Ga naar de inhoud
Home » Olympische Spelen 2022 Peking (Beijing) » Stadions Olympische Spelen 2022

Stadions Olympische Spelen 2022

Stadions Olympische Spelen 2022; waar vinden alle Olympische Sporten plaats tijdens de Olympische Spelen 2022 in Peking? Grofweg vinden alle Olympische sporten op drie locaties of in drie verschillende zones worden gehouden. Officieel zijn het natuurlijk de Olympische Spelen van Peking (Beijing), maar niet alle sporten kunnen op één en dezelfde locatie gehouden worden.

Stadions Olympische Spelen 2022

Stadions Olympische Spelen 2022

De stadion van de Olympische Spelen 2022 in Peking bevinden zich in drie verschillende zones:

 • Peking
 • Yanqing
 • Zhangjjakou

De verschillende Olympische evenementen vinden allemaal plaats in deze drie zones in en rondom Peking. In de Peking zone zijn vooral de ijssporten zoals schaatsen, kunstschaatsen en shorttrack te vinden. Bovendien wordt in Peking de openingsceremonie en de sluitingsceremonie van de Winterspelen 2022 gehouden.  In Yanqing draait alles om het skiën en de bobslee en skeleton evenementen. In de laatste zone, Zhangjiakou, worden onder andere het langlaufen, schansspringen, snowboarden en freestyle skiën afgewerkt.

Peking zone Olympische Spelen 2022

Alle sporten op het ijs worden gehouden in de Peking zone (Beijing zone). Ook zijn zowel de openingsceremonie als de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking. In Peking worden de volgende sporten gehouden:

 • Openings- en sluitingsceremonie
 • Curling
 • Shorttrack
 • Kunstrijden
 • Schaatsen
 • IJshockey
 • Snowboarden (big air)
 • Freestyle Skiën (big air)

Peking zone: Stadions Olympische Spelen 2022

In totaal zijn er zeven verschillende stadions in Beijing. Bovendien is er ook een Olympic Village Beijing om de atleten te huisvesten die in deze stadions gaan strijden. Wij hebben voor jou alle stadions in de Peking zone op een rijtje gezet.

The National Stadium

Dit stadion wordt gebruikt voor de openings- en de sluitingsceremonie. Het stadion biedt plaats aan 80.000 toeschouwers. Er zullen geen sportevenementen in het stadion worden gehouden. Het stadion is beter bekend als “The Birds Nest”, oftewel het vogelnest. Het stadion werd speciaal voor de Olympische Spelen van 2008 gebouwd en wordt nu dus weer gebruikt.

National Aquatics Centre

Nog een stadion dat we al kennen van de Olympische Spelen 2008 is het National Aquatics Centre. Het biedt plaats aan ongeveer 6.000 toeschouwers en zal het toneel zijn van het Curling en rolstoel Curling. Voor de Olympische Winterspelen is het zwembadwater bevroren en is het omgetoverd tot een echte ijshal.

National Indoor Stadium

Het National Indoor Stadium Peking zal het decor zijn van de ijshockeywedstrijden op de Olympische Winterspelen in Beijing. De bijnaam van het stadion is “de waaier” omdat het stadion op een traditionele Chinese waaier lijkt. Het stadion biedt plaats aan 18.000 toeschouwers.

Wukesong Sports Centre

Het Wukesong Sports Centre is na de Spelen van 2008 omgebouwd tot een echt multifunctioneel sportcentrum. Ook het sportcentrum wordt gebruikt voor ijshockey op de Olympische Winterspelen. Er kunnen 18.000 toeschouwers in het stadion.

National Speed Skating Oval Peking 2022

Dit is natuurlijk het stadion waar veel van de Nederlandse ogen op gericht zullen zijn. In dit ijsstadion in Peking zullen veel van de Team NL sporters in actie gaan komen. Er wordt over deze schaatsbaan in Peking ook wel gezegd dat het één van de mooiste schaatsbanen ter wereld is. Het stadion is helemaal nieuw gebouwd voor de Olympische Winterspelen. Er kunnen tijdens de Winterspelen maar liefst 12.000 toeschouwers in de ijsbaan. Hopelijk weten de Nederlandse atleten hier hoge ogen te gooien.

Capitol Indoor Stadium

Het Caption Indoor Stadiom in Peking is ook een stadion om in de gaten te houden. Het is namelijk het stadion waar de shorttrackers mogen laten zien dat ze met de wereldtop kunnen concurreren. Het stadion werd in 2008 gebruikt voor het Olympisch Volleybaltoernooi maar is nu dus omgebouwd tot een ijshal. Naast shorttrack zal het ook gebruikt worden voor het Olympisch Kunstschaatstoernooi en ook hier is Nederland in vertegenwoordigd.

Big Air Shougang

Eén van de mooiste stadions van deze Olympische Winterspelen is het Big Air Shougang stadion in Peking. In een industriële omgeving staat een enorme schans waar tijdens de Winterspelen de Big Air onderdelen worden gehouden. Zowel het Freestyle Skiën Big Air als het Freestyle Snowboard Big Air evenement zullen hier plaatsvinden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van kunstsneeuw.

Olympisch Dorp Peking

Het Olympisch Dorp in Peking wordt ook wel Beijing Olympic Village genoemd. Hier worden de Olympische ploegen gehuisvest die meedoen aan de ijs onderdelen. Ook Team NL bevindt zich in het Olympische Dorp in Beijing. Er zijn meer dan 2.300 bedden voor atleten, de staf en scheidsrechters in het Olympische dorp.

Yanqjing: Stadions Olympische Spelen 2022

De tweede zone bij de Olympische Winterspelen is de Yanqing Zone. Deze zone bevindt zich op ongeveer 75km ten noordwesten van Peking. Yanqing is een bergachtig gebied net voor Peking. Ideale omstandigheden dus voor het Olympisch bobslee toernooi. Ski-onderdelen, rodelen en skeleton. De Yanqing zone vormt een prachtig decor voor de Olympische Spelen. Je vindt er onder andere warmtebronnen, nationale parken, ski-resorts en een deel van de Chinese Muur. De volgende sporten worden gehouden in de Yanqing zone:

 • Bobslee
 • Rodelen
 • Skeleton
 • Alpine skiën

Ook voor de Yanqing zone hebben we alle Olympische Stadions op een rijtje gezet.

National Sliding Centre

Het National Sliding Centre is de eerste bobsleebaan in China en pas de derde in heel Azië. De baan is 1,9 kilometer lang en is volledig overdekt door een houten dak. Het stadion heeft 2.000 zitplaatsen en 8.000 staanplaatsen. Na de Olympische Winterspelen zal het stadion behouden blijven voor internationale bobsleewedstrijden.

National Alpine Ski Centre

In de Xiaohaituo Mountain Area in het noordwesten van Xanqing bevindt zich het National Alpine Ski Centre. Hier zijn zeven pistes voor de verschillende ski sporten. De steilste afdaling is maar liefst 900 meter lang. Er zijn 5.000 zitplaatsen en 3.500 staanplaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van kunstsneeuw en op deze manier zullen de pistes dus in optimale staat zijn.

Yanging Olympisch dorp

Naast de twee stadions in Yanqing is er ook hier een Olympisch dorp. Hier zullen alle atleten, staf en scheidsrechters verblijven die in de Yanqing zone gaan sporten. Hier zullen 1.430 bedden zijn om alle Olympiërs te huisvesten.

Zhangjiakou Zone: Stadions Olympische Spelen 2022

De derde Olympische locatie van de Winterspelen 2022 is de Zhangjiakou zone. Dit is een populaire wintersportbestemming in China. Zhangjiakou ligt op 180km ten noordwesten van Peking. Om fans en supporters toch zo snel mogelijk tussen alle locaties te laten reizen heeft China een nieuwe spoorlijn aangelegd. Deze Beijing-Zhangjiakou intercity verbindt de Olympische zones met elkaar. Hierdoor reis je binnen een uur tussen alle locaties. In de Zhangjiakou zone vinden de meeste ski en snowboard evenementen plaats. Zo zijn er de volgende olympische sporten in de Zhangjiakou zone:

 • Freestyle
 • Cross-country
 • Schansspringen
 • Noorse combinatie
 • Biathlon

De volgende stadions worden gebruikt in de Zhangjiakou zone tijdens de Olympische Spelen:

National Biathlon Centre

In het National Biathlon Centre vindt, niet geheel verrassend, de Olympische Biathlon plaats. Na de Olympische Spelen zal het terrein gebruikt worden als trainingsaccommodatie en als wintersport resort.

Het National Ski Jumping Centre

Het National Ski Jumping Centre zal het toneel zijn van het schansspringen op de Olympische Spelen. Ook de het onderdeel schansspringen in de Noorse combinatie wordt hier afgewerkt. De schans stelt een Chinese talisman (een ruyi sceptre) voor. Hier komt ook de bijnaam van de schans vandaan: “Snow Ruyi”. Na de Winterspelen wordt de locatie gebruikt als trainingsfaciliteit en wintersportaccommodatie.

National Cross-Country Centre

Hier vindt de Olympische Cross-Country wedstrijd plaats. Ook het onderdeel Cross-Country binnen de Noorse combinatie wordt hier gehouden. Na de Spelen wordt het een multifunctionele locatie waar onder andere gekampeerd, geschaatst, gesport en vergaderd kan worden.

Genting Snow Park

Het Genting Snow Park is het decor voor de onderdelen Freestyle Skiën en snowboarden. Het Genting Snow Park is een bestaande piste die nu dus voor de Olympische Spelen 2022 gebruikt zal worden. Er zijn twee verschillende parken: Park A en Park B. In Park A wordt het Freestyle skiën gehouden en in Park B het Olympische Snowboard toernooi. In beide stadions kunnen 7.500 toeschouwers. Er zijn in totaal zes pistes gecreëerd: Halfpipe, slopestyle, ski/snowboard cross, parallel reuze slalom, freestyle skiën en freestyle skiën aerials.

Zhangjiakou Olympic Village

Ook in deze zone is er weer een apart Olympisch dorp te vinden. Er zijn in totaal dus drie Olympische dorpen. Er zullen 2.640 atleten en stafleden in het  Olympische dorp in Zhangjiakou zijn tijdens de Spelen. Na de Olympische Spelen wordt het Olympische dorp in Zhangjiakou omgebouwd tot een zakencentrum.