Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Programma Olympische Spelen vandaag: vrijdag 18 februari 2022

Programma Olympische Spelen vandaag: vrijdag 18 februari 2022

Programma Olympische Spelen vandaag: vrijdag 18 februari 2022. Welke Nederlandse sporters komen vandaag in actie op de Olympische Spelen 2022 in Peking (Beijing)? Iedere dag geven wij jou een update over het programma van Team NL op de Winterspelen 2022  in Peking, China. Bovendien vertellen we welke Nederlanders er vandaag kans maken op een medaille. Je vindt op deze pagina onder andere:

 • Het programma van vandaag en vannacht van Team NL.
 • Het programma van Nederland van vandaag op de Olympische Spelen.
 • Nederlandse sporters vandaag op de Winterspelen.
 • Programma schaatsen vandaag.
 • Schaatsen 1.000 meter (mannen) vandaag
 • Medaillekansen Nederlanders vandaag.
Programma Olympische Spelen vandaag: vrijdag 18 februari 2022

Programma Olympische Spelen vandaag Team NL

Welke Nederlandse sporters komen er vandaag in actie op de Olympische Spelen 2022 in Peking? De Winterpelen beginnen vaak al ‘s nachts omdat het in Beijing 7 uur later is dan in Nederland. Wij houden dagelijks bij welke Nederlandse atleten er vandaag aan de bak moeten bij de Winterspelen van 2022. Op deze onderdelen komen Nederlanders vandaag in actie:

Programma Team NL vandaag (Nederlandse tijd):

09:30 uur: Schaatsen (m) – 1.000 meter (met Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij).*

Op onderdelen met een * zijn er medailles te winnen.

Programma schaatsen vandaag

Het is een rustige dag op de Olympische Spelen voor Team NL vandaag. “We” komen alleen in actie op de 1000 meter schaatsen voor mannen. Namens Team NL komen Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij in actie. Grote afwezige is natuurlijk Kjeld Nuis. Hij is de regerend Olympisch Kampioen op de 1.000 meter maar wist zich net niet te plaatsen voor de Winterspelen in Beijing. Hij werd op het OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi) in december vierde. Dit betekent overigens niet dat we geen kans op medailles maken. Met Kai Verbij (Wereldkampioen), Thomas Krol en Hein Otterspeer hebben we maar liefst drie medaille kandidaten op de 1.000 meter.

Volledige programma schaatsen vandaag:

09:30 uur: Schaatsen (m) – 1.000 meter (met Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij).

De 1.000 meter duurt tot ongeveer 10:40 uur. Genoemde tijden zijn Nederlandse tijden.

De Nederlandse schaatsers komen in de volgende ritten in actie:

Rit 13. Thomas Krol – Håvard Lorentzen (Noo)
Rit 14. Zhongyan Ning (Chi) – Hein Otterspeer
Rit 15. Laurent Dubreuil  (Can) – Kai Verbij

Records 1.000 meter schaatsen:
Olympisch Record (OR):
Gerard van Velde (Nederland) 1:07,18 (16 februari 2022 – Salt Lake City).
Wereld Record (WR): Pavel Kulizhnikov (Rusland) 1:05,69 (15 februari 2020 – Salt Lake City).

Loting 1.000 meter schaatsen (m) – Rittenschema Olympische Spelen

Het rittenschema voor de 1000 meter schaatsen (mannen) op de Olympische Spelen 2022 is bekend. De Nederlanders komen pas in de laatste drie ritten in actie. Na de eerste 9 ritten is een dweilpauze. Daarna volgen nog zes ritten. Een rit bij de 1.000 meter duurt iets meer dan een minuut. Hier is de volledige loting van de 1.000 meter mannen:

Loting 1000 meter mannen

1. Tatsuya Shinhama (Jap) – Damian Żurek (Pol)

2. Dmitry Morozov (Kaz) – Austin Kleba (VS)

3. Wataru Morishige (Jap) – Bjørn Magnussen (Noo)

4. Piotr Michalski (Pol) – Ziwen Lian (Chi)

5. David Bosa (Ita) – Denis Kuzin (Kaz)

6. Pavel Kulizhnikov (Rus) – Mathias Vosté (Bel)

7. Jordan Stolz (VS) – Min-Seok Kim (Kor)

8. Antoine Gélinas-Beaulieu (Can) – Joel Dufter (Dui)

9. Ryota Kojima (Jap) – Allan Dahl Johansson (Noo)

Dweilpauze

10. Min-Kyu Cha – Cornelius Kersten (GBr)

11. Marten Liiv (Est) – Connor Howe (Can)

12. Ignat Golovatsiuk (Blr) – Viktor Mushtakov (Rus)

13. Thomas Krol – Håvard Lorentzen (Noo)

14. Zhongyan Ning (Chi) – Hein Otterspeer

15. Laurent Dubreuil  (Can) – Kai Verbij

Stadion schaatsen Olympische Spelen 2022

De National Speed Skating Oval is het decor voor het Olympisch schaatstoernooi 2022. Het stadion is speciaal voor de Olympische Winterspelen gebouwd. De schaatswedstrijden worden gehouden in de hoofdstad van China, Beijing. De ijsbaan heeft al aangetoond dat het een “lastige” baan is. Veel topschaatsers hebben moeite met het ijs en de omstandigheden worden zwaar genoemd. Laten we hopen dat de Nederlandse mannen morgen niet door het spreekwoordelijke ijs zakken. Bekijk hier alle Olympische Stadions.

Team NL vandaag – Programma

Nederlanders op de Olympische Spelen vandaag:

Deze Nederlandse atleten komen vandaag in actie op de Winterspelen 2022 in Peking (Beijing):

Schaatsen (mannen):

 • Thomas Krol
 • Hein Otterspeer
 • Kai Verbij

Medaillekansen Nederlanders vandaag (Team NL)

Op welke sporten kan Nederland vandaag een medaille in de wacht slepen op de Olympische Spelen 2022 in Peking? Wij houden jou hier op de hoogte van alle medailles die Nederland vandaag kan winnen op de Olympische Winterspelen2022.

 • Er zijn vandaag 3 medaillekansen voor Team NL.
 • Namens Nederland kunnen er mogelijk 3 medailles worden gewonnen.
 • Team NL kan medailles winnen bij: 1 sport

Voor Nederland (Team NL) zijn de kanshebbers op een medaille vandaag:

09:30 uur: Schaatsen (m) – 1.000 meter (met Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij).

De Nederlanders komen in actie in rit 13, 14 en 15.

Bekijk hier ook de medaillespiegel van Team NL.

Medaillekans Nederlanders – Volledig Nederlands podium

De 1.000 meter is een afstand waarop Nederland veel medaillekans maakt. Dat de regerend Olympisch Kampioen (Kjeld Nuis) zich niet heeft weten te kwalificeren zegt genoeg. Krijgen we dan misschien een volledig Nederlands podium? Wij denken (en hopen) in ieder geval van wel! Thomas Krol is de grootste kanshebber. Hij is de huidige Europees Kampioen én Wereldkampioen. Op de 1.500 meter won hij al zilver en bewijst dus dat hij in absolute topvorm is

Daarnaast heeft Team NL nog een kanshebber: Kai Verbij. Hij is de regerend Nederlands Kampioen en heeft Thomas Krol dus al eens verslagen. Een klein nadeel is dat Kai Verbij teleurstelde op de 500 meter eerder deze Olympische Spelen. Hij werd slechts veertiende. Daarentegen zal hij dus gebrand zijn op een goed resultaat bij de 1000 meter.

Tenslotte komt Hein Otterspeer op de 1000 meter in actie. Voor hem is het de eerste keer dat hij mee doet op de 1000 meter op een Olympische Spelen. In november versloeg hij Verbij en Krol nog in een wereldbeker wedstrijd, dus ook hij mag zeker niet worden afgeserveerd. Bovendien heeft hij met zijn 33 jaar een bak aan ervaring.

Andere kanshebbers

Andere kanshebbers voor de 1.000 meter schaatsen zijn Zhongyan Ning (Chinees) en Jordan Stolz (USA). Ning is houder van het Chinese nationaal record op zowel de 1.000 als de 1.500 meter en won bovendien dit seizoen al een wereldbeker wedstrijd. Stolz is één van de grootste talenten op de 1.000 meter. De Amerikaan heeft dit seizoen al 2x het wereldrecord voor junioren verbeterd.

Onze voorspelling

Wij denken dat Nederland wel eens zou kunnen stunten op de 1.000 meter. Daarom kiezen we voor een compleet Nederlands podium op de 1000 meter. Dit zou bovendien zeker niet de eerste keer zijn. Nederland wist al zes keer een compleet Nederlands podium bij elkaar te schaatsen. Een compleet Nederlands podium wordt ook wel een “Clean Sweep” genoemd. Laten we hopen dat dit op de 1.000 meter ook weer het geval is.

Onze voorspelling 1000 meter schaatsen (mannen)

 1. Thomas Krol (Nederland)
 2. Kai Verbij(Nederland)
 3. Hein Otterspeer (Nederland)

Tijdsverschil Olympische Spelen 2022

Door het tijdsverschil tussen Peking en Nederland beginnen de Olympische Winterspelen al heel vroeg. Het is in Peking/Beijing namelijk 7 uur later dan in Nederland. Dit betekent dat sommige sporten al midden in de nacht beginnen. Daarom proberen we jou iedere dag rond 17:00 uur een update te geven van het programma Team NL voor de volgende dag. Zo ben je altijd volledig op de hoogte van het volledige programma van de Olympische Winterspelen 2022.

Uitzendschema Olympische Spelen 2022 vandaag

Wil je geen moment missen van de Olympische Winterspelen 2022 en alle sporten live kijken? Dat kan! Wij hebben voor jou uitgezocht welke zenders aandacht besteden aan de Olympische Winterspelen. Bovendien kun je het volledige uitzendschema van de Olympische Winterspelen 2022 bekijken. Bezoek onze pagina Olympische Spelen op TV om de Olympische Winterspelen live te volgen.

De NOS brengt live verslag van de Olympische Spelen 2022. Vandaag in de uitzending onder meer:

 • Curling
 • Biatlon
 • Bobsleeën
 • Freestyle Skiën (mannen en vrouwen)
 • Halve finale IJshockey
 • Schaatsen

Ook Eurosport en Eurosport 2 zullen uitgebreid verslag doen van de Olympische Winterspelen. Bekijk het volledige uitzendschema OS 2022.

*Deze pagina wordt bijgehouden door een team van vrijwilligers. Hoewel we dit natuurlijk proberen zo foutloos mogelijk te doen, kan het voorkomen dat er iets niet klopt. Onze excuses daarvoor. Zie jij dingen die niet kloppen of heb je nog interessante aanvullingen op dit artikel? Laat het ons dan gerust weten in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *