Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Video: Kopstoot Zidane

Video: Kopstoot Zidane

De Kopstoot van Zinédine Zidane is één van die voetbalmomenten die menig voetballiefhebber nog vers op het geheugen heeft staan. Op het WK 2006 speelden Frankrijk en Italië in de finale tegen elkaar. In de verlenging deelde Zinédine Zidane een kopstoot uit aan de Italiaanse verdediger Marco Materazzi. De Frans International gaf de Italiaan een kopstoot tegen de borst en kon met rood vertrekken. De kopstoot van Zidane wordt tegenwoordig ook wel de Zidane-kopstoot genoemd.

Bekijk de video van de kopstoot van Zidane hieronder:

Kopstoot zidane

Kopstoot van Zidane

Voor het WK 2006 had Zidane al aangegeven dat het zijn laatste toernooi zou worden. De finale van het WK 2006 zou dus zijn laatste interland zijn. In de 110e minuut ging het echter helemaal mis. Marco Materazzi trok aan het shirtje van Zidane. Ogenschijnlijk leek er niets aan de hand want Zidane liep rustig weg. Vervolgens riep Materazzi iets naar Zidane waarna hij zich omkeerde. Zidane liep op Materazzi af en gaf hem vervolgens een kopstoot tegen z’n borst. De Argentijnse scheidsrechter van dienst, Horacio Elizondo, heeft de kopstoot in eerste instantie niet gezien. Via een oortje werd het hem echter verteld. Zinédine Zidane kreeg voor de actie een directe rode kaart. Dit betekende voor Zindane dus niet alleen einde wedstrijd, maar ook einde carrière, omdat hij na het toernooi zou stoppen met voetballen.

Waarom gaf Zidane een kopstoot?

Over de reden van de kopstoot van Zidane gaan vele verhalen de ronde. Zo zou Materazzi Zidane hebben uitgemaakt voor terrorist en zijn familie hebben beledigd. Materazzi heeft later echter de reden verklaard. Materazzi trok aan het shirtje van Zidane. Hierop zei Zidane: “Als je mijn shirt zo graag wilt hebben, krijg je die na de wedstrijd wel”.  Waarop Materazzi vervolgens weer zei: “Ik heb liever je zus, die hoer”. Beide spelers zijn na het toernooi bestraft met schorsingen en geldboetes voor het incident. Zidane heeft later excuses aangeboden voor zijn actie. Ook zei Zidane dat hij tot zijn daad kwam na meerdere provocerende opmerkingen van Materazzi.

Standbeeld kopstoot Zidane

Na het WK werd in 2012 een standbeeld onthuld waarop de kopstoot van Zinédine Zidane werd uitgebeeld. Het bronzen beeld is maar liefst 5 meter hoog. Het standbeeld heeft al op vele plaatsen gestaan waaronder in Qatar, New York en Parijs. Er is altijd veel te doen geweest rond het standbeeld omdat er ook veel tegenstanders zijn. Tegenwoordig staat het standbeeld in Geneve, waar het deel uitmaakt van een beeldentuin.

Na het WK gingen er op het internet veel grappige memes en filmpjes de ronde over de kopstoot. Zo verschenen er verschillende parodieën op de Zidane-kopstoot. Ook is er in Frankrijk een nummer uitgebracht met de titel: “Coup de Boule”, wat Frans is voor kopstoot. Het nummer heeft enkele weken op de nummer 1 plek in de Franse hitlijsten gestaan.

Finale WK 2006 in Duitsland

De finale tussen Italië en Frankrijk op het WK 2006 werd gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn. Beide landen scoorden in de wedstrijd en na de reguliere speeltijd stond het 1-1. De doelpunten werden ironisch genoeg gemaakt door Zidane en Materazzi. Ook in de verlenging werd niet meer gescoord en dus moesten er strafschoppen genomen worden waarin Italië aan het langste eind trok. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Italië na een gemiste penalty van David Trezeguet. Fabio Grosso maakte de beslissende strafschop voor de Italianen waarmee zij voor de vierde keer wereldkampioen werden. Leuk feitje: de wedstrijd tussen Italië en Frankrijk was de eerste WK finale sinds 1978 waar Duitsland of Brazilië niet in de finale stonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *