Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Ajax – Feyenoord gestaakt zondag 24 september 2023 (MET BEELDEN)

Ajax – Feyenoord gestaakt zondag 24 september 2023 (MET BEELDEN)

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord op zondag 24 september 2023 gestaakt. Dit gebeurde nadat er tijdens de Klassieker meerdere keren voorwerpen op het veld werden gegooid. De regels rondom het staken van wedstrijden zijn in het seizoen 2023/2024 onverbiddelijk. Bij de tweede keer dat er iets op het veld gegooid wordt, wordt de wedstrijd gestaakt. In de Johan Cruijff ArenA werd er maar liefst drie keer iets op het veld gegooid. Het begon met een plastic beker en daarna werden er twee maal fakkels op het veld gegooid. Ook was er te horen dat er vuurwerk werd afgestoken. Na de tweede keer fakkels op het veld maakte scheidsrechter Serdar Gözübüyük een einde aan de wedstrijd en stuurde hij Ajax en Feyenoord naar de kleedkamers.

Update: Ajax heeft zondagavond technisch directeur Sven Mislintat ontslagen.

Ajax Feyenoord gestaakt

Ajax-Feyenoord gestaakt

De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord werd gespeeld op zondag 24 september 2023. Het duel begon om 14:30 uur en werd gespeeld in het stadion van Ajax, de Johan Cruijff ArenA. Ajax keek al snel tegen een achterstand aan. Er is al weken veel onrust bij de club uit Amsterdam. Toen Ajax op een historische achterstand kwam tegen Feyenoord,  werd het ook op (een deel) van de tribunes onrustig. Er werden dingen op het veld gegooid. Het begon met een plastic beker en daarna werden er tot twee keer toe fakkels op het veld gegooid.

Twee keer iets op het veld gooien is staken

De regel in het seizoen 2023/2024 is: Als er twee keer iets op het veld gegooid wordt, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Doordat dit uiteindelijk gebeurde, werd de wedstrijd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük stilgelegd. Dit is natuurlijk een slechte zaak voor het Nederlandse voetbal. Bovendien is het weer een dieptepunt voor Ajax, waar de onrust toch al heel groot is.

Waarom werd Ajax – Feyenoord pas na drie keer iets op het veld gestaakt?

Er werd zelfs drie keer iets op het veld gegooid bij Ajax – Feyenoord. Dit komt doordat bij de eerste keer de dader meteen gepakt werd en het stadion uitgezet werd. Die keer telt dan niet meer mee. Nadat de plastic beker op het veld gegooid werd bij de Klassieker, stond de teller officieel dus nog op nul. Vervolgens werd er nog twee maal vuurwerk op het veld gegooid. Die twee keer van iets op het veld gooien tellen wél mee. Daardoor werd Ajax – Feyenoord gestaakt door Serdar Gözübüyük.

Ajax en Feyenoord stilgelegd na vuurwerk

Terwijl de spelers van Ajax en Feyenoord in de kleedkamer waren werd er druk overleg gevoerd. Dit gebeurde tussen scheidsrechter Serdar Gözübüyük  en de lokale driehoek:

  1. De KNVB
  2. De politie
  3. Ajax en Feyenoord (clubs).

Aan de hand van dat overleg is er besloten om Ajax – Feyenoord definitief te staken. Dit is overigens ook het beleid. Bij een tweede keer staken wordt een wedstrijd definitief gestaakt, is de afspraak. Alleen kan de politie in samenspraak met de burgemeester dit besluit nog wijzigen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het kader van veiligheid.

Ajax “fans” bestormen Johan Cruijff ArenA

Ook na de wedstrijd bleef het onrustig rondom de Johan Cruijff ArenA. Enkele zogenaamde “Ajax supporters” vonden het namelijk nodig om de ArenA te bestormen. Daarbij werd de hoofdingang van de ArenA vernield en zijn de hooligans de ArenA binnengedrongen. De fans hebben daarbij het stadion vernield. Ook probeerden ze de kleedkamer van de Ajax selectie te bereiken om verhaal te halen.

Spelers van Ajax en Feyenoord moesten daardoor noodgedwongen in de kleedkamers blijven tot de rust in de ArenA teruggekeerd was. Bovendien werden er na afloop van de Klassieker vanwege de veiligheid geen interviews gegeven.

Uiteindelijk is de rust door ingrijpen van de ME (Mobiele Eenheid) teruggekeerd. De ME zette onder meer paarden in om de groepen Ajax-supporters uiteen te drijven.  

Onrust bij Ajax

Ajax staat op dit moment op de 14e plek in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben vijf punten uit vier wedstrijden, en dan is het duel tegen Feyenoord nog niet eens meegeteld. Dit seizoen wist Ajax in de Eredivisie pas één wedstrijd te winnen. Het is daarom onrustig bij Ajax. Er is een hoop te doen over de nieuwe technisch directeur Sven Mislintat. In het verlengde daarvan is er over het aankoopbeleid ook een heleboel ophef. Er is zelfs een onderzoek ingesteld naar Mislintat over vermeende belangenverstrengeling.

Teleurstelling onder fans na staken Klassieker

Het staken van de Klassieker kent eigenlijk alleen maar verliezers. Natuurlijk de fans in het stadion, maar ook de mensen die thuis voor de tv aan het kijken waren. Er waren namelijk een hoop mensen die speciaal voor de Klassieker een abonnement op ESPN hadden afgesloten. Zij hebben dus maar een halve wedstrijwd kunnen zien. De klassieker was namelijk niet gratis te zien, want de wedstrijd werd op ESPN 2 uitgezonden. Bovendien waren er veel voetbaliconen, analisten en ex-voetballers die schande spraken van het staken van Ajax-Feyenoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *