begin van de (moderne) Olympische Zomerspelen. De eerste Winterspelen werden gehouden in Chamonix-Mont-Blanc (Frankrijk). De Olympische Winterspelen werden tot 1992 altijd in hetzelfde jaar gehouden als de Zomerspelen. Vanaf toen zat er altijd twee jaar tussen de Zomer- en de Winterspelen.

Nederland is altijd erg succesvol geweest op de Olympische Winterspelen. Met name in de schaatssport weten we altijd veel medailles te winnen. Nederland wist tot nu toe maar liefst 130 medailles te winnen op de Winterspelen (45x goud, 44x zilver en 41x brons). Hiervan zijn er 121 in het schaatsen geweest en 5 in het shorttrack. Daarnaast heeft Nederland medailles gewonnen met snowboarden en kunstrijden.

Verkiezing Peking Winterspelen

Al in 2015 werd Peking gekozen als de gaststad voor de Olympische Winterspelen van 2022. IOC voorzitter Thomas Bach maakte dit op bekend. Met 44 stemmen won Peking de verkiezing. De tegenstander, Almaty (Kazachstan), kreeg 40 stemmen. Het is voor het eerst dat zowel de Olympische Zomerspelen (2008) als de Olympische Winterspelen (2022) in één stad gehouden worden. Door deze herverkiezing kunnen ook een aantal van de destijds gebouwde stadions weer gebruikt worden voor deze Spelen. Andere kandidaten voor de Winterspelen die vroegtijdig afhaakten waren Oslo, Krakau, Lviv en Stockholm.

Supporters Olympische Spelen

Vooralsnog ziet het er naar uit dat er wel supporters aanwezig zullen zijn bij de Olympische Winterspelen in Beijing. We hebben helaas ook slecht nieuws. Door de Covid-pandemie zullen alleen Chinese toeschouwers zijn toegestaan. Fans uit Nederland kunnen dus helaas niet naar de Olympische Spelen om Team NL aan te moedigen. Ondanks dat er geen buitenlandse fans welkom zijn bij de Spelen, zullen de Chinese fans er wel proberen een feest van te maken. Er zullen dus wel volle stadions te zien zijn bij de Spelen.]

Mascotte Olympische Winterspelen 2022 Peking

De mascotte voor de Olympische Spelen 2022 is bekend. En het zijn dit jaar niet één, maar zelfs twee mascottes. De mascottes zien er heel lief en vrolijk uit. Het gaat om:

  1. Bing Dwen, een panda (Olympische Spelen 2022).
  2. Shuey Rhon Rhon, een Chinese lampion (Paralympische Spelen 2022).

Dit zijn de twee mascottes voor de Olympische en Paralympische Spelen 2022. De Panda, Bing Dwen, gaat een gevoel van Olympische spirit uitdragen. Bovendien heeft hij een hart van goud en heeft hij een voorliefde voor wintersport. Voor de Paralympische Spelen is Shuey Rhon Rhon de officiële mascotte. Hij staat bekend als hartverwarmend.

Weetjes en feiten Olympische Spelen 2022

Rondom een groot evenement als de Olympische Spelen 2022 zijn er altijd een hoop leuke, grappige en interessante feitjes en weetjes. Wij hebben speciaal voor jou een lijstje gemaakt met de meest opvallende feiten rond de Olympische Spelen 2022:

  1. Toeschouwers zijn welkom, maar alleen als deze uitgenodigd zijn. Open kaartverkoop is er, in verband met het coronavirus, niet.
  2. Peking is de eerste stad die zowel de zomerspelen (2008) als de winterspelen organiseert.
  3. Het budget voor de Olympische Spelen is relatief beperkt (3,9 miljard dollar). Dit lijkt misschien veel, maar de Olympische Spelen van 2008 kostten maar liefst 43 miljard dollar.
  4. Er is een spoor aangelegd tussen de drie steden waar de Olympische sporten plaatsvinden. Deze spoorlijn is speciaal voor de Olympische Spelen aangelegd. Je reist hierdoor in minder dan een uur tussen Peking en Zhangjiakou (240 km ver). Bovendien is deze hogesnelheidstrein zelfrijdend.
  5. De mascotte voor de Olympische Spelen 2022 is Bing Dwen (een panda). Voor de Paralympische Spelen 2022 is de mascotte  Shuey Rhon Rhon (een Chinese lampion).
  6. Er zijn 7 nieuwe onderdelen op OS 2022 in 5 verschillende sporten.
  7. De volgende Olympische Spelen zijn in Parijs 2024, Milaan-Cortina in 2026 en Los Angeles in 2028.
  8. Er wonen meer dan 20 miljoen mensen in Beijing. Daarmee is Beijing één van de grootste steden ter wereld.
  9. De Olympische Spelen 2022 duren in totaal 17 dagen.
  10. Kunstsneeuw is belangrijk op deze Winterspelen. Het sneeuwt namelijk niet op de wintersportlocaties in deze tijd van het jaar.
  11. Er zijn in totaal 109 evenementen in 15 disciplines in 7 sporten (biatlon, bobsleeën, curling, ijshockey, skeleton, schaatsen en skiën).
  12. De Olympische Spelen vinden plaats in een compleet gesloten bubbel.
  13. De Olympische fakkel lijkt heel erg op de fakkel van 2008. Op de fakkel staat het logo van Peking 2022, wolken en sneeuwvlokken. De Olympische fakkel staat ook op het logo van Peking 2022.
  14. De Olympische Spelen liggen onder vuur vanwege de mensenrechtensituatie in China. Dit zal dan ook een groot onderwerp worden rondom de Spelen.
  15. Het motto van de Spelen 2022 in Beijing is “Together for a shared future”. Dit motto is gekozen uit 79 inzendingen die gedaan werden.
  16. De balans tussen mannelijke atleten en vrouwelijke atleten was nooit eerder zo goed als in Peking. Dit komt mede door het toevoegen van de nieuwe sporten.
  17. Er zullen vier stadions hergebruikt worden die ook al in 2008 gebruikt werden.

Olympische Spelen 2022 Peking – Beijing

Heb je zelf nog leuke weetjes of feiten? Zie je iets in dit artikel wat niet helemaal klopt of heb je nog aanvullingen? Voel je dan vrij om hieronder in de comments een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *