Ga naar de inhoud
Home » Voetbal op de Olympische Spelen 2021 » Oranje Leeuwinnen Tokio 2021

Oranje Leeuwinnen Tokio 2021

De Oranje Leeuwinnen in Tokio 2021: alles over het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. Wil je alles weten over de selectie, het speelschema en de geschiedenis van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Oranje Leeuwinnen maken hun debuut op de Olympische Spelen. Nooit eerder wisten ze zich te plaatsen voor de Olympische Spelen en in Tokio gaan ze dus voor het eerst hun opwachting maken.

Oranje Leeuwinnen Tokio 2021

Oranje Leeuwinnen Tokio 2021

De Oranje Leeuwinnen willen in Tokio een gooi naar de titel doen. Onder leiding van Sarina Wiegman gaan de Oranje vrouwen proberen een Olympische medaille te veroveren. Enkele weetjes over de Oranje Leeuwinnen in Tokio 2021:

 • Poulewedstrijden: 21, 24 en 27 juli 2021.
 • De Oranje Leeuwinnen zitten in poule F.
 • De tegenstanders zijn Brazilië, China en Zambia.
 • De Oranje Leeuwinnen spelen in Miyagi en Yokohama.
 • Het is voor de Oranje Leeuwinnen de eerste keer op de Olympische Spelen.
 • De Leeuwinnen staan derde op de FIFA wereldranglijst.
 • Sherida Spitse is de speelster met de meeste interlands (188).
 • Er zijn 18 speelsters geselecteerd voor de OS in Tokio 2021 (+4 reserves).

Speelschema Oranje Leeuwinnen Tokio 2021

Wanneer spelen de Oranje Leeuwinnen op de Olympische Spelen in Tokio 2021? Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal begint op 21 juli 2021 met een wedstrijd tegen Zambia. Er worden eerst drie poulewedstrijden gespeeld. Het volledige speelschema van de Oranje Leeuwinnen is:

POULEFASE

Woensdag 21 juli 2021

 • Nederland – Zambia
 • 13:00 uur (Nederlandse tijd)
 • Miyagi Stadion, Miyagi, Japan
 • Nederland – Zambia op tv kijken? Bekijk het bij de NOS op NPO 1 om 13:00 uur.

Zaterdag 24 juli 2021

 • Nederland -Brazilië
 • 13:00 uur (Nederlandse tijd)
 • Miyagi Stadion, Miyagi, Japan
 • Nederland – Brazilië op tv kijken? Bekijk het bij de NOS op NPO 1 om 13:00 uur.

Dinsdag 27 juli 2021

 • Nederland – China
 • 13:30 uur (Nederlandse tijd)
 • Yokohama Stadion, Yokohama, Japan
 • Nederland – China op tv kijken? Bekijk het bij de NOS op NPO 1 om 13:30 uur.

De poule van de Oranje Leeuwinnen in Tokio

De Oranje Leeuwinnen zijn ingedeeld in Poule F op de Olympische Spelen in Tokio. Daarin nemen ze het op tegen Zambia, Brazilië en China.

Poule F
Brazilië
China
Nederland
Zambia

Vooral China en Brazilië kunnen lastige tegenstanders zijn voor “onze” leeuwinnen. Zambia is op papier een stuk zwakker, maar de Nederlandse dames moeten we waken voor onderschatting. Alle groepen bekijken? Bekijk alle poules in het vrouwentoernooi op de Olympische Spelen.

Selectie Oranje Leeuwinnen Tokio 2021

Wie zijn de Oranje Leeuwinnen op de Olympische Spelen van Tokio 2021? De selectie van de Oranje Leeuwinnen mag slechts uit 18 speelsters bestaan. Daarom zijn Renate Jansen, Anouk Dekker, Loes Geurts en Inessa Kaagman reserves speelsters. Zij reizen wel mee naar Tokio, maar zitten dus niet bij de selectie. De selectie van het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal bestaat uit:

Keepers
Loes Geurts (reserve)
Lize Kop
Sari van Veenendaal

Verdedigers
Anouk Dekker (reserve)
Merel van Dongen
Kika van Es
Stefanie van der Gragt
Dominique Janssen
Aniek Nouwen
Lynn Wilms

Middenvelders
Daniëlle van der Donk
Jackie Groenen
Inessa Kaagman (reserve)
Victoria Pelova
Jill Roord
Joëlle Smits

Aanvallers
Lineth Beerensteyn
Sisca Folkertsma
Renate Jansen (reserve)
Lieke Martens
Vivianne Miedema
Shanice van der Sanden

Technische Staf
Bondscoach: Sarina Glotzbach-Wiegman
Ass. Bondscoach: Arvid Smit
Ass. Bondscoach: Arjan Veurink
Keeperstrainer: Erskine Schoenmakers

Kwalificatie Nederlands vrouwenelftal voor Tokio

Op het WK in 2019 voor vrouwen konden de beste Europese teams zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. De Oranjevrouwen wisten op het WK 2019 de tweede plaats te bemachtigen. Hierdoor plaatsten ze zich automatisch voor de Olympische Spelen in Tokio. Het Nederlands vrouwenelftal moest bij de top 4 landen eindigen om zich te kwalificeren.

Waar komt de naam Oranje Leeuwinnen vandaan?

De bijnaam van het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal is “De Oranjeleeuwinnen”. De naam komt van de kleur van het shirt (oranje) en het logo van het Nederlands Elftal (een leeuw). Hierdoor wordt de vaak de geuzennaam Oranje Leeuwinnen gebruikt.

Beste speelsters Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen hebben een paar hele goede speelsters. Deze dragende krachten van het elftal zorgen ervoor dat het elftal goed draait. Natuurlijk zijn er ook altijd andere speelsters die boven zichzelf uit kunnen stijgen. De belangrijke speelsters van de Oranje Leeuwinnen zijn:

 • Danielle van der Donk (Olympique Lyon)
 • Vivianne Miedema (Arsenal)
 • Sari van Veenendaal (PSV)
 • Lieke Martens (FC Barcelona)
 • Jackie Groenen (Manchester United)
 • Sherida Spitse is er niet bij, de record international van de Oranje Leeuwinnen heeft vlak voor de Olympische Spelen van Tokio een blessure opgelopen.

Geschiedenis Oranje Leeuwinnen

Op 16 april 1955 werd de eerste Nederlandse Damesvoetbalbond opgericht (NDVB). Vanaf dat moment begonnen dameselftallen op clubniveau tegen elkaar te spelen. De eerste officieuze interland van de Oranje Leeuwinnen was op 23 september 1956 tegen West-Duitsland (2-1 verloren). Vanaf 1971 werd de NDVB onderdeel van de KNVB. Vanaf toen was er dus geen aparte vrouwen voetbalbond meer. De eerste officiële interland van de Oranje Leeuwinnen was op 17 april 1971, tegen Frankrijk (4-0 verlies).

De eerste wedstrijd die geen oefenwedstrijd was, was in 1982 tegen de Belgen. Deze wedstrijd was onderdeel van de EK-kwalificatie voor het EK in 1984. Vanaf 2008 groeide de populariteit van het Nederlands Vrouwenelftal flink. Onder leiding van bondscoach Vera Pauw wisten de Leeuwinnen zich te plaatsen voor het EK 2008. Tijdens het EK wisten de oranjevrouwen de halve finale te bereiken.

In 2017 bereikt de hype voor de Oranje Leeuwinnen een hoogtepunt. Het EK voor vrouwen werd gehouden in Nederland en in de groepsfase wisten de Oranjevrouwen alle groepswedstrijden te winnen. In de kwartfinale werd gewonnen van de Zweden, in de halve finale van Engeland en zodoende wisten de dames zich te plaatsen voor de finale van het EK 2017. Daarin namen ze het op tegen Denemarken. Deze wedstrijd werd met 4-2 gewonnen en de Oranje Leeuwinnen waren voor het eerst in de geschiedenis Europees Kampioen voetbal. Sarina Wiegman was toen de bondscoach.

Ook in 2019 ging het de Oranjevrouwen voor de wind. Op het WK in Frankrijk wist het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal de finale te bereiken. Daarin was de Verenigde Staten te sterk voor Nederland. Maar een zilveren medaille op het WK is ook een goede prestatie.

Stadions en Speelsteden Oranje Dames

De Oranjevrouwen spelen in de poulefase in twee verschillende stadions in twee verschillende steden. Allereerst spelen ze twee wedstrijden in het Miyagi Stadion in Myagi. Daarna spelen ze de laatste groepswedstrijd in het Yokohama Stadion in Yokohama. Er zal, in verband met corona, geen publiek bij de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen aanwezig zijn.

Shirt Oranje Leeuwinnen

Het shirt van de Oranje Leeuwinnen lijkt heel erg op het shirt van het Nederlands mannenelftal voetbal. Leuk detail: Het Nederlands mannenshirt en vrouwenshirt hebben allebei een ander logo. Bij het mannenshirt is er een Leeuw te zien en bij het shirt van de Oranje Leeuwinnen is dit een Leeuwin. Daarnaast heeft het vrouwenshirt natuurlijk wat vrouwelijkere vormen. Wat details over het shirt van de Oranje Leeuwinnen:

 • Vrouwelijke vormen zodat het shirt een goede pasvorm heeft bij vrouwen.
 • Op het logo staat een leeuwin, in plaats van een leeuw (bij de mannen).
 • Het thuisshirt van de Leeuwinnen is Oranje, het broekje ook en de sokken ook.
 • Het uitshirt van de Oranje Leeuwinnen is zwart, met Oranje accenten.
 • Het uitshirt heeft een kraagje, het thuisshirt niet.

Onze voorspelling

Onze voorspelling is dat de Oranje Leeuwinnen zeker een gooi naar de titel kunnen doen. De Oranjedames staan natuurlijk niet voor niets op de derde plek van de FIFA wereldranglijst. Brazilië is de lastigste tegenstander uit de poule, zij staan namelijk op de zevende plek van de FIFA ranking. Maar Zambia (plek 104) en China (plek 14) zijn op papier zwakkere tegenstanders. Met name na de poulefase op de Olympische Spelen zal Oranje zich moeten bewijzen. Grootmachten als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn lastige tegenstanders. Andere grote voetballanden bij het vrouwenvoetbal als Duitsland en Frankrijk hebben zich verrassend genoeg niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.