Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Rittenschema 5km vrouwen schaatsen – Olympische Spelen 2022 Beijing

Rittenschema 5km vrouwen schaatsen – Olympische Spelen 2022 Beijing

Het rittenschema voor de 5km schaatsen is bekend. Namens Team NL komen er twee Nederlandse vrouwen in actie op de 5.000 meter. Irene Schouten en Sanne in ‘t Hof komen voor Nederland in actie. Natuurlijk wordt er weer gehoopt op Nederlands eremetaal op deze afstand. Wij hebben voor jou alle informatie rond de 5000 meter schaatsen op een rijtje gezet.

  • Wat: 5.000 meter schaatsen op de Olympische Spelen 2022.
  • Hoelaat: vanaf 13:00 uur (Nederlandse tijd)
  • Waar: National Speed Skating Oval in Peking
  • Wie: Irene Schouten en Sanne in ‘t Hof.
Rittenschema 5km vrouwen schaatsen - Olympische Spelen 2022 Beijing

Rittenschema 5km vrouwen schaatsen Olympische Spelen

Het volledige rittenschema voor de 5km schaatsen (vrouwen) op de Olympische Spelen 2022 in Peking is bekend. In totaal zijn er zes ritten bij de 5000 meter. Er zijn drie ritten voor de dweilpauze en 3 ritten na de dweilpauze. Zowel voor als na de dweilpauze komt een Nederlandse in actie. In rit 3 zien we Sanne in ‘t Hof in actie. Zij neemt het in haar rit op in tegen Natalia Voronina uit Rusland. Na de dweilpauze komt Irene Schouten in actie. Zij schaatst in de laatste rit (rit 6) tegen de Italiaanse Franceska Lollobrigida. De 5000 meter begint om 13:00 uur (Nederlandse tijd). In Beijing is het dan 20:00 uur.

Dit is het volledige rittenschema van de 5000 meter schaatsen op de Olympische Spelen voor vrouwen:

1. Momoka Horikawa – Maryna Zuyeva
2. Mei Han – Magdalena Czyszczon
3. Sanne in ‘t Hof – Natalia Voronina

Dweilpauze

4. Martina Sablikova – Misaki Oshigiri
5. Isabelle Weidemann – Ragne Wiklund
6. Irene Schouten – Francesca Lollobrigida

Stadion 5km schaatsen

De 5000 meter schaatsen wordt gereden in de “National Speed Skating Oval” in Beijing, China. Deze schaatsbaan is speciaal gebouwd voor de Olympische Winterspelen 2022. De bijnaam van deze ijsbaan is “The Ice Ribbon”. Dit stadion bevindt zich in het Olympisch Park van Peking. Het stadion is voor het oog opgebouwd uit verschillende ijslinten. Deze kunnen ‘s avonds en ‘s nachts in verschillende kleuren verlicht worden. Het ijs van de Olympische schaatsbaan heeft al bewezen “lastig ijs” te zijn. Veel medaillefavorieten hebben zich stuk gebeten op het Olympisch ijs. Wil je meer weten over alle Olympische stadions? Bekijk dan alle Olympische Stadions Beijing 2022.

Irene Schouten 5km schaatsen

Irene Schouten geldt na haar overwinning op de 3km misschien wel als één van de topfavorieten voor de 5km. Ze neemt het in rit 6 op tegen Franceska Lollobrigida (Italië). Dit was ook haar tegenstander op de 3.000 meter die ze wist te winnen. Voor Irene Schouten dus een fijne tegenstander. Lollobrigida eindigde op de 3.000 meter als derde, dus we moeten haar zeker nog niet afschrijven als titelkandidaat. Irene schouten begint haar rit vanuit de binnenbaan.

Persoonlijk record: 6:45,69 (Thialf, 31 oktober 2021).

Sanne in ‘t Hof 5km schaatsen

Sanne in ‘t hof is de andere Nederlander die namens Team NL in actie komt op de 5.000 meter. Ze is een debutant op de Olympische Spelen en voor haar wordt het haar eerste rit op de Winterspelen. Hopelijk kan ze de zenuwen in bedwang houden en een goede prestatie neerzetten. Ze haalde op het Olympisch Kwalificatie toernooi de tweede plek (achter Irene Schouten). Ook op het Nederlands kampioenschap 5km schaatsen werd ze tweede. Sanne in ‘t Hof komt voor de dweilpauze in actie in rit 3. Daarin neemt ze het op tegen de Russische Natalia Voronina. De Russische zal overigens onder de neutrale Olympische vlag in actie komen met de landcode ROC. Sanne in ‘t Hof start vanuit de binnenbaan.

Persoonlijk record: 6:55,13 (Thialf, 30 december 2021).

Schaatsen op de Olympische Spelen

Nederland doet het altijd heel goed bij het schaatsen op de Olympische Spelen. Ook op de Winterspelen 2022 heeft Nederland al aardig wat medailles bij elkaar weten te schaatsen. Bij de 5.000 meter hoopt team NL hier natuurlijk een goed vervolg aan tegen. De grote afwezige is Esmee Visser. Zij won op de Olympische Spelen 2018 in PeyongChang de gouden medaille. De titelverdedigster wist zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen 2022. Een andere titelfavoriet is Martina Sablikova. De ervaren Tsjechische won op de Winterspelen van 2010 en 2014 de gouden medaille op de 5km. Daarnaast geldt Isabelle Weidemann als één van de favorieten voor de 5.000 meter.

Onze voorspelling:

  1. Irene Schouten
  2. Isaeblle Weidemann
  3. Martina Sablikova

Hoelang duurt de 5km schaatsen?

De 5km schaatsen duurt per rit ongeveer zeven minuten. Het Wereldrecord staat op naam van Natalia Voronina (6:39,02) maar deze tijd zal niet verbeterd worden. Het Olympisch record staat op naam van de Duitse schaatslegende Claudia Pechstein. In een tijd van 6:46,96 haalde zij de titel binnen op de Spelen van 2002 in Salt Lake City. Het wordt dus eigenlijk hoogtijd dat Irene Schouten deze tijd uit de boeken gaat rijden.

Schaatsen op de OS 2022 in Beijing live kijken?

Wil je het Olympisch schaatstoernooi live volgen? Bekijk het volledige uitzendschema schaatsen op TV. Wil je weten wat er vandaag en morgen nog meer op het programma staat op de Olympische Spelen? Bekijk het volledige programma Peking 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *