Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Shorttrack-vrouwen winnen gouden medaille met nieuw Olympisch record!

Shorttrack-vrouwen winnen gouden medaille met nieuw Olympisch record!

Team NL heeft weer een gouden medaille gewonnen in het Olympisch shorttrack toernooi. Op de Olympische Spelen 2022 in Beijing versloeg Team NL met grote overmacht Zuid-Korea, China en Canada. In een zinderende finale waren de vrouwen van Team NL te sterk voor de concurrentie. De dames wonnen de gouden medaille in stijl. Met een nieuw Olympisch Record maakten de shorttrack-vrouwen alle verwachtingen waar.

gouden medaille shorttrack

Team NL gouden medaille shorttrack (relay)

De shorttrack-vrouwen hebben in Beijing de tweede shorttrack medaille in de wacht gesleept voor Nederland. Vooraf waren de vrouwen al topfavoriet voor de zege, maar ze moesten het nog maar “even” waarmaken. Gelukkig stelden ze niet teleur. Met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, en Xandra Velzeboer op het ijs lieten de dames zien waarom juist zij de topfavoriet waren. Voor Nederland kwam Selma Poutsma als eerste op het ijs. Suzanne Schulting maakte de race af en kwam als eerste over de finish. Rianne de Vries was reserve voor de relay-finale.

SportSport

Nieuw Olympisch record shorttrack

Voor de dames van Team NL is het een gouden medaille met een extra gouden randje. De dames wonnen de finale in een nieuw Olympisch Record. In een recordtijd van 4:03,409 kwamen ze over de finish. De dames zijn ook al houdsters van het Wereldrecord en hebben nu hun “oude” Olympische Record verbeterd.

  • Oude Olympische Record 3.000m relay (vrouwen): Team NL, 2018, 4.03,471
  • Nieuw Olympische Record 3.000m relay (vrouwen):Team NL, 2018, 4.03,409

Uitslag 3.000 meter aflossing (relay) vrouwen Beijing 2022

De volledige uitslag van de 3km relay (vrouwen) op de Olympische Spelen 2022 in Beijing:

#LandTijdRecord?
1Nederland4:03.409OR
2Zuid-Korea4:03.627
3China4:03.863
4Canada4:04.329
Uitslag relay vrouwen (3.000 meter) Olympische Spelen 2022

Nederland succesvol in het shorttrack

In 2018 in PyeongChang liet Nederland al zien bij de beste shorttracklanden van de wereld te horen. Ze werden uitgeschakeld in de halve finale waarna ze “slechts” in de B-finale aan de bak mochten komen. Nederland liet daarin zien dat ze een ijzersterk shorttrack team vormden. In een nieuw Wereldrecord wonnen ze de B-finale.

Capital Indoor Stadium

De shorttrack wedstrijden worden gereden in het Capital Indoor Stadium. In dit stadion worden ook de kunstschaatswedstrijden gehouden. Dat dit ijs de Nederlandse shorttracksters goed ligt, hebben ze al in 2021 bewezen. Toen zetten ze op deze schaatsbaan een nieuw Wereldrecord (WR) neer.

Suzanne Schulting Olympische medailles

Voor Suzanne Schulting is het de tweede gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing. Ze won eerder ook al een gouden medaille op de 1.000m shorttrack (individueel). Ze won ook al een zilveren medaille op de 500 meter. Schulting heeft nu dus totaal 3 medailles gewonnen op de Winterspelen van 2022. Daarmee is ze de meest succesvolle Nederlandse Olympiër in Beijing tot nu toe.

Nederland derde op medaillespiegel

Door de overwinning van het shorttrackteam staat Nederland nu op de derde plek in de medaillespiegel. Nederland heeft in totaal 6 gouden medailles gehaald. Daarnaast won Nederland al 4x zilver en 2x brons. Het was de tweede medaille bij het shorttrack op de Olympische Spelen.

3.000 meter relay (aflossing)

Het onderdeel aflossing bij het shorttrack is heel spectaculair om naar te kijken. Het is een soort estafettewedstrijd op het ijs. De aflossing draait om snelheid, een goede aflossing en tactiek. In totaal worden er 27 ronden gereden bij de relay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *