Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » WK Schaamte bij kwart kijkers WK 2022

WK Schaamte bij kwart kijkers WK 2022

In de aanloop van het WK 2022 in Qatar is een nieuw begrip geïntroduceerd: WK schaamte. We kenden natuurlijk al vliegschaamte maar hier is een nieuw begrip aan toegevoegd door woke Nederland. Op 15 november 2022 stonden de kranten vol met het nieuws dat Nederland geen zin heeft in het WK 2022 in Qatar. Een kwart van de kijkers zou zich zelfs schamen dat ze naar het WK kijken. Dit zou blijken uit een onderzoek van EenVandaag. Volgens dit onderzoek onder 28.000 respondenten van dit NPO programma heeft slechts 14% van de Nederlanders zin in het WK in Qatar. De honderdduizenden bezoekers van Voetbalexperience.nl in de afgelopen periode bewijzen het tegendeel.

wat is wk schaamte

Wat is WK Schaamte?

Volgens het onderzoek van EenVandaag zorgt het Wk voor een ongemakkelijk gevoel bij nederlanders. 25% van de Nederlanders die de eerste wedstrijd tegen Senegal gaat kijken zegt zich daarvoor te schamen. Ook wordt er vermeld dat weinig mensen in een cafe willen kijken. Dat is op zich niet gek, want de wedstrijden worden voornamelijk overdag op werkdagen uitgezonden. Daarbij vindt driekwart van de respondenten ook dat zowel Koning Willem-Alexander en Mark Rutte niet naar het WK 2022 in Qatar moeten afreizen.

Negatieve Publiciteit

Het WK in Qatar heeft de afgelopen periode veel negatieve publiciteit gehad. De slechte arbeidsomstandigheden voor bouwvakkers, de mensenrechten situatie, de positie van vrouwen de visie op homoseksualiteit maakt dat er (terechte) kritiek is op de keuze voor Qatar als speelland. Tegelijkertijd moeten we hierbij aan de column van Kluun denken: wat als het Qatar onder Duitsland had gelegen? Waren we dan niet gewoon als toeschouwers in polonaise naar de stadions gereden?

Meest gestelde vragen

Wat is WK schaamte?

WK schaamte is dat mensen zich schamen om naar het WK te kijken.

Waarom hebben mensen WK schaamte?

In verband met de doden rond de bouw van de WK stadions en de mensenrechten in Qatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *