Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Sven Mislintat ontslagen bij Ajax

Sven Mislintat ontslagen bij Ajax

Sven Mislintat in ontslagen bij Ajax. De directeur voetbalzaken is per direct ontslagen bij Ajax, dat maakte de club bekend. De directeur voetbalzaken (ook wel technisch directeur genoemd), was pas sinds 19 mei in dienst bij de Amsterdammers. Zijn dienstverband was dus van korte duur. Het ontslag volgde op de avond van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Dat duel werd gestaakt. Rond 10 uur ’s avonds maakte de club bekend dat Mislintat ontslagen is.

Sven Mislintat ontslagen bij Ajax

Sven Mislintat ontslagen bij Ajax

Sven Mislintat is ontslagen als technisch directeur van Ajax. Op de website van Ajax staat “Ajax beëindigt samenwerking met Sven Mislintat”. Op 19 mei 2023 trad Mislintat in dienst van Ajax. Interim-directeur Jan van Halst gaf een toelichting over het ontslag van de Duitse technisch directeur.

Jan van Halst zei onder meer:

“Diverse pogingen om het bredere draagvlak te herstellen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid en dat leidt tot onrust in en rond de club, ook door de teleurstellende prestaties. Sven heeft zich de afgelopen maanden enorm ingezet voor Ajax, daarvoor zijn we hem dankbaar. Het is nu in het belang van de club om zo snel mogelijk met vereende krachten de sportieve weg weer omhoog te vinden.”

Reden ontslag Sven Mislintat bij Ajax

De reden voor het ontslag van Sven Mislintat bij Ajax is officieel “een gebrek aan breed draagvlak binnen de club”.  Er werd bovendien benadrukt dat het lopende onderzoek naar Mislintat rondom belangenverstrengeling bij aankopen, geen reden tot ontslag is geweest. De officiële reden die Ajax heeft gegeven over het ontslag van Mislintat is natuurlijk slechts een officiële reden.

Er speelt namelijk al langer vanalles rondom de Amsterdamse club. Een aantal zaken op een rijtje:

  1. Mislintat heeft voor heel veel geld spelers aangekocht.
    Er is bij Ajax voor meer dan 100 miljoen uitgegeven aan spelers onder Sven Mislintat. Er werd overigens ook voor bijna 160 miljoen aan spelers verkocht.
  2. Ajax-trainer Maurice Steijn en Mislintat liggen niet op één lijn.
    Maurice Steijn deed bij Mislintat een voorstel voor een aantal spelers om te kopen. Mislintat heeft die spelers genegeerd en vervolgens veel “onbekende” spelers gekocht. Mede daardoor was de verstandshouding tussen Steijn en Mislintat al niet heel goed. Bovendien had Maurice Steijn gevraagd om Nederlandse spelers. Ook daar heeft Mislintat niets meegedaan.
  3. Een woede uitbarsting op de toekomst.
    Sven Mislintat zou bovendien voorafgaand aan de Klassieker, boos op de toekomst (het trainingscomplex van Ajax) zijn geweest richting Steijn en spelers. Er gaan geruchten dat hij daar onder meer gezegd zou hebben dat het “D-Day” was voor Maurice Steijn en dat bij verlies in de Klassieker, Steijn ontslagen zou worden. Ook zou hij tegen wisselspelers (zijn aankopen) hebben gezegd dat hij ook niet snapte waarom zij niet speelden.

Wie ontslaat de technisch directeur bij Ajax?

De technisch directeur kan bij Ajax “gewoon” ontslagen worden. Ook de directeur moet namelijk een bepaalde prestatie leveren. De technisch directeur moet verantwoording afleggen aan de algemeen directeur van Ajax. Die heeft Ajax op dit moment niet, maar Jan van Halst is de interim-directeur bij Ajax. Hij is dus ook de man die Mislintat ontslagen heeft.

Aankopen Mislintat Ajax

Sven Mislintat heeft veel spelers gekocht bij Ajax. De duurste aankoop die hij deed is Josip Sutalo van Dinamo Zagreb. Daarvoor betaalde Mislintat 20,5 miljoen. In totaal haalde Mislintat in zijn eerste transferwindow maar liefst 12 spelers naar Amsterdam. Een overzicht van de gekochte spelers door Sven Mislintat:

SpelerGekocht vanCompetitieBedrag
Josip SutaloDinamo ZagrebSuperSport HNL20,5 miljoen
Georges MikautadzeFC MetzLigue 116 miljoen
Carlos ForbsManchester City U21Premier League 214 miljoen
Gastón ÁvilaRoyal AntwerpJupiler Pro League12,5 miljoen
Chuba AkpomMiddlesbroughChampionship12,3 miljoen
Borna SosaVfB StuttgartBundesliga8 miljoen
Benjamin TahirovicAS RomaSerie A7,5 miljoen
Sivert MannsverkMoldeEliteserien6 miljoen
Diant RamajEintracht FrankfurtBundesliga5 miljoen
Anton GaaeiViborgSuperligaen4,5 miljoen
Jakov MedicSt. Pauli2. Bundesliga3 miljoen
Branco van den BoomenToulouseLigue 1transfervrij
Aankopen Mislintat Ajax (inkomende transfers onder Sven Mislintat bij Ajax)

Onderzoek Ajax naar Sven Mislintat

Eerder deze week werd al bekend dat er een onderzoek gestart is naar Mislintat. AFC Ajax heeft een externe partij ingeschakeld om transfers van Mislintat de onderzoeken. Ajax heeft daarvoor een forensisch account benaderd. Daardoor mocht Sven Mislintat ook niet in de Johan Cruijff ArenA aanwezig zijn.

Het gaat om de speler Borna Sosa, die Ajax voor een bedrag van 8 miljoen euro van VfB Stuttgart heeft gekocht. Die transfer verliep via het zaakwaarnemersbureau AKA Global. Dat bedrijf is aandeelhouder van Mislintat’s bedrijf. Er wordt nu onderzocht of dit mag. Of het onderzoek ook doorgaat nu Mislintat ontslagen is, en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn, is nog onduidelijk.

Persconferentie ontslag Sven Mislintat

Ajax zal ongetwijfeld een persconferentie geven over het ontslag van Mislintat. Deze zal hoogstwaarschijnlijk door interim-directeur Jan van Halst gehouden worden. Wanneer de persconferentie bij Ajax over het ontslag van Mislintat precies is, is nog onduidelijk. De verwachting is dat maandag (25-09-2023) in de loop van de dag meer duidelijk wordt over de persconferentie rond het ontslag van Mislintat. Hoogstwaarschijnlijk wordt maandag ook al de persconferentie gehouden wordt. Of en waar deze uitgezonden wordt, weten we nog niet. Er is een grote kans dat de persconferentie over het ontslag van Mislintat live bij ESPN te zien is.

Spelers reageren op ontslag Mislintat

Hoewel er officieel nog geen reacties zijn, was er wel een opvallende zaak rondom het ontslag van Mislintat. Ook op instagram maakte Ajax namelijk bekend dat Sven Mislintat de laan uitgestuurd was. Het instagram-bericht over het ontslag van Mislintat werd namelijk geliked door een aantal spelers van Ajax. Onder andere Brian Brobbey en Steven Bergwijn hebben het bericht op instagram over het ontslag van Mislintat geliked. Bekijk het instagram-bericht hier.

Wie is Sven Mislintat?

Wie is de ontslagen directeur van Ajax eigenlijk? Sinds 19 mei 2023 was Mislintat de Technisch Directeur/directeur voetbalzaken bij Ajax. Nadat Marc Overmars weg was bij Ajax, werd Klaas-Jan Huntelaar tijdelijk de directeur voetbalzaken. Hij was echter niet bevoegd om alles maar zo te doen. Tot er een vervanger werd gevonden, nam Huntelaar de honneurs waar.

Na een zoektocht van ruim 15 maanden werd er eindelijk een nieuwe Technisch Directeur gevonden bij Ajax. Dat werd de Duitser Sven Mislintat. Hij is een beetje een vreemde eend in de bijt in de voetbalwereld. Mislintat heeft namelijk zelf nooit op topniveau gevoetbald. In het seizoen 2003 speelde hij 10 wedstrijden voor Lüner SV in Duitsland, een amateurvereniging uit Duitsland.

Verder heeft Mislintat wel veel gewerkt in de voetballerij. In 1998 begon Mislintat als wedstrijdanalist bij Borussia Dortmund. Dit deed hij tot 2006 om vervolgens ook bij Dortmund aan de slag te gaan als scout. Na 3 jaar werd hij hoofdscout bij Dortmund. In 2017 werd Mislintat’s werk beloond bij Dortmund en werd hij benoemd tot directeur scouting en profvoetbal.

Van 2017 tot 2019 was hij vervolgens directeur van de scouting afdeling bij Arsenal. In 2019 maakte hij de overstap naar Stuttgart om daar sportief directeur te worden. Dit deed hij tot 2022. In 2023 werd Mislintat aangetrokken als technisch directeur bij Ajax. Die baan was dus van korte duur, al na 4 maand is Mislintat weer ontslagen bij Ajax.

Opvolger Mislintat Ajax

Wie de opvolger van Sven Mislintat bij Ajax moet worden is nog onbekend. Er zingen wel wat namen rond in de Johan Cruijff ArenA, maar er is nog niets concreet. De vorige zoektocht naar een technisch directeur duurde 15 maand. Ajax zal deze keer wel iets sneller weer een nieuwe directeur voetbalzaken willen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *