Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Video: Samenvatting EK finale 1988 (Sovjet Unie – Nederland)

Video: Samenvatting EK finale 1988 (Sovjet Unie – Nederland)

Video: Samenvatting EK finale 1988 kijken? De finale van EURO 1988 is een wedstrijd die bij vele nog op het netvlies zal staan. Het was hét grootste moment in het Nederlandse voetbal allertijden. Oranje won namelijk het Europees Kampioenschap voetbal. Dit deden ze door in de finale te winnen van de Sovjet Unie. Bovendien werd in de halve finale de gedoodverfde rivaal West-Duitsland. Dit maakt het EK 1988 het hoogtepunt van het Nederlands voetbal voor vele oranjefans. Hoog tijd dus voor een uitgebreide samenvatting van de EK finale van 1988 tussen het Nederlands Elftal en de Sovjet Unie. Het Nederlands Elftal speelde de wedstrijd in de iconische shirts van 1988.

VIDEO: Samenvatting EK finale 1988 Sovjet Unie Nederland

Video: Samenvatting EK finale 1988 (Sovjet Unie – Nederland)

De finale van het EK 1988 was voor het Nederlands Elftal de allereerste EK-finale ooit. Voor de Sovjet-Unie was het de tweede EK-finale. Zij stonden al vaker in de finale en hadden dus meer ervaring. De Sovjet-Unie speelde in 1960, 1964 én 1972 de EK finale. Het moge duidelijk zijn dat het land dus één van de favorieten was voor de EK winst.

De EK finale van 1988 was de achtste EK-finale. De wedstrijd werd gespeeld in het Olympiastadion in München. Het stadion was tot de nok toe gevuld. De 72.308 toeschouwers kregen bovendien waar voor hun geld. De finale van 1988 werd een echt spektakelstuk.

Video: Samenvatting EK 1988 finale

Bekijk de video met de uitgebreide samenvatting van de EK finale van 1988 tussen het Nederlands Elftal en de Sovjet Unie hieronder:

Video: Samenvatting EK 1988 finale (USSR – Nederland)

Over Sovjet Unie – Nederlands Elftal 1988

 • Wat: Finale EK 1988
 • Wanneer: 15 juni 1988
 • Tijd: 15:30 uur
 • Wie: Sovjet Unie (UdSSR) – Nederland
 • Stadion: Olympiastadion in München
 • Toeschouwers: 75.200
 • Scheidsrechter: Michel Vautrot (Frankrijk)
 • Uitslag: 2-0
 • Goals: Ruud Gullit en Marco van Basten

Opstelling Nederlands Elftal

De opstelling van het Nederlands Elftal in de EK 1988 finale tegen de Sovjet Unie.

 1. Hans van Breukelen
 2. Berry van Aerle
 3. Frank Rijkaard
 4. Ronald Koeman
 5. Adri van Tiggelen
 6. Gerald Vanenburg
 7. Arnold Mühren
 8. Jan Wouters
 9. Erwin Koeman
 10. Marco van Basten
 11. Ruud Gullit (C)

Wissels:

 • Joop Hiele
 • Wilbert Suvrijn
 • John van ‘t Schip
 • John Bosman
 • Wim Kieft

Bondscoach: Rinus Michels

Opstelling Sovjet Unie

De opstelling van de Sovjet Unie voor de EK 1988 finale tegen Oranje.

 1. Rinat Dasajev (C)
 2. Anatoli Demjanenko
 3. Sergej Alejnikov
 4. Vagiz Chidijatoellin
 5. Vasili Rats
 6. Gennadi Litovtsjenko
 7. Aleksandr Zavarov
 8. Oleksij Mychajlytsjenko
 9. Sjarhej Hotsmanov
 10. Oleg Protasov
 11. Ihor Bilanov

Wissels:

 • Viktor Tsjanov
 • Vjatsjeslav Soekristov
 • Tengiz Soelakvelidze
 • Serhij Baltatsja
 • Viktor Pasoelko

Bondscoach: Valeri Lobanovsky

Wedstrijdverslag EK 1988 finale

De Sovjet Unie begon sterk aan de wedstrijd. Hans van Breukelen moest meteen al ingrijpen op een schot van Igor Bilanov. Daarna nam Ruud Gullit het heft in handen. Als een echte vedette nam hij oranje bij de hand. Na een overtreding op Gullit volgde een vrije trap. Uit de vrije trap kreeg Oranje een hoekschop. De corner werd doorgekopt door Marco van Basten. Vervolgens kon Ruud Gullit de bal binnenkoppen. Het Nederlands Elftal leidt de wedstrijd in de 32e minuut met 0-1.

Na de rust was het weer raak voor Oranje. Na een mislukte voorzet van Arnold Mühren landde de bal met een stuit voor de voeten van Marco van Basten. Die aarzelde vervolgens niet en schoot de bal, vanuit een onmogelijke hoek, in één keer op goal. De bal ging prachtig over doelman Dasajev in de goal. Oranje leidt met 0-2 en stevent af op de EK-titel. Bekijk ook de prachtige volley van Marco van Basten.

Toch leek het voor Oranje nog even wat lastiger te worden. De Sovjet Unie kreeg namelijk nog een penalty toegewezen. Na een overtreding van Hans van Breukelen kreeg de Sovjet Unie een strafschop. Van Breukelen kon zijn fout echter zelf herstellen. Hij stopte de inzet van Bilanov. Zo bleef de voorsprong van 0-2 behouden voor Oranje. De wedstrijd eindigt en het Nederlands Elftal wordt in 1988 voor het eerst Europees Kampioen.

Statistieken EK 1988 finale

De statistieken van de EK finale van 1988 tussen Nederland en de Sovjet Unie:

StatistiekSovjet UnieNederland
Schoten817
Schoten op doel36
Corners34
Buitenspel32
Overtredingen1721
Gele kaarten32
Rode kaarten00
Goals02
Stats EURO 1988 Finale (USSR-Nederland)

Eerste ontmoeting op het EK

Nederland en de Sovjet Unie speelden tegen elkaar in de EK finale van 1988. Toch was het niet de eerste wedstrijd die beide landen tegen elkaar speelden tijdens dat EK. Oranje was namelijk ook in de groepsfase ingedeeld bij de Sovjet-Unie. De landen hadden dus al een keer tegen elkaar gespeeld en daardoor weten beide landen ook iets beter wat ze kunnen verwachten.

In de groepsfase zaten beide landen bij elkaar in groep 2. Tijdens het EK van 1988 waren er maar twee groepen. De andere twee landen uit de groep van Oranje waren Engeland en Ierland. De Sovjet-Unie eindigde bovenaan in de groep. Oranje werd tweede. De eerste plek voor de Sovjet Unie was onder meer te danken aan de overwinning van de Sovjet Unie tegen Nederland in de groepsfase. In de eerste ontmoeting tussen beide landen op het EK van 1988 was de Sovjet Unie namelijk de winnaar. Nederland – Sovjet Unie eindigde toen in 0-1. Dit was overigens wel tegen de verhoudingen in.

Legendarische volley van Basten

De EK finale van 1988 was natuurlijk ook de wedstrijd met de wereldgoal van Marco van Basten. We hebben het doelpunt van Marco van Basten, waarin hij een halve omhaal maakt, al duizend keer teruggekeken. Toch kunnen we er geen genoeg van krijgen. Daarom hebben we een apart bericht gemaakt, puur en alleen over de halve omhaal van Marco van Basten. Want zeg nou eerlijk, de halve omhaal van Marco van Basten kun je niet vaak genoeg zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *