Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Portugal | EK 2024 | Alles over het Portugees voetbalelftal op EURO 2024

Portugal | EK 2024 | Alles over het Portugees voetbalelftal op EURO 2024

Portugal heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Portugal zit tijdens het EK 2024 in groep F.

In dit artikel lees je alles over Portugal op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Portugal.
 • De stand in de poule van Portugal.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Portugees voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Ook interessant: de selectie, tactiek en opstelling van Portugal.
Voetballer van Portugal in het shirt van het Portugese nationale elftal voor het EK 2024

Portugal EK 2024

Portugal zit tijdens het EK 2024 in groep F. Daarin neemt Portugal het op tegen Georgië, Tsjechië en Turkije. Onder leiding van bondscoach Roberto Martínez uit Spanje doen de Portugezen voor de negende keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie Europees Kampioen (1x).

Portugal is natuurlijk één van de grote kanshebbers om het EK 2024 te winnen. De Portugezen leven voor voetbal en horen al sinds jaar en dag bij de grote favorieten voor de eindzege op grote toernooien. Voetbal leeft enorm onder de bevolking en dat is vaak ook terug te zien op EK’s en WK’s. Er komen veel Portugese fans af op de toernooien en dat zorgt voor een prachtige sfeer in de stadions. Het is dan ook geen verrassing dat voetbal de populairste sport is in Portugal.

Extra informatie Portugal

Portugal doet voor de negende mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was Europees Kampioen (1x). Portugal staat op dit moment op de 6e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Portugal.
 • Bondscoach: Roberto Martínez (Spanje).
 • Bijnaam: Selecção das Quinas (selectie van de quinas).
 • Stand op FIFA World Ranking: 6e plek.
 • FIFA afkorting Portugal: POR.
 • Poule tijdens EK: poule F.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Georgië, Tsjechië en Turkije.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Portugal: Europees Kampioen (1x).
 • Naam van de voetbalbond van Portugal: FPF.
 • Naam van de competitie in Portugal: Primeira Liga.

WIST JE DAT: De Portugese superster Christiano Ronaldo een aantal EK records op zijn naam heeft staan? Zo is hij topscorer allertijden op een EK, heeft hij de meeste wedstrijden allertijden op een EK gespeeld en heeft hij de meeste EK wedstrijden ooit gewonnen.

Poule Portugal EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Portugal in poule F. De tegenstanders van Portugal zijn Georgië, Tsjechië en Turkije. Hieronder zie je de stand in de groep van Portugal.

Poule FWGWGVDVDTP
Poule Turkije EK 2024 Turkije0000000
Poule F EK 2024 Georgië0000000
Poule Portugal EK 2024 Portugal0000000
Poule Tsjechië EK 2024 Tsjechië0000000

Speelschema Portugal EK 2024

Portugal neemt het op tegen Georgië, Tsjechië en Turkije vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule F voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Portugezen op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule F gespeeld worden.

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
18 juni 202418:00 uurTurkije – GeorgiëDortmundSignal Iduna Park
18 juni 202421:00 uurPortugal – TsjechiëLeipzigRed Bull Arena
22 juni 202415:00 uurGeorgië – TsjechiëHamburgVolksparkstadion
22 juni 202418:00 uurTurkije – PortugalDortmundSignal Iduna Park
26 juni 202421:00 uurGeorgië – PortugalGelsenkirchenVeltins-Arena
26 juni 202421:00 uurTsjechië – TurkijeHamburgVolksparkstadion
Speelschema Portugal op het EK 2024 in Duitsland

Prestaties Portugal op EK’s en WK’s

Het nationale voetbalelftal van Portugal staat regelmatig in de top tien van beste landen ter wereld. Sinds 1996 hebben de Portugezen zich dan ook voor ieder groot toernooi weten te kwalificeren. In 2016 werd Portugal bovendien nog Europees Kampioen. Toch heeft Portugal nog nooit een WK voetbal weten te winnen. Iets wat Christiano Ronaldo natuurlijk graag had gewild.

Recente vorm Portugal in aanloop naar EURO 2024

Op het afgelopen WK van 2022 in Qatar haalde Portugal nog de kwartfinales. Daarin werd tegen ieders verrassing in verloren van Portugal. Dit zorgde voor een enorme schok in Portugal omdat iedereen stiekem al had gehoopt op een WK finales tussen Ronaldo en Messi. Ook op het afgelopen EK in 2020 vielen de prestaties tegen. Al in de eerste knockout-wedstrijd ging Portugal ten onder. Er werd met 1-0 verloren van België. Op het EK in Duitsland wil Portugal de nare smaak van de afgelopen toernooien wegspoelen door te strijden voor de EK-zege.

Doelstelling Portugal voor het EK 2024

De doelstelling van Portugal is: Europees Kampioen worden.

Portugal doet de laatste jaren mee om te winnen. Het is dan ook geen verrassing dat de doelstelling van Portugal voor het EK 2024 is om Europees Kampioen te worden. Het is natuurlijk de grote wens van Christiano Ronaldo om zijn carrière als international af te sluiten met een EK-titel. De poulefase lijkt te doen voor Portugal. Met Turkije, Tsjechië en Georgië als tegenstanders geldt Portugal als de grote favoriet voor de groepswinst in poule F.

De Portugezen zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Portugees voetbalelftal

De officiële bijnaam van Portugal is “Het nationale voetbalelftal van Portugal staat regelmatig in de top tien van beste landen ter wereld. Sinds 1996 hebben de Portugezen zich dan ook voor ieder groot toernooi weten te kwalificeren. In 2016 werd Portugal bovendien nog Europees Kampioen. Toch heeft Portugal nog nooit een WK voetbal weten te winnen. Iets wat Christiano Ronaldo natuurlijk graag had gewild.”. Het Portugees voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel Selecção das Quinas genoemd.

Quina staat voor vijf. In het geval van Portugal verwijst de naam naar de vijf wapenschilden op de vlag van Portugal.

Shirt Portugal | EK 2024

Het Portugese nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenrood shirt en uitwedstrijden in een wit en lichtblauw shirt. De shirtsponsor van Portugal is Nike. Het officiële wedstrijdshirt van Portugal is dus van Nike.

Als je het Portugees voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het wit en lichtblauw. Staan de Portugezen als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Portugal in het wit en lichtblauw.

Feiten en weetjes over Portugal op het EK 2024

 1. Normaal speelt Portugal zijn wedstrijden in verschillende stadions door Portugal.
 2. Het thuishirt van de Portugezen is rood. Als hetPortugese nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het wit en lichtblauw.
 3. De FIFA afkorting van Portugal is POR. Als Portugal speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus POR staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Portugees voetbalelftal staat op naam van Christiano Ronaldo (203).
 5. De topscorer allertijden van Portugal is Christiano Ronaldo (127).
 6. De beste prestatie ooit van Portugal op een EK-voetbal is Europees Kampioen (1x).
 7. De nationale voetbalbond van Portugal is FPF. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Portugal.
 8. De eigen competitie van Portugal is de “Primeira Liga”. De meest bekende clubs van Portugal zijn Sporting CP, FC Porto en SL Benfica..
 9. De bondscoach van het Portugese nationale elftal is Roberto Martínez. Hij komt uit Spanje.
 10. Het Portugees voetbalelftal wist zich als winnaar van groep J als twintigste land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *