Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » WK op het werk kijken | Mag je voetbal op het werk kijken?

WK op het werk kijken | Mag je voetbal op het werk kijken?

Hoe kijk je het WK op het werk? En mag je het voetbal op het werk kijken? Wij zochten voor jou uit hoe je de WK wedstrijden (stiekem) op het werk kunt kijken. Ook vertellen we je of het toegestaan is om onder werktijd de voetbal te kijken. Natuurlijk wil jij als voetballiefhebber geen WK wedstrijd missen. Een nadeel is dat er gewoon gewerkt moet worden. Hoe los je dit op? Het WK 2022 in Qatar gaat op zondag 20 november 2022. De WK finale wordt ook in het weekend gespeeld (18 december 2022). De poulewedstrijden van het Nederlands Elftal zijn op werkdagen. Hoe kun je op het werk naar het WK kijken?

WK op het werk kijken

WK op het werk kijken

Mag je het WK volgens de wet op het werk kijken? Nee. Wil je het WK op het werk kijken? Ja. Dus daar zit nogal een klein verschil in. Toch is het ook voor werkgevers interessant om het personeel naar het WK te laten kijken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het goed is voor de saamhorigheid, de teamspirit en uiteindelijk ook voor de productiviteit. Wij raden dan ook iedereen aan om samen met collega’s naar het WK voetbal te kijken.

Hoe kijk je het WK op het werk?

Er zijn verschillende mogelijkheden om op het werk naar voetbal te kijken. Tijdens het WK kun je namelijk gewoon naar het WK kijken. Je kunt stiekem naar voetbal op het werk kijken, maar beter is om dit natuurlijk gewoon in goed over te doen. Wat zijn de mogelijkheden om naar het WK op het werk te kijken:

Livestream voetbal op het werk

Allereerst is het natuurlijk mogelijk om via een livestream naar het WK te kijken. Dit kun je namelijk gewoon op je PC of laptop doen. Wil jij voetbal via een livestream op het werk kijken? Lees alles over alle (gratis) WK livestreams. Let wel op: bij sommige bedrijven zijn livestreams op het werk geblokkeerd. Dan is dit helaas geen mogelijkheid.

WK op het werk kijken

Als je de mogelijkheid hebt kun je ook gewoon op tv naar de WK wedstrijden op het werk kijken. Alle WK wedstrijden worden live uitgezonden op NPO 1. Als je een tv tot je beschikking hebt kun je naar het WK op de werkvloer kijken. Het is nóg leuker om dit natuurlijk samen met al je collega’s te doen. Bekijk het uitzendschema van het WK op tv.

Voetbal op de radio op het werk

Tenslotte kun je de WK wedstrijden op het werk volgen op de radio. Alle WK wedstrijden van het Nederlands Elftal worden live uitgezonden op NPO Radio 1. De andere wedstrijden komen in hoogtepunten voorbij. Lees alles over het WK op de radio.

10 feiten over het WK op het werk

Er zijn een aantal onderzoeken geweest naar het kijkgedrag tijdens het WK voetbal op het werk. Daaruit zijn opvallende cijfers naar voren gekomen:

 1. Bijna één op de drie Nederlanders zegt van plan te zijn om het WK op het werk te gaan kijken. Dit zijn overigens voornamelijk mannen.
 2. Eén op de vijf Nederlanders kijkt daadwerkelijk naar het WK op het werk.
 3. Eén op de tien mensen kijkt stiekem naar het WK op het werk.
 4. 60% van de Nederlanders vindt dat werknemers vrije uren moeten opnemen om het WK op het werk te kijken. En dit zijn dan overigens weer voornamelijk vrouwen.
 5. Er gaan ongeveer 1,5 miljoen arbeidsuren verloren tijdens het WK. Er wordt dus wel degelijk naar het WK gekeken op het werk.
 6. Van de mannen onder de 30 jaar vindt maar liefst 20% het WK belangrijker dan het werk.
 7. De schatting is dat er wereldwijd ongeveer 20,8 miljard dollar verloren gaat tijdens het WK. Dit gaat overigens alleen nog maar over de groepsfase.
 8. Ongeveer 30% van de bedrijven geeft aan dat het personeel samen naar het WK mag kijken.
 9. De helft van alle bedrijven geeft aan dat er op het werk iets georganiseerd wordt rondom het WK. Denk daarbij aan samen wedstrijden kijken, een voetbalpoule, etc.
 10. 17% van de werkenden mag wél naar het WK kijken of luisteren, maar moet ondertussen wel doorwerken.

WK onder werktijd kijken

Het tijdsverschil tussen Nederland en Qatar is twee uur. De wedstrijden op het WK 2022 in Qatar zijn veelal tijdens werktijd. Gelukkig zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal iets beter, maar dan nog wordt het krap. Je moet niet in de file komen. De speeltijden van het WK 2022 zijn:

 • Nederlands Elftal | 17:00 uur, 17:00 uur en 16:00 uur
 • WK wedstrijden | 11:00 uur, 14:00 uur, 16:00 uur, 17:00 uur en 20:00 uur

De meeste WK wedstrijden worden dus onder werktijd gespeeld. Dit betekent dat jij als voetballiefhebber even bij de baas langs moet gaan om de mogelijkheden te bespreken.

Nederlands Elftal op het werk kijken

Wil je het Nederlands Elftal op het werk kijken? Dit is het speelschema van het Nederlands Elftal:

 1. 21-11-2022 | Senegal – Nederland | 17:00 uur
 2. 25-11-2022 | Nederland – Ecuador | 17:00 uur
 3. 29-11-2022 | Nederland – Qatar | 16:00 uur

Alle wedstrijden van het Nederlands Elftal in de poulefase van het WK zijn dus onder werktijd. Dit biedt natuurlijk ook veel mogelijkheden. Wat is er nou leuker dan het WK samen met je collega’s kijken.

Bij welke beroepen kun je voetbal op het werk kijken?

Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan wat voor werk je hebt. Er zijn tal van beroepen waarin het gewoon niet mogelijk is om naar voetbal te kijken op het werk. Als je bijvoorbeeld in een callcenter werkt, piloot of machinist bent is het lastig om het WK te kijken tijdens de job. Het wordt wat makkelijker als je een “gewone” kantoorbaan hebt. Je kunt dan in goed overleg met je baas kijken naar de mogelijkheden. In het uiterste geval kun je natuurlijk altijd nog verlof aanvragen tijdens de WK wedstrijden.

Mag je op het werk naar het WK kijken?

Mag je in de baas zijn tijd naar het WK kijken? En wat zegt de wet hierover? Als we kijken of het wettelijk is toegestaan om het WK op het werk te kijken is het heel makkelijk. Een werkgever is volgens de wet niet verplicht om werknemers het WK te laten kijken. Al pleiten wij overigens wel voor een wetswijziging (to be continued).

WK maatregelen op het werk

Er zijn een aantal gevallen bekend waarin de baas zogenaamde “WK-maatregelen” heeft genomen. Dit om te voorkomen dat werknemers op het werk het WK gaan kijken. Slecht 1 op de 10 Nederlanders verwacht dat zijn baas WK maatregelen gaat nemen. Een baas kan er bijvoorbeeld voor kiezen om streamingswebsites te blokkeren, of om vaker te gaan controleren.

Je baas overtuigen om voetbal op het werk te kijken

Het is natuurlijk nog maar de vraag of jouw baas staat te springen om onder werktijd het WK te kijken. Zeker als je baas geen voetballiefhebber is, is het nog maar de vraag of jij wel naar het WK op het werk mag kijken. Daarom hebben wij even wat argumenten op een rijtje gezet zodat jij je baas kunt overtuigen om voetbal op het werk te kijken:

 1. Stel duidelijke afspraken voor. Maak afspraken met je werkgever over hoe je toch het WK op het werk kunt kijken.
 2. Met alle collega’s naar het WK kijken verbetert het groepsgevoel en de teamspirit. Je kunt het zien als een teambuilding evenement.
 3. Door een betere saamhorigheid gaat de productiviteit binnen het bedrijf omhoog.
 4. Het WK voetbal is een uniek evenement. Het wordt slechts één keer in de vier jaar gehouden. Bovendien is Oranje er niet altijd bij. Zo heeft het Nederlands Elftal zich het vorige WK niet gekwalificeerd.
 5. Zolang alle doelstellingen behaald worden kan het geen kwaad om een WK wedstrijd op het werk te kijken. Zie het als een bezoek aan de tandarts of de huisarts onder werktijd.
 6. Je blijft graag geïnteresseerd in wat er in de wereld speelt. Dit biedt voor jou ook weer mogelijkheden om een goed gesprek met (potentiële) klanten te voeren.
 7. Je kunt ook opperen om allemaal een oranje stropdas om te doen op wedstrijden van het Nederlands Elftal. Of om iets anders oranjes aan te doen.

Tips voor werkgevers – voetbal op het werk

Wil jij samen met je werknemers het WK op tv kijken? Of wil je juist niet dat je werknemers tijdens het werk naar het WK kijken? Wij hebben wat tips voor werkgevers opgesteld om te voorkomen dat het in de kantine volledig uit de hand loopt.

 1. Maak duidelijke afspraken. Bepaal voordat het WK begint wat de regels zijn rondom het WK op het werk kijken.
 2. Sluit compromissen. Bijvoorbeeld dat de wedstrijden van het Nederlands Elftal wel op het werk mogen worden gekeken, maar dat voor andere wedstrijden verlofuren moeten worden opgenomen.
 3. Zie het als een teambuilding, samen naar het WK kijken verhoogd de teamspirit en uiteindelijk de productiviteit. Het WK voetbal is daar de uitgelezen mogelijkheid voor.
 4. Maak er een niet te groot issue van, ook niet als je niet van voetbal houdt. Voetbal wordt niet voor niets de belangrijkste bijzaak in het leven genoemd.
 5. Maak er een feestje van. Slinger de friteuse aan, zorg voor lekkere hapjes en regel een beamer. Dit wordt je door je werknemers enorm in dank afgenomen.
 6. Organiseer een WK poule om de werknemers onderling te laten strijden om de meeste voetbalkennis.

Voetbal op het werk kijken

Samen met je collega’s naar het WK kijken is natuurlijk enorm goed voor de sfeer op de werkvloer. Hoewel het volgens de wet niet is toegestaan, kun je natuurlijk in goed overleg wel naar voetbal op het werk kijken. Met name over de wedstrijden van het Nederlands Elftal doen veel werkgevers niet moeilijk. Ga daarom altijd even goed in gesprek met je werkgever. Dan zul je zien dat er een hoop mogelijk is om naar voetbalwedstrijden op het werk te kijken.

Mag jij naar het WK kijken op het werk?

WK op het werk kijken? Wat ga jij doen? Ga je het WK op het werk kijken? Neem je verlof op? Of organiseert jouw baas iets rondom het WK? En ga jij samen met collega’s naar de WK wedstrijden kijken? Laat het ons hieronder in de reacties weten!

Meest gestelde vragen

Mag je het WK op het werk kijken?

Volgens de wet is het niet toegestaan om voetbal op het werk te kijken. Natuurlijk wel als je dit in goed overleg met je baas doet.

Waar kun je voetbal op het werk kijken?

Je kunt voetbal kijken op het werk op het verschillende manieren. Zo kun je het WK op het werk volgen via livestreams, tv of de radio.

Is het wettelijk toegestaan om voetbal op het werk te kijken?

Nee, volgens de wet mag je niet naar voetbal kijken op het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *