Ga naar de inhoud
Home » Olympische Spelen 2021 (Tokio 2021)

Olympische Spelen 2021 (Tokio 2021)

OS 2021 (Tokio 2020) staat voor de Olympische Spelen in 2021. De Olympische Spelen worden dit jaar in Tokio gehouden. Ook het Olympisch voetbaltoernooi wordt in Tokio gespeeld. Er is zowel een mannen voetbaltoernooi als een vrouwen voetbaltoernooi. Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. Bij het mannentoernooi is Nederland niet vertegenwoordigd.

Tokio 2021

Olympische Spelen 2021 (Tokio 2020)

De Olympische Spelen van 2021 zouden in eerste instantie eigenlijk in 2020 gehouden worden. Vandaar ook de eerdere naam Tokio 2020. De Olympische Spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld. De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op 23 juli 2021. Om 13:00 uur (Nederlandse tijd) wordt het Olympisch vuur aangestoken en gaat OS 2021 officieel van start. Twee dagen voor de officiële opening van de Olympische Spelen begint het Olympisch voetbaltoernooi al.

 • Plaats: Tokio (Japan)
 • Datum: van 23 juli 2021 t/m 8 augustus 2021.
 • Openingsceremonie: 23 juli 2021
 • Totaal aantal sporten: 34 verschillende sporten
 • Aantal deelnemende landen: Ongeveer 200
 • Aantal atleten: Ongeveer 11.000

Olympisch voetbaltoernooi 2021

Er is een Olympisch Mannenvoetbal toernooi en een Olympisch Vrouwenvoetbal toernooi. Het Olympisch voetbaltoernooi begint al op 21 juli 2021 met de eerste wedstrijd in het vrouwentoernooi. De mannen beginnen een dag later, op 22 juli. De laatste wedstrijd is de mannenfinale. Die wordt gespeeld op 7 augustus 2021. De vrouwenfinale op de Olympische Spelen is een dag eerder, op 6 augustus 2021.

Het Nederlands mannenelftal doet niet mee aan de Olympische Spelen. De Oranje Leeuwinnen hebben zich wel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Tokio 2021.

Voetbal op de Olympische Spelen van Tokio

Voetbal op de Olympische Spelen, hoe zit dat eigenlijk? Het voetbal is al lange tijd een olympische sport. Bij het mannenvoetbal worden vaak EK’s en WK’s als belangrijkere toernooien gezien. Bij het vrouwenvoetbal is dit niet het geval. Ook omdat er bij het vrouwenvoetbal geen restricties zijn aan welke spelers er naar de Olympische Spelen mogen. Hierdoor is dit toernooi een zeer interessant toernooi. Landen van over de hele wereld nemen het tegen elkaar op in de jacht naar een olympische medaille.

Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen gaan voor het eerst in de geschiedenis naar de Olympische Spelen. Hiervoor wist het Nederlands vrouwenelftal zich nooit te kwalificeren. Voor de start van de Olympische Spelen staan de Nederlandse dames op de derde plek van de FIFA-wereldranglijst (achter Duitsland en de Verenigde Staten). De Oranje dames kunnen dus gezien worden als één van de titelfavorieten. Meer weten over het Nederlands vrouwenelftal op de Olympische Spelen van Tokio 2021? Lees alles over het Nederlands vrouwenelftal in Tokio.

Tokio 2020 en Corona

Het Olympisch voetbaltoernooi zou eigenlijk in 2020 plaatsvinden, maar door het coronavirus is dit verplaatst naar 2021. Bovendien zijn er rondom de Olympische Spelen veel coronamaatregelen genomen. Zo mag er geen publiek bij de Olympische Spelen aanwezig zijn. Voor het Olympisch heren voetbaltoernooi geldt dat de leeftijdsgrens is verhoogd van 23 jaar naar 24 jaar. Alles weten over de coronamaatregelen op de Olympische Spelen? Bekijk hier alle coronamaatregelen Tokio 2021.

Mascotte Olympische Spelen 2021 Tokio

De officiële mascotte van de Olympische Spelen in Tokio is Miraitowa. Dit is een vriendelijke robot die van allerlei high-tech snufjes is voorzien. Hij heet de atleten welkom bij verschillende evenementen. De robot is gemaakt door Toyota. De robot is in staat om emoties bij mensen te herkennen en hier op te reageren met eigen emoties. De ogen van de robot zijn twee schermpjes, die emoties kunnen laten zien in de vorm van emoticons. De robot wordt op afstand bestuurd.

Weetjes Tokio 2021

Bij ieder groot toernooi en met name bij de Olympische Spelen zijn er altijd een aantal opvallende feiten leuke weetjes over de OS in Tokio 2021. Zo worden veel van de stadions die in 1964 werden gebruikt ook weer gebruikt bij deze Olympische Spelen. Ook is het al de vierde keer dat de Olympische Spelen in Japan worden gehouden (2x zomer en 2x winter). Maar er zijn nog veel meer leuke weetjes over de Olympische Spelen in Tokio:

 • Bij de Olympische Spelen in Tokio worden de meest duurzame medailles uitgereikt. Alle medailles die uitgereikt worden zijn gemaakt van gerecycled materiaal. De ongeveer 5000 beschikbare medailles zijn namelijk gemaakt van oude mobieltjes.
 • Er zullen vijf nieuwe sporten meedoen aan de Olympische Spelen: Softbal, Skateboaren, Karate, Sportklimmen en Surfen.
 • Robots verwelkomen de sporters op Tokio Airport.
 • In Tokio zijn meer dan 5000 sushi restaurants.
 • Van de mascottes in Tokio 2021, Miraitowa en Someity, zullen ook robotversies op de Olympische Spelen te zien zijn.
 • De bedden van de atleten zijn gemaakt van karton (gerecycled, zeer sterk karton).
 • Tokio is één van de meest veilige steden ter wereld.
 • Er zal veel hightech apparatuur aanwezig zijn: van robots die bagage vervoeren en zelfrijdende auto’s tot een groot netwerk van camera’s en microfones.
 • Op de Olympische Spelen van 1908 waren onder andere touwtrekken en motorbootracen Olympische Sporten.
 • Het officiële motto van de OS Tokio 2021 is: “United by Emotion”. Het motto staat voor inclusiviteit en diversiteit.
 • Er zijn 40 verschillende stadions waar de Olympische Spelen gespeeld gaan worden.
 • De Olympische fakkel is gemaakt in de vorm van een “sakura”. Een door Japanners geliefde bloem (kersenbloesem).
 • De Olympische fakkel wordt altijd aangestoken in Olympia, Griekenland. Dit is zels vastgelegd in het Olympisch Handboek. De fakkel wordt in Olympia aangestoken met behulp van een parabolische spiegel.
 • De jongste medaillewinnaar op de Olympische Spelen ooit is een 10-jarige turner. Bij de Olympische Spelen van 1896 won Dimitrios Loundras een bronzen medaille.
 • De oudste medaillewinnaar op de Olympische Spelen ooit is Lida Peyton “Eliza” Pollock. Zij was 66 jaar toen ze bij het boogschieten een gouden medaille won op de Olympische Spelen van 1904.
 • De volgende Olympische Spelen worden gehouden in Peking (Winterspelen 2022), Parijs (2024) en Los Angeles (2028).