Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Kijkcijfers EK voetbal: dit zijn de records

Kijkcijfers EK voetbal: dit zijn de records

  • door

Het EK voetbal in Duitsland gaat op 14 juni 2024 van start. Omdat het in de buurt is zullen veel Oranje fans naar Duitsland afreizen om daar de wedstrijden te gaan kijken. Daarnaast zit heel Nederland natuurlijk voor de buis gekluisterd om de EK-wedstrijden op tv te volgen.

Ieder jaar komt het wel weer ter sprake, de kijkcijfer records tijdens het EK voetbal. In de poulefase van het EK zijn er een aantal mooie wedstrijden die flink wat kijkers zullen trekken. In Nederland wordt er natuurlijk vooral naar de wedstrijden van het Nederlands Elftal gekeken.

Je vindt in dit artikel alle kijkcijferrecords van het EK en WK voetbal. We bekijken onder andere de kijkcijfers van de EK-finale. Hoeveel mensen er naar wedstrijden van het Nederlands Elftal kijken en tenslotte bekijken we ook andere records.

Het EK 2020 werd in 229 landen uitgezonden door 137 verschillende omroepen. Op het EK 2024

Kijkcijfers EK voetbal

Kijkcijfers EK voetbal wereldwijd

Het huidige record van het aantal tv-kijkers naar het EK staat op 5.2 miljard kijkers wereldwijd. Dit is het totaal aantal kijkers van alle EK-duels samen. Om dit te berekenen worden de kijkcijfers van alle wedstrijden bij elkaar opgeteld.

Daarnaast brak ook de EK finale van 2020 tussen Italië en Engeland de kijkcijfer records. Naar de EK finale keken over de hele wereld 328 miljoen mensen. Het kijkcijferrecord voor een EK finale is echter niet uit 2020. Dat dateert alweer uit 2016. Toen keken er 600 miljoen mensen naar de EK-finale tussen Portugal en Frankrijk.

Kijkcijfers EK voetbal in Nederland

Dat sport goed bekeken wordt in Nederland wisten we natuurlijk al. Voetbalwedstrijden, EK’s en WK’s doen het natuurlijk altijd goed. Ook bij het schaatsen, de Olympische Spelen en darts zijn veel tv-kijkers. Dit was ook terug te zien in 2021, toen het EK voetbal én de Olympische Spelen waren.

De achtste finale tussen Nederland en Tsjechië op het EK 2020 werd door maar liefst 5.745.000.000 mensen op tv gevolgd. Op de tweede plaats tijdens dat EK stond overigens Nederland – Oostenrijk met net iets minder kijkers (5.573.000.000).

Formule 1 is in Nederland, vooral door natuurlijk Max Verstappen, flink in opkomst. Toen Verstappen in 2021 wereldkampioen kon worden, keken er bijna 5 miljoen mensen live naar de race. Mensen vinden voetbal dus toch nog wel aanzienlijk belangrijker dan Formule 1.

Toch is dit nog niets vergeleken met de EK-finale van 1988. Toen Oranje uiteindelijk Europees Kampioen werd keken maar liefst 9 miljoen mensen naar de finale tussen Nederland en de Sovjet-Unie.

Toen de Oranje Leeuwinnen in 2017 Europees Kampioen werden, zaten we ook massaal voor de buis. Naar de finale tussen Nederland en Denemarken keken gemiddeld 4,1 miljoen mensen.

Het kijkcijferrecord van het Nederlands Elftal dateert alweer uit 2014. Toen keken er gemiddeld 9.1 miljoen mensen naar Nederland – Argentinië in de halve finale van het WK. Oranje verloor na strafschoppen (net als in 2022).

Je zou misschien verwachten dat de WK finale tussen Nederland en Spanje beter bekeken zou zijn, maar niets is minder waar. Naar die wedstrijd keken “slechts” 8.5 miljoen mensen.

Gemiddeld aantal kijkers EK wedstrijd

Gemiddeld keken er naar het EK 2020 ongeveer 100 miljoen mensen naar iedere wedstrijd. Sommige wedstrijden werden minder bekeken, terwijl de EK finale weer door veel meer mensen bekeken werd. Er zijn in de loop der jaren steeds meer landen op het eindtoernooi actief. Sinds 2007 doen er 24 landen mee aan het EK. Dit betekent natuurlijk ook dat de kijkcijfers steeds hoger worden.

Bovendien hebben steeds meer mensen toegang tot een tv, tablet of een smartphone waarop ze het EK live kunnen kijken. Ook wordt het meten van het aantal kijkers naar het EK steeds eenvoudiger.

Kijkcijfers record EK finale

In 2020 werd de EK finale in Nederland door iets meer dan 4 miljoen mensen bekeken. Dat is nog best een hoog aantal, aangezien Oranje zelf niet in actie kwam. In Engeland, die wél in de finale stonden, keken 31 miljoen mensen naar de finale.

De EK finale van 2020 werd door 328 miljoen mensen bekeken. Dit is nog niets vergeleken met het EK van 2016. Toen werd de EK finale door 600 miljoen mensen wereldwijd op tv gekeken.

Op Social Media werden berichten rondom de EK-finale maar liefst 397 miljoen keer bekeken, gedeeld of op gereageerd. Dit was veruit het hoogtepunt van het EK.

Kijkcijfers EK 2024

EK op Social Media

Naast het feit dat steeds meer mensen het EK op tv kijken, wordt ook Social Media natuurlijk steeds belangrijker. De UEFA maakte bekend dat het afgelopen EK het bereik op Social Media het grootste was ooit. Op de verschillende kanalen (Facebook, Twitter, TikTok, YouTube en Instagram) werden de berichten in totaal meer dan 7,5 miljard keer bekeken. Dit was een stijging van 250% ten opzichte van 2016.

EK voetbal op tv wordt steeds populairder

In Europa keken we natuurlijk al massaal naar het EK. Nu wordt ook buiten Europa steeds meer naar het EK voetbal op tv gekeken. Op het afgelopen EK in 2020 nam het aantal kijkers in de Verenigde Staten met 32% toe. Niet gek voor een land waar voetbal verre van de eerste sport is. In de VS keken bijna 90 miljoen mensen naar het EK.

Toch is het nog niets vergeleken met India. Daar namen de kijkcijfers voor het EK met maar liefst 229% toe. Er keken daar ongeveer 110 miljoen mensen naar de EK wedstrijden.

De verwachting is dan ook dat tijdens het EK 2024 de kijkcijferrecords van het EK weer verpulverd zullen worden. Ook zal op Social Media het aantal interacties, kliks en weergaven toenemen.

Kijkcijfer records EK op een rijtje

  1. In 2020 werden de EK wedstrijden in totaal door maar liefst 5.2 miljard op tv bekeken. Dit is het kijkcijfer van alle wedstrijden samen.
  2. De EK finale van het vorige EK werd door 328 miljoen mensen van over de hele wereld bekeken. De finale van het EK van 2016 werd overigens door 600 miljoen mensen bekeken.
  3. Gemiddeld keken er 100 miljoen mensen naar iedere wedstrijd op het EK 2020. Sommige wedstrijden werden aanzienlijk minder bekeken, maar de EK finale werd bijvoorbeeld weer veel meer bekeken.
  4. Meeste kijkers ooit naar een wedstrijd van het Nederlands Elftal: 9.1 miljoen (halve finale WK 2014, Nederland – Argentinië).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *