Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Niek van der Velden ook door naar finale Big Air in Beijing

Niek van der Velden ook door naar finale Big Air in Beijing

Niek van der Velden heeft de finale gehaald van het onderdeel Big Air bij het snowboarden. Nadat eerder vandaag Melissa Peperkamp zich wist te plaatsen voor de finale Big Air bij de vrouwen, heeft bij de mannen Niek van der Velden zich nu ook geplaatst. Van der Velden eindigde in de kwalificatie op de elfde plek, net genoeg voor een plek in de finale. De beste 12 snowboarders uit de kwalificatie plaatsen zich voor de finale. De finale Big Air op de Olympische Winterspelen 2022 begint morgen vanaf 06:00 uur (Nederlandse tijd).

Niek van der Velden finale Big Air

Niek van der Velden finale Big Air

Net als Melissa Peperkamp werd ook Niek van der Velden 11e in de kwalificatie. Dit is voor beide Nederlandse snowboarders genoeg om de finale te bereiken. Team NL heeft morgen dus twee atleten in actie, een unieke prestatie. Niek van der Velden zette een goede eerste run neer. In de tweede run kreeg hij echter een lage score van de jury. De 21 jarige van der Velden gaf na afloop in een interview aan dat hij verbaasd was over de lage score. Gelukkig wist in de derde run een score neer te zetten die genoeg was om zich te kwalificeren voor de finale. Niek van der Velden kwam eerder deze Olympische Spelen ook al uit op het onderdeel slopestyle bij het snowboarden. Daar wist hij zich echter niet te kwalificeren voor de finale. Nu is hem dat dus wel gelukt voor de Big Air finale.

Spectaculaire sport

Het Big Air onderdeel bij het snowboarden is extreem spectaculair om te kijken. De snowboarders laten de meest gave tricks zien. Bovendien bereiken ze extreme hoogtes. De meesten springen ver boven de 8 meter. Dit betekent dus dat ze over een rijtjeshuis van drie verdiepingen springen.

Debutant op de Olympische Spelen

Voor Niek van der Velden zijn het zijn eerste Olympische Spelen. Hij had zich 4 jaar geleden ook gekwalificeerd voor de Winterspelen, maar brak vlak voor de Spelen zijn arm. Daardoor moest hij zijn Olympische droom dus nog vier jaar in de ijskast zetten. Niek van der Velden geldt in principe niet als één van de kanshebbers op een Olympische medaille, maar wie weet kan hij boven zichzelf uitstijgen.

Programma finale Big Air

Morgen is het een druk programma op de Big Air schans in Beijing 2022. Eerst gaan de dames van start. De finale voor de vrouwen begint al om 02:30. Daarna is het de beurt aan de mannen. De finale voor mannen begint om 06:00 uur (Nederlandse tijd). Het is dan 13:00 uur in Beijing, China. Het volledige programma voor de finale mannen is:

06:00 uur: Run 1 Big Air finale Snowboarden.
06:22 uur: Run 2 Big Air finale Snowboarden.
06:45 uur: Run 3 Big Air finale Snowboarden.

Big Air Stadion Winterspelen 2022

De Big Air wedstrijden in Beijing 2022 worden gehouden in het Shougang Big Air stadion. De snowboarders halen snelheden van wel 80 kilometer per uur op de bijna 50 meter hoge schans. Bij de sprong halen ze hoogtes van wel 8 meter. De schans is gebouwd op een industrieterrein. Er zijn 4 grote torens te zien, en nee dit zijn geen nucleaire reactoren. Dit zijn watertorens die gebruikt worden om te koelen. Het is één van de meest in het oog springende stadions van de Olympische Winterspelen 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *