Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Video: Portugal – Nederland WK 2006 (1-0)

Video: Portugal – Nederland WK 2006 (1-0)

Op 25 juni 2006 namen Portugal en Nederland het tegen elkaar op in de achtste finale van het WK. Menig voetballiefhebber zal zich deze wedstrijd nog goed herinneren. Dit komt echter niet door de uitslag of het mooie voetbal. Wat iedereen toch het meest is bijgebleven is het grote aantal overtredingen in de wedstrijd en de vele gele en rode kaarten.

Portugal Nederland WK 2006

Bekijk hieronder de samenvatting van de schoppartij tussen Nederland en Portugal:

De wedstrijd op het WK 2006 betekende voor Edwin van der Sar dat hij zijn 113e interland voor het Nederlands Elftal ging spelen. Hierdoor had hij meer interlands gespeeld dan Frank de Boer en werd recordinternational. De uitslag van Portugal – Nederland op het WK 2006 was 1-0, door een goal van Maniche in de 23e minuut.

Schoppartij Nederland Portugal WK 2006

De wedstrijd staat bekend als een ware schoppartij waarbij er door de vele overtredingen van echt voetbal niet veel terecht kwam. In totaal kreeg Nederland 2x rood en 7x geel. Portugal kreeg 2x rood en 9x geel. Voor Nederland werden Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst van het veld gestuurd. Bij Portugal konden Costinha en Deco vroegtijdig gaan douchen. De 20 kaarten die in de wedstrijd tussen Portugal en Nederland gegeven werden zijn een record in de geschiedenis van het WK voetbal. Nooit eerder werden er zoveel kaarten uitgedeeld tijdens een WK wedstrijd.

Veel gele en rode kaarten

De scheidsrechter van dienst bij Nederland Portugal was de Rus Valentin Ivanov. Door het harde karakter van de wedstrijd moest hij geregeld naar zijn borstzak grijpen om een kaart uit te delen. In totaal deelde de Rus 20 kaarten uit, waarvan 16 geel en 4 rood. De Russische scheids stond al we bekend om het snel geven van kaarten. Na afloop van de wedstrijd zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat de scheidsrechter zélf een gele kaart zou moeten krijgen voor zijn optreden.

“Slag om Neurenberg”

De wedstrijd tussen Nederland en Portugal op het EK 2006 is ook wel de boeken ingegaan als de Slag om Neurenberg. Soms wordt er ook wel gesproken over “de schande van Nürnberg”. De wedstrijd begon al niet vriendelijk toen Mark van Bommel al in de tweede minuut tegen een gele kaart aan liep. Saillant detail: De slogan van het WK 2006 was: “A time to make friends”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *