Op Nationale Coming Out Day heeft de KNVB de KNVB bekendgemaakt dat ze (deels) stoppen met de One Love Band. Dit betekent dat de KNVB niet meer aan de clubs vraagt om de One Love Band te dragen. Eerder had de KNVB aan de clubs verzocht om de One Love Aanvoerdersband te dragen. Alle Eredivisie aanvoerders zouden dan de One Love aanvoerdersband moeten dragen. Maar waarom stopt de KNVB nu dan met de One Love Aanvoerdersband?
Wat is de One Love Aanvoerdersband?
De One Love Aanvoerdersband staat “voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie” in het voetbal. De aanvoerdersband is tegen alle vormen van discriminatie op ras, huidskleur, seksuele geaardheid, cultuur, geloof, nationaliteit, gender, leeftijd en alle andere vormen van discriminatie.
Waarom stopt de KNVB met de One Love band?
Maar waarom stopt de KNVB met een aanvoerdersband die alleen maar goede bedoelingen heeft? En wat is de verklaring van de KNVB over het stoppen met de One Love Band?
De KNVB heeft in een verklaring laten weten dat ze wél doorgaan met de maatschappelijke campagne, maar dat clubs zelf mogen bepalen hoe ze ermee omgaan. Bovendien geeft de KNVB aan dat de verantwoordelijkheid nu ook bij de clubs zélf ligt. De KNVB zal dus niet meer aan aanvoerders vragen om de One Love Aanvoerdersband te dragen.
Aanvoerders weigeren One Love Band
Afgelopen seizoen was er al veel discussie over de One Love Band. De aanvoerders van Excelsior (Redouan El Yaakoubi) en Feyenoord (Orkun Kökcü) wilden de One Love Band niet dragen. De aanvoerder van Excelsior werd toen uit zijn aanvoerdersfunctie gezet omdat het volgens de club “ruis” opleverde. Ook op het WK in Qatar gaf de One Love Aanvoerdersband een heleboel discussie, omdat landen niet toegestaan waren de One Love Band te dragen.
Redenen stoppen One Love Aanvoerdersband
Er kunnen verschillende redenen aangedragen worden waarom de KNVB stopt met de One Love Armband. Natuurlijk blijft het speculeren, maar de voornaamste reden van de KNVB zal zijn om discussies in de toekomst te voorkomen. Zowel met aanvoerders van de Eredivisieclubs, als met de aanvoerder van het Nederlands Elftal.
Met het oog op het komende EK in Duitsland en WK’s in de toekomst kan de KNVB ook besloten hebben om deze discussie alvast uit de weg te gaan. Hoewel de KNVB zelf aangeeft dat verantwoordelijkheid nu bij de clubs ligt, kun je je natuurlijk afvragen of dat wel zo is. Is het niet aan een nationale voetbalbond om te zorgen voor volledige acceptatie binnen het Nederlandse voetbal?
Reactie Arjen Lubach
Arjen Lubach kwam in zijn programma “de avondshow” met een reactie op het besluit van de KNVB om clubs niet langer te vragen mee te doen aan de One Love Campagne. Lubach zei in zijn show dat hij het “heel laf” vond van de KNVB om lhbti’ers niet te steunen. Daarom komt Arjen Lubach met een reactie: de WATLAF-aanvoerdersband (#WatLaf-aanvoerdersband). In zijn show had hij een duidelijke mening over het feit dat de KNVB stopt met de One Love band.