Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Competitievervalsing Ajax – Feyenoord

Competitievervalsing Ajax – Feyenoord

Is er sprake van competitievervalsing door het staken van Ajax – Feyenoord? Afgelopen zondag 24 september werd de Klassieker aan het begin van de tweede helft gestaakt. Dit gebeurde nadat er voor de tweede keer vuurwerk (fakkels) op het veld werden gegooid. Op dat moment stond Feyenoord al met 0-3 voor in de Johan Cruijff ArenA. In de eerste helft werd de wedstrijd ook al stilgelegd nadat er eerst een beker op het veld werd gegooid.

Competitievervalsing Ajax - Feyenoord

Competitievervalsing Ajax – Feyenoord

Er wordt ook veel gesproken over “competitievervalsing” rondom het staken van Ajax – Feyenoord. Feyenoord trainer Arne Slot zei in een interview na de wedstrijd dat “elk vervolg van de wedstrijd Ajax-Feyenoord neerkomt op competitievervalsing”. Maar waarom is het staken van Ajax-Feyenoord competitievervalsing? Er zijn een aantal redenen waarom het staken van de Klassieker competitievervalsing is:

 1. Ajax had net een zware wedstrijd in de Europa League gespeeld.
  De Amsterdammers hadden afgelopen week nog een wedstrijd in de Europa League gespeeld tegen Olympique Marseille. Ajax had dus (eventueel) last van vermoeidheid. Als het duel nu uitgespeeld moet worden, heeft Ajax daar geen last van. Ook Feyenoord had overigens een Europese wedstrijd gespeeld (in de Champions League tegen Celtic), maar dat duel was al op dinsdag.
 2. Feyenoord had de wedstrijd volledig in handen na 0-3 en het vertrouwen bij Ajax was weg.
  Feyenoord-trainer Arne Slot zei het al “Het is niet voordelig voor ons dat die wedstrijd wordt gestaakt. Je staat met 0-3 voor en het geloof bij Ajax was weg”. Nu kan Ajax zich, bij een eventuele inhaalwedstrijd tegen Feyenoord, weer motiveren.
 3. Ook wanneer Ajax – Feyenoord niet ingehaald wordt, is het competitievervalsing.
  Ook als er besloten wordt dat Ajax-Feyenoord niet uitgespeeld hoeft te worden, is het competitievervalsing. Feyenoord had er tegen dit Ajax namelijk eenvoudig meer kunnen maken. Mocht de Eredivisie uiteindelijk op doelsaldo beslist worden, dan gaat iedereen natuurlijk nog eens terugkijken naar deze wedstrijd.

Arne Slot over competitievervalsing Ajax – Feyenoord

Feyenoord trainer Arne Slot sprak na afloop van de Klassieker over competitievervalsing. Hij zei dit in een interview na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Slot zei over het staken:

“Daarom is het ook zo’n enorme competitievervalsing, wat de KNVB ook besluit. Het is niet voordelig voor ons dat die wedstrijd wordt gestaakt. Met 0-3 en hoe de wedstrijd verliep, was het geloof bij Ajax weg.”

Daarnaast gaf Arne Slot aan dat:

“Ze hebben donderdag ook nog een zware wedstrijd gespeeld tegen Marseille, dan wil je graag dat die wedstrijd doorgaat.”

Ook zei Slot dat er nu een aantal mogelijkheden zijn om Ajax – Feyenoord uit te spelen. Hij zei over alle mogelijkheden dat er sprake is van competitievervalsing. Feyenoord zal zich overigens hoe dan ook neerleggen bij de beslissing van de KNVB over het vervolg van Ajax-Feyenoord.

Beelden Arne Slot over competitievervalsing:

Wat is competitievervalsing?

Bij competitievervalsing gaat het erom dat er iets oneerlijks of onsportiefs gebeurt. Je kunt hierbij denken aan het bewust verliezen, een poging om een wedstrijd te vervalsen, of zoals bij Ajax – Feyenoord, het kampioenschap (mogelijk) beïnvloeden.

Waarom is Ajax-Feyenoord gestaakt?

Ajax – Feyenoord werd gestaakt omdat er dingen het veld op werden gegooid. Het begon nog met een plastic beker, maar daarna werden er tot twee maal toe fakkels op het veld gegooid. Dit alles had natuurlijk te maken met de prestaties van Ajax op het veld. Een aantal fans vonden het daarop schijnbaar nodig om de wedstrijd te verpesten. Door het gooien van fakkels op het veld zorgden zij er namelijk voor dat de wedstrijd gestaakt werd.  

Eerder werd er ook al een plastic beker het veld opgegooid. Die supporter werd meteen het stadion uitgezet, waardoor de wedstrijd hervat kon worden.

Hoe nu verder?

Uiteindelijk is het aan de KNVB wat er gebeurt met Ajax-Feyenoord. De KNVB beslist of het duel uitgespeeld wordt, of de 0-3 tussenstand de eindstand is, of dat er een reglementaire overwinning voor Feyenoord volgt.  Het is niet waarschijnlijk dat de wedstrijd nog met publiek uitgespeeld gaat worden. Er zijn drie opties om de Ajax-Feyenoord te vervolgen:

 1. Uitspelen mét publiek.
 2. Uitspelen zonder publiek.
 3. Reglementair verlies voor Ajax (0-3).

In de toekomst zal nog maar eens goed moeten worden gekeken naar de regels rondom het staken van wedstrijden. Het is namelijk al vaker voorgekomen dat een wedstrijd gestaakt wordt omdat supporters iets op het veld gooien. De supporters weten dit nu, en kunnen op deze manier er dus voor zorgen dat een wedstrijd gestaakt wordt. We willen natuurlijk geen situatie in het voetbal waarbij de fans kunnen beslissen om een wedstrijd te laten staken. Wellicht dat netten rondom het veld daarbij kunnen helpen. Of  dat misschien strengere wetgeving rondom voetbalwedstrijden uitkomst kan bieden. Gaan we ooit nog een Klassieker tussen Ajax en Feyenoord mét publiek zien? De tijd zal het moeten uitwijzen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een enkeling het verpest voor de rest.

Over de wedstrijd

Ajax – Feyenoord (de Klassieker) was op zondag 24 januari 2023. Het duel begon om 14:30 uur en werd gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. De wedstrijd was live op tv te zien en werd uitgezonden op ESPN 2 en was dus niet gratis op het open net te zien. Wel waren er een aantal (betaalde) livestreams van de Klassieker beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *