Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Finale ijshockey Olympische Spelen 2022: Dit moet je weten

Finale ijshockey Olympische Spelen 2022: Dit moet je weten

Finale ijshockey Olympische Spelen 2022: Dit moet je weten. Op de laatste dag van de Olympische Winterspelen 2022 staat de ijshockey finale op het programma. Dit is de laatste sport op de Olympische Spelen.  De ijshockeyfinale bij de mannen gaat tussen ROC (Rusland) en Finland. IJshockey is een spectaculaire sport om naar te kijken. Het spel gaat verschrikkelijk snel en kan soms ook aan de harde kant zijn. “Bodychecks” komen vaak voor en ook is er af en toe een kleine vechtpartij. Gelukkig zijn er drie scheidsrechters om de ijshockeywedstrijd in goede banen te leiden.  

Wat: IJshockey finale mannen Olympische Spelen 2022
Wanneer:
zondag 20 februari 2022
Hoe laat: 05:10 uur (Nederlandse tijd)
Wie: Rusland – Finland
Waar: National Indoor Stadium Beijing
Speciaal: Laatste Olympische sport.

finale ijshockey Olympische Spelen 2022

IJshockey op de Olympische Winterspelen

Ondanks dat ijshockey in Nederland niet de populariteit heeft die het verdiend, is het wereldwijd gezien één van de meest populaire sporten op de Olympische Spelen. Voor de finale geldt dat Rusland de favoriet is. Al zal Finland extra gemotiveerd zijn om de eerste gouden medaille ooit in de wacht te slepen. De ijshockeyfinale is het laatste Olympische evenement van de Spelen van 2022. Het is voor de atleten dus de laatste kans om een medaille in de wacht te slepen. Daarna zal nog wel de sluitingsceremonie plaatsvinden.

Finale ijshockey Olympische Spelen 2022

Rusland en Finland nemen het tegen elkaar op in de ijshockeyfinale op de Olympische Spelen 2022 (mannen). Nadat de vrouwen eerder al de finale hebben gespeeld is het nu tijd voor de mannenfinale ijshockey. Bij de vrouwen heeft Canada gewonnen, nadat ze in de finale de VS versloegen. De mannenfinale gaat tussen Rusland (ROC) en Finland. De finale wordt gespeeld op zondag 20 februari 2022, om 05:10 uur (Nederlandse tijd). In Beijing is het 7 uur later, het is daar dan 12:10 uur lokale tijd. De grote afwezigen in de finale zijn Canada en de VS. Canada won al 22 olympische ijshockeymedailles (13x goud) en de VS 17 (4x goud).

ROC ijshockey finale Beijing 2022 (Rusland)

Rusland heeft zich geplaatst voor de finale van het Olympisch ijshockey toernooi door in de halve finale te winnen van Zweden. Het was een spannende halve finale die in de reguliere speeltijd in 1-1 eindigde. Ook in “overtime” werd er niet gescoord dus moesten er shoot-outs worden genomen. Daarin was Rusland sterker dan de Zweden. Rusland heeft al negen olympische medailles gewonnen in het ijshockey door de jaren heen. Bovendien waren ze al 7 keer Olympisch kampioen ijshockey. Tenslotte is Rusland de regerend Olympisch kampioen ijshockey. Ze wonnen op de Winterspelen van 2018 van Duitsland (na verlenging).

Finland ijshockey finale Beijing 2022

Finland wist in de halve finale Slowakije met 2-0 te verslaan en zo een plek in de finale te bemachtigen. Voor Finland is het de vijfde Olympische ijshockeyfinale. Finland won nooit eerder een gouden medaille op de Olympische Winterspelen bij het ijshockey. Ze zullen dus extra gemotiveerd zijn voor de finale op zondag 20 februari. Wel wonnen de Finnen al 6 Olympische medailles bij het ijshockey: 2x zilver en 4x brons.

Regels ijshockey Olympische Spelen 2022

De spelregels van ijshockey op de Olympische Spelen zijn als volgt:

 • Er zijn twee teams, met zes spelers waarvan 1 keeper.
 • Een ijshockey wedstrijd bestaat uit drie periodes van 20 minuten. Tussen iedere periode zit een pauze van 15 minuten.
 • Iedere periode wisselen de teams van speelhelft.
 • Staat het gelijk na de derde periode? Dan wordt er een “sudden victory” gespeeld. Dit betekent dat het team dat scoort de wedstrijd wint. De sudden victory duurt 5 minuten. In de finale duurt deze extra tijd 20 minuten.
 • Staat het na de Sudden Victory nog steeds gelijk? Dan volgen er strafschoppen om de winnaar te bepalen. Deze strafschoppen heten bij het ijshockey “shoot-outs”.
 • Teams mogen onbeperkt wisselen, dit zul je dus ook vaak zien gebeuren.
 • Er kunnen minder spelers op het veld staan als gevolg van straffen (penalty’s).
 • De keeper kan vervangen worden door een veldspeler, om een goal te forceren. Dit is natuurlijk wel riskant.

Deelnemers ijshockey op de Olympische Winterspelen 2022

Bij het Olympisch ijshockey toernooi zijn er twee onderdelen, het mannen- en het vrouwentoernooi. Bij de mannen zijn er 12 deelnemers, bij de vrouwen 10.

Deelnemers ijshockey (mannen):

 • Canada
 • China
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Letland
 • Tsjechië
 • Slowakije
 • Verenigde Staten
 • ROC (Rusland)
 • Finland
 • Zweden
 • Zwitserland

Deelnemers ijshockey (vrouwen):

 • Canada
 • Verenigde Staten
 • Finland
 • Russisch Olympisch Comité (ROC)
 • Zwitserland
 • Japan
 • Tsjechië
 • Zweden
 • China
 • Denemarken

Geschiedenis ijshockey op de Olympische Spelen

Ijshockey was voor het eerst bij de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen een Olympische Sport. Dit was bij de Olympische Zomerspelen. Vanaf 1924 is ijshockey een sport op de Olympische Winterspelen. Canada won de allereerste editie van het Olympisch ijshockey toernooi door in de finale de Verenigde Staten te verslaan. Op de vorige Olympische Spelen (2018) was Rusland de winnaar door na verlenging van Duitsland te winnen. Tot en met de Winterspelen van 1986 was het Olympisch ijshockeytoernooi ook meteen het Wereldkampioenschap ijshockey. Het Olympisch vrouwen ijshockey toernooi werd geïntroduceerd in 1998 (Nagano).

De puck bij het ijshockey

De puck bij het ijshockey is gemaakt van rubber. Dit gevulkaniseerde rubber zorgt voor een stevige puck. Een standaard ijshockey puck is:

 • 2.54 cm dik
 • 7,62 cm doorsnee
 • tussen de 156 en 170 gram zwaar.

De ijshockey puck is al in 1877 uitgevonden. Een puck kan in wedstrijden snelheden bereiken van 160 kilometer per uur. Daarom zitten er rondom de ijshockeybaan ook allemaal plastic platen, zodat de puck het publiek niet raakt. Bovendien zitten er boven de plastic platen bij het ijshockey netten om de puck tegen te houden.

Leuk feitje: de ijshockeypuck wordt een paar uur voor de wedstrijd ingevroren zodat de puck zo min mogelijk stuitert.

ROC ijshockey Beijing 2022

Het is je misschien al wel opgevallen dat de Russische atleten als ROC uitkomen op de Olympische Spelen 2022. En nee, die Olympische vlag betekent geen Olympisch dreamteam. ROC betekent Russisch Olympisch Comité. Bovendien is er een Olympische vlag te zien. Dit is een neutrale olympische vlag. Bij de ijshockey finale zal Rusland ook als ROC uitkomen. Wil je weten waarom er ROC staat en een neutrale Russische vlag te zien is? Lees alles over ROC op de Olympische Spelen. In het verleden is het ook al voorgekomen dat Rusland niet onder de eigen Russische vlag en naam mocht uitkomen. Zo kwamen ze eerder al uit als OAR (Olympische Atleten Rusland).

Stadion ijshockey finale Olympische Spelen

De ijshockeyfinale wordt gespeeld in het National Indoor Stadium in Beijing. In totaal zijn er twee ijshockey stadions. Allereerst is er de Wukesong Sports Centre. Dit stadion werd gebruikt bij het Olympisch basketbaltoernooi van 2008 en is nu omgebouwd tot ijshockeyhal. Het tweede stadion is het National Indoor Stadium. Hier zal ook de Olympische ijshockey finale worden gehouden. Ook dit stadion werd in 2008 al gebruikt. Toen waren er de gymnastiek, trampoline en handbalwedstrijden.

Nederland ijshockey Olympische Spelen 2022

Nederland heeft zich niet geplaatst bij het ijshockey op de Olympische Winterspelen 2022. Wij zijn geen groot ijshockeyland. Wel wist Team NL één keer mee te doen met ijshockey op de Olympische Spelen. Dit was op de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid. Nederland wist destijds één wedstrijd te winnen, tegen Polen. De finale van de Winterspelen 1980 ging tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie. Die wedstrijd wordt ook wel “Miracle on Ice” genoemd.

IJshockey finale live kijken

De ijshockey finale is live te kijken bij de NOS (Nederland 1). Daarnaast doen Eurosport 1 en Eurosport 2 uitgebreid verslag van alle sporten op de Olympische Spelen 2022. Bekijk het volledige uitzendschema OS 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *