Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Zo werkt de finale meerkamp Turnen (vanaf 12:50 uur)

Zo werkt de finale meerkamp Turnen (vanaf 12:50 uur)

Zometeen begint de finale turnen op de meerkamp voor vrouwen. Daarin komt namens Team NL Lieke Wevers in actie op de Olympische spelen Tokio 2021. Zij neemt het op tegen 23 andere meerkampspecialisten. Bij de meerkamp in het turnen worden verschillen turn onderdelen uitgevoerd. Het is voor de atleten dus belangrijk dat zij meerdere turn disciplines onder de knie hebben. Dit maakt het onderdeel extreem lastig.

 • De turnfinale meerkamp met Lieke Wevers begint om 12:50 uur.
Finale meerkamp turnen

Hoe werkt de meerkamp turnen?

Bij de finale van het turnen voor de meerkamp voor vrouwen komen in totaal 24 turnsters in actie. Zij strijden om de medailles op de meerkamp turnen voor vrouwen. Voor Nederland doet Lieke Wevers mee. Zij was in eerste instantie niet gekwalificeerd maar door het uitvallen van twee atleten mocht zij alsnog naar de finale.

Deelnemers finale turnen meerkamp

Er doen zoals gezegd 24 turnsters mee aan de meerkampfinale bij het turnen. Names Nederland is Lieke Wevers van de partij. Het volledige deelnemersveld:

Jutta Verkest – BEL
Lieke Wevers- NED
Kim Bui – GER
Giulia Steingruber – SUI
Yunseo Lee – KOR
Martina Maggio – ITA
Rebeca Andrade – BRA
Jade Carey – USA
Nina Derwael – BEL
Vladislava Urazova – ROC
Angelina Melnikova – ROC
Sunisa Lee – USA
Melanie de Jesus dos Santos – FRA
Xijing Tang – CHN
Jennifer Gadirova – GBR
Zsofia Kovacs – HUN
Yufei Lu – CHN
Alice D’Amato – ITA
Elisabeth Seitz – GER
Carolann Heduit – FRA
Mai Murakami – JPN
Brooklyn Moors – CAN
Roxana Popa – ESP

Welke onderdelen meerkamp turnen?

Bij het turnen in de meerkamp worden verschillende onderdelen beoefend. De vrouwen turnen op 4 onderdelen bij een meerkamp. De mannen voeren op 6 verschillende onderdelen op een meerkamp uit.

Onderdelen meerkamp turnen vrouwen

Bij de meerkamp in het vrouwenturnen worden vier onderdelen geturnd:

 1. Sprong
 2. Brug met ongelijke leggers
 3. Evenwichtsbalk
 4. Vloer

Onderdelen meerkamp turnen mannen

Bij de mannen worden er andere onderdelen geturnd. Zij voeren op de meerkamp zes onderdelen uit. De onderdelen voor de meerkamp bij het mannenturnen zijn:

 1. Vloer
 2. Paardvoltige (paard met twee ringen)
 3. Ringen
 4. Sprong (met springpaard, een zogeheten “Pegasus”)
 5. Brug met gelijke leggers
 6. Rekstok

Puntentelling meerkamp

De jury geeft cijfers aan de atleten. Voor ieder onderdeel halen de turners dus een score of cijfer. Al deze scores worden bij elkaar opgeteld. De turner met het hoogste aantal punten op het eind wint.

Turnen jury – hoe werkt de jury?

Er zijn in totaal zeven juryleden bij het Olympische turnen. Er zijn twee juryleden die kijken naar de moeilijkheidsgraad. Daarnaast zijn er vijf juryleden die kijken naar de uitvoering. Er wordt dus niet gekeken naar de algehele oefening. In het turnen draait het allemaal om kracht, snelheid, souplesse en uitvoering. Het is belangrijk dat je een oefening technisch goed uitvoert, maar ook dat het er elegant uitziet. Bovendien kun je een moeilijkheidsgraad voor je oefeningen kiezen. Al deze aspecten dragen bij aan de juryscore. Je bent verplicht een aantal vaste onderdelen uit te voeren. De jury kijkt naar lenigheid, uitvoering en nauwkeurigheid. Zij geven vervolgens een cijfer van 1 t/m 10. De hoogste en de laagste jurybeoordeling vervallen. Van de rest van de cijfers wordt een gemiddelde genomen.

Lieke Wevers programma

Lieke Wevers zal achtereenvolgens in actie komen in de turnfinale op de volgende onderdelen:

 1. Vloer
 2. Sprong
 3. Brug met ongelijke leggers
 4. Evenwichtsbalk

Lieke Wevers gekwalificeerd

Lieke Wevers was in eerste instantie niet gekwalificeerd voor de Meerkamp Finale. Doordat de Canadese Ellie Black zich heeft afgemeld, werd Lieke Wevers alsnog geplaatst in de finale. Naast de afmelding van Ellie Black was er nog een afmelding. Titelfavoriet Simone Biles meldde zich af voor de finale in verband met haar mentale gesteldheid.

Kan Lieke Wevers de meerkamp winnen?

In Rio de Janeiro 2016 deed Lieke Wevers ook mee aan de meerkamp turnen. Toen eindigde zij op de 20e plek. Ze haalde toen wel met Team NL de achtste plek bij de ploegenwedstrijd turnen. Ze had zich in eerste instantie niet geplaatst voor de finale. Het lijkt dan ook lastig om een medaille te winnen in de finale. Echter, als ze boven zichzelf uitstijgt is er natuurlijk vanalles mogelijk.

Piep tijdens vloeroefening turnen

Je hebt misschien wel eens een piep, zoemer of soort toeter gehoord bij het onderdeel vloer bij het turnen. De atleten hebben een tijdslimiet voor het onderdeel vloer. Ze hebben hier anderhalve minuut voor. Als er nog 10 seconden over is, klinkt er een piep. Zo weten de turners dat ze nog 10 seconden hebben. Dit geldt overigens alleen voor de mannen. Bij de mannen en vrouwen geldt dit ook op het onderdeel balk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *