Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » WK 2023 niet uitgezonden in sommige landen

WK 2023 niet uitgezonden in sommige landen

Het WK 2023 wordt mogelijk niet uitgezonden in sommige grote landen. Daarmee dreigt FIFA-voorzitter Gianni Infantino. De landen waar het WK voor vrouwen mogelijk niet uitgezonden gaat worden zijn Italië, Spanje, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Zoals zo vaak heeft dit alles ook met geld te maken. In dit artikel vertellen we je alles over waarom het WK 2023 voor vrouwen (wellicht) niet op tv te zien is in deze landen.

WK 2023 niet uitgezonden

WK 2023 niet uitgezonden

Het WK 2023 wordt wellicht niet op tv uitgezonden in sommige grote Europese landen. Maar hoe zit dat precies? Daarvoor kijken we eerst naar hoe de uitzendrechten voor het WK 2023 verdeeld worden:

  1. Omroepen kunnen bieden op de uitzendrechten voor het WK 2023.
  2. De hoogste bieder krijgt vervolgens de uitzendrechten voor het WK vrouwenvoetbal.
  3. Soms zijn er ook gecombineerde biedingen mogelijk.
  4. Bij zowel het mannen- als het vrouwenvoetbal gaat het vergeven van de tv-rechten op dezelfde manier.

Nu is het probleem dat de omroepen, uit met name de vijf grote Europese landen, niet genoeg bieden. Dat vindt althans FIFA-voorzitter Gianni Infantino. In sommige landen is het bod op de tv-rechten voor het WK voor vrouwen slechts 1% van dat van het mannen WK.

Waarom wordt het WK 2023 in sommige landen (misschien) niet uitgezonden?

De FIFA wil graag gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Althans dat pretendeert de voetbalbond. De FIFA zei eerder dat: “het als FIFA onze morele en wettelijke verplichting is om het WK vrouwenvoetbal niet te onderschatten. We zijn genoodzaakt het WK niet uit te zenden in de vijf landen als de biedingen niet eerlijk verlopen.”

Bovendien geeft Gianni Infantino aan dat het de plicht is van de omroepen om het vrouwenvoetbal te promoten en erin te investeren. “Vrouwen verdienen het, zo simpel is het!”, aldus Infantino.

Kosten uitzendrechten WK vrouwen

De kosten voor een omroep om het WK vrouwenvoetbal uit te zenden zijn vooralsnog veel lager dan bij de mannen. Bij het WK voor mannen wordt er ongeveer tussen de 90 tot 180 miljoen euro betaald voor de tv-rechten op het WK. Voor het WK voor vrouwen wordt er slechts een fractie geboden op de tv-rechten. Het gaat om bedragen tussen de één en negen miljoen euro. Dat is dus een groot verschil. Dit geeft bovendien nog maar eens aan dat het vrouwen- en mannenvoetbal nog niet op gelijke hoogte zitten.

Eerder hadden we het ook al over het verschil in prijzengeld tussen het WK voor mannen en vrouwen. Toch heeft de FIFA het prijzengeld voor het aankomend WK bijna verdrievoudigd. Dit is natuurlijk een stap in de goede richting.

Verklaring omroepen over lage biedingen

De verschillende omroepen hebben meerdere redenen opgegeven waarom het bod op de uitzendrechten op het WK voor vrouwen zoveel lager is dan dat van de mannen. Een aantal gehoorde redenen zijn:

  • Het tijdsverschil met Australië en Nieuw-Zeeland zou te groot zijn.
  • De kijkcijfers zouden tegenvallen.
  • Het WK voor mannen is één van de grootste sportevenementen ter wereld, dat is bij de vrouwen nog niet zo.

WK 2023 niet op tv in Nederland

Toch hoeven we in Nederland niet te vrezen dat we de wedstrijden op het WK 2023 niet kunnen kijken. De uitzendrechten zijn in Nederland in handen van de NOS. Wil je weten wanneer de wedstrijden worden uitgezonden? Bekijk het volledige uitzendschema voor het WK voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *