Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Gele en rode kaarten WK 2022

Gele en rode kaarten WK 2022

Gele en rode kaarten op het WK 2022. Wat zijn de regels voor gele kaarten op het WK? En hoe zit dat met (directe) rode kaarten? Ieder WK wordt er weer gestrooid met gele en rode kaarten. Op vrijwel ieder eindtoernooi wordt er gekozen voor een ander format voor wat betreft het kwijtschelden van de kaarten. Wij leggen je uit hoe de regels van de gele en rode kaarten zijn op het WK 2022 in Qatar?

Gele en Rode kaarten WK 2022

Gele en Rode kaarten op het WK 2022 in Qatar

Het WK Qatar 2022 is eindelijk begonnen. Tijdens de WK wedstrijden kan het er natuurlijk hard aan toe gaan. Er staat immers veel op het spel. Het gaat om de eer van je land. Dit betekent dat er ook op dit toernooi weer veel gele en rode kaarten gegeven gaan worden. Maar wat zijn de regels omtrent de gele en rode kaarten? Bij hoeveel gele kaarten wordt een speler geschorst op het WK? Wanneer worden de kaarten kwijtgescholden? En hoelang wordt een speler geschorst bij en rode kaart? In dit artikel vertellen we je alles over de regels rond de gele en rode kaarten op het WK.

Gele kaarten en schorsingen troostfinale (Kroatië – Marokko)

De troostfinale is de wedstrijd die gaat om de derde en vierde plek op het WK. De wedstrijd gaat tussen Kroatië en Marokko. De schorsingen bij de wedstrijd zijn:

Kroatië- Marokko

Schorsingen Kroatië:

 • Mario Mandzukic (Assistent-coach).

Schorsingen Marokko:

 • Geen schorsingen.

Schorsingen WK Finale

De WK finale wordt gespeeld op 18 december 2022. Het is de laatste WK wedstrijd. De finale gaat tussen Argentinië en Frankrijk. De geschorste spelers van beide landen zijn:

Argentinië – Frankrijk

Schorsingen Argentinië:

 • Geen schorsingen.

Schorsingen Frankrijk:

 • Geen spelers geschorst.

Rode kaarten op het WK 2022

Er is één speler met een rode kaart op het WK 2022:

 • Wayne Hennessey – Wales
 • Paulo Bento (bondscoach) – Zuid-Korea
 • Denzel Dumfries – Nederland

Gele en rode kaarten Nederlands Elftal WK 2022

Welke spelers van Oranje hebben een gele of een rode kaart gekregen op het WK 2022? En welke spelers van het Nederlands Elftal staan op scherp? In onderstaand overzicht vertellen we je welke spelers van het Nederlands Elftal geschorst zijn of al een gele/rode kaart op het WK 2022 hebben gekregen:

Rode kaarten:

 • Denzel Dumfries (2x geel dus rood tegen Argentinië)

Gele kaarten:

 • Matthijs de Ligt (1x geel)
 • Nathan Aké (1x geel)
 • Teun Koopmeiners (1x geel)
 • Frenkie de Jong (1x geel)
 • Jurriën Timber (1x geel)
 • Wout Weghorst (1x geel)
 • Memphis Depay (1x geel)
 • Steven Berghuis (1x geel)
 • Steven Bergwijn (1x geel)
 • Noa Lang (1x geel)

Schorsingen:

 • Het Nederlands Elftal heeft nog geen geschorste spelers op het WK 2022.

Rode kaart Denzel Dumfries WK 2022

Denzel Dumfries heeft na afloop van de wedstrijd Nederland – Argentinië nog een rode kaart ontvangen. Na de verloren kwartfinale na penalty’s kreeg Dumfries de rode kaart. De wedstrijd stond al vaker in het teken van opstootjes. Ook na de penaltyserie kwam het weer tot een kleine vechtpartij. Buiten het zich van alle camera’s kreeg Dumfries nog een gele kaart van scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz uit Spanje. Hij had al geel en dus toonde de scheids Dumfries de rode kaart. Ook Noa Lang kreeg nog een gele kaart bij dat opstootje. In de eerste helft was er ook al een opmerkelijk moment. Wout Weghorst kreeg geel op de reservebank.

Schorsingen WK 2022

Een spelers wordt geschorst bij twee gele kaarten in twee verschillende wedstrijden of bij een directe rode kaart. Dit zijn de actuele schorsingen op voor het WK 2022:

LandSpelerSchorsingPoule
BelgiëAmadou OnanaBelgië – Kroatië (donderdag 1 december 2022)Poule F
Costa RicaFrancisco CalvoCosta Rica – Duitsland (donderdag 1 december 2022)Poule E
EcuadorJhegson Sebastian MendezEcuador – Senegal (dinsdag 29 november 2022)Poule A
IranAlireza JahanbakhshIran – VS (dinsdag 29 november 2022)Poule B
Saudi-ArabiëAbdulelah Al-MalkiSaudi-Arabië – Mexico (Woensdag 30 november 2022)Poule C
WalesWayne HennesseyWales – Engeland (Dinsdag 29 november 2022)Poule B
SenegalIdrissa Gana GueyeEngeland – Senegal (Zondag 4 december 2022)Achtste finale
Geschorste spelers WK 2022

Statistieken Gele en Rode kaarten op het WK

Bekijk het gemiddelde aantal gele en rode kaarten op een WK. Bovendien zie je het totaal aantal kaarten op het WK:

WKTotaal aantal kaartenGemiddeld aantal kaarten per wedstrijd
WK 20022193,42
WK 20061872,92
WK 20102614,08
WK 20143455,39
WK 20182724,25
Gemiddeld aantal gele en rode kaarten op het WK

Regels Gele en Rode kaarten WK

De regels voor gele en rode kaarten zijn dus vrij eenvoudig:

 • Een gele kaart in twee verschillende wedstrijden leidt tot één wedstrijd schorsing. De speler is dan geschorst voor de volgende wedstrijd.
 • Een directe rode kaart leidt tot één wedstrijd schorsing. Als het gaat om een ernstige misdraging of overtreding kan er een langere schorsing opgelegd worden.
 • Een indirecte rode kaart (2x geel in één wedstrijd) leidt ook tot één wedstrijd schorsing. Een indirecte rode kaart leidt niet tot een langere schorsing.
 • Als een speler een rode kaart krijgt in de laatste wedstrijd van het WK dan geldt de schorsing voor de eerstvolgende officiële wedstrijd van het land.

Regels gele kaart WK 2022

Bij hoeveel gele kaarten wordt een speler geschorst op het WK 2022? Een speler die twee gele kaarten krijgt in twee verschillende wedstrijden, wordt geschorst voor de volgende wedstrijd van hun land. Dit geldt tot aan de halve finale. Tijdens de halve finale kan een speler tegen een gele kaart oplopen zodat hij gewoon de finale kan spelen. Uiteraard geldt dat wanneer een speler twee keer geel (dus rood) krijgt, hij de finale zal missen. De FIFA heeft hiervoor gekozen zodat de halve finales een meer open karakter hebben. Op deze manier zijn de spelers bereid om uitdagingen aan te gaan die ze voorheen niet aangingen. Die speler kan dan weer in actie komen nadat hij zijn schorsing van één wedstrijd heeft uitgezeten.

Wanneer vervalt een gele kaart op het WK 2022?

Wanneer vervalt een gele kaart op het WK 2022? De gele kaarten worden na de kwartfinales kwijtgescholden. Dit draagt bij aan een meer open karakter tijdens de halve finales en de finale. Dit betekent dat wanneer een speler een gele kaart heeft opgelopen in de achtste finales deze niet meeneemt naar de volgende wedstrijd. Een rode kaart wordt niet geseponeerd en heeft dus als gevolg dat de speler tenminste de eerst volgende wedstrijd zal missen.

Regels rode kaart WK 2022

Wanneer vervalt een rode kaart op het WK 2022? Als een rode kaart wordt kwijtgescholden is afhankelijk van de ernst van de overtreding. In principe gaat het bij een directe rode kaart om minimaal een schorsing van een wedstrijd. Later kan de FIFA besluiten afhankelijk van de ernst van de overtreding om de schorsing te verlengen. De langste schorsing ooit op een WK staat op naam van Luis Suarez. Hij kreeg op het WK 2014 een schorsing opgelegd van maar liefst 9 maanden nadat hij de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini beet in zijn schouder. In eerste instantie werd het incident niet opgemerkt door de arbitrage, maar door de talloze camera’s kreeg de spits van Liverpool alsnog een flinke schorsing aan zijn broek.

Wat gebeurt er bij een directe rode kaart

Wat gebeurt er bij een directe rode kaart? En hoe lang is een speler geschorst bij een directe rode kaart op het WK? Wanneer een speler een ernstige overtreding maakt dan zal de speler direct het veld moeten verlaten. Naderhand wordt een schorsing van minimaal 1 wedstrijd opgelegd aan de speler. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de FIFA besluiten om de schorsing te verlengen. De rode kaart blijft dus staan ongeacht in welke speelronde de overtreding gemaakt wordt. Deze wordt niet kwijtgescholden en de straf zal moeten worden uitgezeten bij de eerstvolgende officiële wedstrijd van het betreffende land.

Recordaantal kaarten op een WK

Ieder WK is het weer spannend hoeveel invloed de scheidsrechter heeft op het verloop van de wedstrijd. Als een scheidsrechter een grote invloed heeft op de wedstrijd is dat vaak niet leuk voor de neutrale kijker. Het aantal kaarten dat wordt uitgedeeld verschilt sterk per toernooi. Op het eindtoernooi in 2006 werden er maar liefst 345 gele kaarten getoond. Terwijl op het toernooi in 2014 “slechts” 187 kaarten werden uitgedeeld. De wedstrijd met de meeste kaarten staat op naam van het Nederlands elftal tegen Portugal in 2006. Tijdens deze wedstrijd trok de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov maar liefst 20 kaarten. De scheids gaf zestien keer geel en ook vier keer rood. Dit is bovendien een WK-record.

Scheidsrechters WK 2022

Sommige scheidsrechters staan bekend om het feit dat zij snel de gele en rode prent trekken. Terwijl andere scheidsrechters het proberen af te doen met een flink aantal waarschuwingen. Voor spelers is het belangrijk om te weten met wat voor type scheidsrechter je hebt te maken. Zo heeft de Argentijnse arbiter Facundo Tello recent nog tien(!) rode kaarten getrokken tijdens de bekerfinale van Boca Juniors en Racing Club. Door je van tevoren goed in te lezen met welke scheidsrechter je te maken hebt voorkom je onnodige gele kaarten die je later in het toernooi duur komen te staan.

Bestaande schorsingen WK Qatar 2022

Op dit moment zijn er geen schorsingen meegenomen vanuit eerdere wedstrijden. Toch kan het soms voorkomen dat een speler geschorst wordt voor langere tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schorsing van Luis Suarez die voor 9 maanden geschorst werd na het bijtincident op het WK 2014.

Schorsing rode kaart WK finale

Als een speler een rode kaart krijgt in de WK finale dan wordt de speler ook geschorst. De schorsing geldt van voor de eerstvolgende officiële wedstrijd van zijn team. In een oefenwedstrijd mag hij dus wel in actie komen.

Gele en rode kaarten uit de WK kwalificatie

En hoe zit het dan met gele en rode kaarten die spelers in de WK kwalificatie hebben gekregen? De gele kaarten die in een kwalificatie wedstrijd zijn uitgedeeld worden niet meegenomen naar het WK. Rode kaarten in de kwalificatiewedstrijden gelden wel voor het WK. Het maakt dan niet uit of het gaat om een directe of indirecte (2x geel) rode kaart gaat.

Feiten en weetjes over gele en rode kaarten op het WK 2022

 1. Op 13 juni 1986 kreeg Jose Batista (Uruguay) de snelste rode kaart op een WK ooit. Al na 56 seconden kreeg hij van de scheidsrechter een rode kaart te zien. Batista maakte een zware overtreding op de Schotse middenvelder Gorden Strachan.
 2. Op het WK 2006 in Duitsland was er een opmerkelijk moment. De Engelse scheidsrechter Graham Poll maakte namelijk een enorme blunder. In de wedstrijd tussen Kroatië en Australië gaf hij de Kroatische speler Josip Simunic drie keer een gele kaart. Hij had natuurlijk bij de tweede gele kaart al van het veld gestuurd moeten worden. De scheidsrechter maakte zijn fout nog wel goed. In de blessuretijd stuurde hij de verdediger alsnog van het veld.
 3. De meest spraakmakende rode kaart in de geschiedenis van het WK voetbal is waarschijnlijk die van Franse legende Zinedine Zidane. In de WK finale tegen Italië deelde Zidane een kopstoot uit aan de Italiaanse verdediger Marco Materazzi. De beelden gingen de hele wereld over. Italië won de finale na strafschoppen van Frankrijk.
 4. De meeste kaarten in een wedstrijd zijn gegeven in een wedstrijd van het Nederlands Elftal. Op het WK 2006 speelde Oranje tegen Portugal. In de wedstrijd werden maar liefst 20 kaarten gegeven. Er werden 16 gele en 4 rode kaarten uitgedeeld. De wedstrijd gaat de geschiedenisboeken in als “The Battle of Nuremberg“. Zowel Portugal als Nederland eindigde de wedstrijd met 9 man.
 5. Een ander opmerkelijk moment waar nooit een kaart voor is gegeven is natuurlijk “de hand van God” van Diego Maradonna. In de kwartfinale van het WK 1986 tussen Argentinië en Engeland scoorde Maradonna met zijn hand. Het is één van de bekendste WK doelpunten ooit. Gelukkig hebben we tegenwoordig een VAR op het WK.

Meest gestelde vragen

Wanneer worden de gele kaarten kwijtgescholden?

De gele kaarten worden in de kwartfinales kwijtgescholden. Spelers die in de wedstrijden hiervoor een gele kaart hebben gekregen nemen deze dus niet mee naar de halve finales.

Wanneer worden rode kaarten kwijtgescholden?

Rode kaarten worden in principe niet kwijtgescholden. Bij een rode kaart krijgt de speler een minimale schorsing van een wedstrijd. Afhankelijk van de ernst zal de FIFA besluiten of langere schorsing passend is.

Wordt een speler geschorst als hij in de WK finale een rode kaart krijgt?

Ja, bij een rode kaart in de finale is de speler geschorst voor de eerstvolgende officiële wedstrijd van zijn land.

Hoe lang wordt een speler geschorst bij een rode kaart op het WK?

Bij een directe rode kaart wordt een spelers één wedstrijd geschorst. Bij een ernstige overtreding kan de speler ook langer geschorst worden. Bij twee keer geel dus rood wordt een speler één wedstrijd geschorst. Dit kan niet verlengd worden.

Bij hoeveel rode kaarten wordt een wedstrijd gestaakt?

Als een land op het WK vijf rode kaarten in één wedstrijd krijgt dan fluit de scheidsrechter af en wordt de wedstrijd gestaakt. De tegenstander wint de wedstrijd dan met 3-0. De regel is dat een team geen wedstrijd mag spelen bij minder dan zeven spelers.

Wat betekent “op scherp staan” in het voetbal?

Als een speler op scherp staat dan wordt daarmee bedoeld dat hij één kaart verwijderd is van een schorsing. Als een speler op het WK een gele kaart gekregen heeft dan wordt hij bij de volgende gele kaart geschorst. Dan spreekt men van “op scherp staan”.

In welke wedstrijd zijn de meeste kaarten gegeven op een WK?

De wedstrijd tussen Nederland en Portugal op het WK 2006 gaat de boeken in als wedstrijd met de meeste kaarten. Er werden maar liefst 20 kaarten uitgedeeld (4x rood en 16x geel).

Hoe lang mag je niet spelen met een rode kaart?

Als je een rode kaart hebt gekregen ben je één wedstrijd geschorst.

Hoeveel rode kaarten mag een team krijgen in één wedstrijd?

Een team of land mag 4 rode kaarten krijgen tijdens een wedstrijd. Bij de vijfde rode kaart wordt de wedstrijd gestaakt en wint de tegenstander, ongeacht de stand, met 3-0. Het aantal gele kaarten maakt niet uit.

Is 2x geel rood?

Als een speler twee keer een gele kaart krijgt in één wedstrijd dan krijgt de speler een rode kaart. 2x geel is dus rood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *