Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Poules EK 2024 » Poule F | EK 2024

Poule F | EK 2024

Poule F op het EK 2024 is de laatste poule van in totaal zes poules op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland.

Poule F op het EK 2024 is een prachtige poule met een aantal sterke en grote voetballanden. In poule F zitten in totaal vier landen: Turkije, Georgië, Portugal en Tsjechië.

Hieronder vind je de stand, het speelschema en veel achtergrondinformatie over poule F op het EK 2024 in Duitsland.

Poule F EK 2024

Stand poule F

De stand in poule F van het EK 2024:

Poule FWGWGVDVDTP
Poule Turkije EK 2024 Turkije0000000
Poule F EK 2024 Georgië0000000
Poule Portugal EK 2024 Portugal0000000
Poule Tsjechië EK 2024 Tsjechië0000000

Speelschema en uitslagen poule F

Er worden in totaal zes poulewedstrijden gespeeld in poule F. Ieder land speelt één keer tegen een elk ander land. Dit betekent dat ieder land dus drie poulewedstrijden in poule F speelt.

Bekijk het speelschema en de uitslagen hieronder:

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
18 juni 202418:00 uurTurkije – GeorgiëDortmundSignal Iduna Park
18 juni 202421:00 uurPortugal – TsjechiëLeipzigRed Bull Arena
22 juni 202415:00 uurGeorgië – TsjechiëHamburgVolksparkstadion
22 juni 202418:00 uurTurkije – PortugalDortmundSignal Iduna Park
26 juni 202421:00 uurGeorgië – PortugalGelsenkirchenVeltins-Arena
26 juni 202421:00 uurTsjechië – TurkijeHamburgVolksparkstadion
Speelschema poule F, EK 2024 in Duitsland

Om ervoor te zorgen dat alles zo eerlijk mogelijk verloopt, worden de laatste poulewedstrijden in poule F op hetzelfde tijdstip gespeeld. Zo kunnen landen geen rekening houden met de uitslag van de andere wedstrijd.

Statistieken poule F

Enkele interessante statistieken over de landen in poule E op het EK 2024 in Duitsland:

LandFIFA RankingBeste prestatie ooitAantal EK deelnames (incl. 2024)
Turkije40eHalve finale6x
Georgië75eDeed nooit mee1x
Portugal6eWinnaar (1x)9x
Tsjechië67eHalve finale8x
Statistieken poule F | EK 2024

Welke landen zitten in poule F?

In totaal zitten er vier landen in poule F tijdens het EK 2024 in Duitsland. Groepshoofd van poule F is Turkije. De vier landen in poule F zijn Turkije, Georgië, Portugal en Tsjechië.

Dit zijn natuurlijk een hoop mooie voetballanden met een rijke voetbalhistorie. Natuurlijk zullen we poule F op de voet volgen en jou op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in poule F.

Turkije | Poule F – EK 2024

Turkije is alweer voor de zesde keer van de partij op een EK voetbal. Ook op de twee EK’s hiervoor was Turkije erbij. Hoewel Turkije zich de laatste jaren vaak voor EK’s weet te kwalificeren, is dat bij WK’s niet het geval. Sinds het WK 2002 in Japan en Korea heeft Turkije zich niet meer weten te kwalificeren voor een eindronde van een WK.

Het laatste EK, in 2020, liep voor de Turken uit op een deceptie. Voor het Turkse nationale elftal hield het afgelopen EK al in de groepsfase op. Bovendien werd er drie keer verloren (van Italië, Wales en Zwitserland). De teleurstelling zorgde voor veel kritiek.

De kwalificatie voor het EK in Duitsland verliep voor Turkije stukken beter. Het Turkse nationale team eindigde eerste in de kwalificatie-poule. Onder andere Kroatië en Wales eindigden onder Turkije tijdens de kwalificatie. Het doel van Turkije voor het EK 2024 in Duitsland is om de poulefase te overleven.

De Turkse selectie kan het maar zo eens ver gaan schoppen op dit EK. Het is namelijk een goede mix van ervaren spelers en grote, aanstormende talenten. Calhanoglu, de aanvoerder, moet de jonge jongens van het Turkse elftal bij de hand nemen. Talenten als Kökcü, Yildiz en Arda Güler willen graag de ster van het EK worden.

Georgië | Poule F – EK 2024

Georgië doet in Duitsland voor het eerst mee aan een Europees Kampioenschap voetbal. Ook voor een WK heeft Georgië zich nog nooit weten te kwalificeren. Het is dus al een grote prestatie dat Georgië zich heeft weten te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

In de play-offs om EK-kwalificatie wist Georgië knap van Griekenland te winnen. Ook in de poulefase haalden de Georgiërs een paar knappe resultaten. Zo werd er gelijkgespeeld tegen Schotland en Noorwegen en gewonnen van Cyprus en Luxemburg.

De goede resultaten van Georgië zijn mede te danken aan een aantal sterke spelers. Zo beschikt de Georgische bondscoach over Kvaratskhelia (Napoli), Mamrdashvili (Valencia) en Mikaukatze (FC Metz).

Hoewel deelname aan het EK natuurlijk al een prestatie op zich is, hoopt Georgië stiekem te kunnen stunten en de poulefase te overleven. Hoewel het geen schande is als Georgië niet doorgaat in deze sterke poule, zal de Franse bondscoach Sagnol daar toch voor gaan strijden.

Portugal | Poule F – EK 2024

Op het vorige EK, in 2020, werd Portugal al in de achtste finales uitgeschakeld door België. Op het WK in Qatar ging het voor Portugal iets beter. Het land schopte het toen tot de kwartfinales. Daarin werd Portugal, tegen alle verwachtingen in, uitgeschakeld door Marokko.

Op het EK in 2024 wil Portugal meedoen om de titel. De Portugezen horen al tijden bij de favorieten om het EK 2024 te winnen en in Duitsland zal dat niet anders zijn. Tijdens de EK Kwalificatie heeft Portugal laten zien dat ze in bloedvorm zijn. Alle tien de wedstrijden werden namelijk gewonnen. Bovendien scoorde Portugal in de EK kwalificatie maar liefst 36 goals in 10 wedstrijden en kreeg het maar twee doelpunten tegen.

Het leek nog even onduidelijk of Christiano Ronaldo naar het EK in Duitsland zou gaan, maar inmiddels lijkt het steeds zekerder dat Ronaldo ook op het EK 2024 in actie zal gaan komen. Dat is voor bondscoach Roberto Martinez natuurlijk natuurlijk een fijna bijkomstigheid. De recordinternational en topscorer van Portugal allertijden zal nog één keer belangrijk belangrijk willen zijn voor zijn land op een groot toernooi.

Veel goed nieuws dus voor Portugal. Naast Ronaldo beschikt het Portugese nationale elftal over nog veel meer hele goede spelers. Rafael Leao (AC Milan), Bernardo Silva en Ruben Dias (Manchester City), Nuno Mendes (PSG) en Bruno Fernandes (Manchester United) zijn slechts enkele van de vele grote namen bij de selectie van Portugal voor het EK 2024 in Duitsland.

Tsjechië | Poule F – EK 2024

Tsjechië mistte het WK in 2022 maar was er op het EK in 2020 wel bij. Daar haalden ze de kwartfinales waar Tsjechië uiteindelijk uitgeschakeld werd door Denemarken. De Tsjechen hadden op dat EK natuurlijk graag de halve finales gehaald.

De Tsjechen wisten in de EK kwalificatie tweede te worden in een poule met Albanië, Moldavië, Faeröer en Polen. Ze eindigden tweede achter Albanië en plaatsten zich daarmee direct voor het EK in Duitsland.

Tsjechië beschikt over een degelijk selectie die vooral veel ervaring heeft. De ervaren Tomas Soucek (aanvoerder) en Patrik Schick vormen de basis voor dit Tsjechische elftal. Ook zien we bij Tsjechië een aantal Eredivisie spelers tijdens het EK.

Zo komen Michal Sadilek (FC Twente) en Ondrej Lingr (Feyenoord) uit voor het Tsjechische nationale elftal. Of zij ook daadwerkelijk speelminuten gaan maken op het EK is natuurlijk nog even afwachten.

Wie gaan er door naar de uit de poule naar de achtste finales?

In poule F gaan de winnaar en de nummer twee sowieso door naar de achtste finales. Daarnaast maakt ook het land dat derde in de poule eindigt kans om door te gaan naar de achtste finales.

Om dat te bereiken moet het land dat op de derde plek eindigt bij de vier beste nummers drie uit alle EK-poules horen.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als er twee of meer landen met een gelijk aantal punten eindigen in poule F, dan moet er natuurlijk besloten worden wie er doorgaat. Dit gebeurt aan de hand van een aantal beslissingscriteria.

Er wordt in chronologische volgorde gekeken naar:

 1. Punten aantal (onderling);
  Eerst wordt er gekeken naar de meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 2. Doelsaldo (onderling);
  Daarna wordt er gekeken naar het doelsaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen de andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 3. Gescoorde doelpunten (onderling);
  Vervolgens wordt er gekeken naar de meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 4. Nogmaals dezelfde criteria (alleen bij meer dan 2 landen met hetzelfde aantal punten);
  Als teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, worden criteria 1 t/m 3 nogmaals toegepast. Dit keer echter alleen op de landen die nog gelijk staan. Wanneer de landen dan nóg steeds gelijk staan, worden criteria 5 t/m 9 bekeken.
 5. Doelsaldo (totaal);
  Het doelsaldo over alle groepswedstrijden.
 6. Gescoorde goals (totaal);
  Meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden.
 7. Strafschoppen (optioneel);
  Als twee teams hetzelfde aantal punten hebben en ook gelijk staan volgens criteria 1 tot en met 6 nadat ze in de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, wordt hun positie bepaald door een strafschoppenserie aan het einde van de wedstrijd. Dit criterium wordt niet gebruikt als er meer dan twee teams op hetzelfde aantal punten eindigen.
 8. Fair Play-ranglijst
  Het eerlijkste land gaat door naar de achtste finales. Dit is het land met het minste strafpunten. Je krijgt strafpunten door gele of rode kaarten te krijgen: 1 punt voor een gele kaart, 3 punten voor 2x geel dus rood, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart en daarna een directe rode kaart.
 9. UEFA-coëfficiëntenranglijst
  De positie van de teams op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Het land dat het hoogste staat gaat door.

Waar worden de wedstrijden in poule F gespeeld?

In poule F worden de groepswedstrijden gespeeld in vier speelsteden. De speelsteden en stadions waar de poulefase van poule F gespeeld wordt zijn:

 • Signal Iduna Park, Dortmund (twee wedstrijden).
 • Red Bull Arena, Leipzig.
 • Volksparkstadion, Hamburg (twee wedstrijden).
 • Veltins-Arena, Gelsenkirchen.

Favorieten poule F

Welke landen uit poule F maken de grootste kans om door te gaan naar de achtste finales? En wie zijn de favorieten om groep F te winnen?

We trappen af met groepshoofd Turkije. Het Turkse nationale elftal werd overtuigend winnaar in EK kwalificatie-poule B. Ze lieten daarmee onder andere Kroatië en Wales achter zich. We verwachten dan ook veel van het Turkse nationale Elftal op het EK 2024.

Dan moeten we het hebben over Georgië. De Georgiërs wonnen knap de play-offs van Griekenland, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Het Georgische Elftal eindigde op de vierde plek en had daardoor play-offs nodig. In de poulefase werd alleen twee keer van Cyprus gewonnen en twee keer gelijkgespeeld tegen Noorwegen. De rest van de duels gingen verloren. We geven Georgië dan ook niet veel kans om de poulefase te overleven.

Een land dat natuurlijk wel op pole-position staat om de poulefase te overleven is Portugal. Sterker nóg, Portugal is in poule F de grote favoriet om de poule te gaan winnen. Het Portugese elftal is, op papier, vele malen sterker dan de andere landen in poule F.

Het laatste elftal in poule F is Tsjechië. Ook de Tsjechen maken volgens ons een goede kans om de poulefase door te komen. Tsjechië beschikt over een aardig elftal en is bovendien behoorlijk ervaren. Daarnaast deed Tsjechië het in de EK-kwalificatie redelijk.

Tenslotte maakt volgens ons ook de nummer drie in poule F een goede kans om door te gaan naar de achtste finales. In poule F zitten namelijk veel landen die aan elkaar gewaagd zijn. Dit betekent dat er iedere wedstrijd punten te halen zijn voor ieder land. Daarom verwachten we dat ook de nummer drie een goede kans maakt om door te gaan.

Onze voorspelling van poule F op het EK 2024

Onze voorspelling van poule F op het EK 2024 in Duitsland:

 1. Portugal
 2. Tsjechië
 3. Turkije
 4. Georgië

Programma achtste finales poule F

De tegenstander van de winnaar van poule F in de achtste finales van het EK 2024 is de nummer 3 van poule A, B of C. Afhankelijk van welke landen er uiteindelijk als beste nummers drie doorgaan wordt dit bepaald.

De nummer twee uit poule F weet al wel waar hij aan toe is. De runner-up van poule F neemt het namelijk op tegen de winnaar van poule D.

Als de nummer drie uit poule F doorgaat, zijn er meerdere mogelijkheden. Hieronder zie je het programma van poule F voor de achtste finales op het EK in Duitsland:

DatumWedstrijdSpeelstad
1 juli 20241F – 3D/E/FGelsenkirchen
2 juli 20241D – 2FLeipzig
30 juni 2024*1B – 3A/D/E/FKeulen
30 juni 2024*1C – 3D/E/FGelsenkirchen
Programma achtste finales poule F EK 2024

*Welke wedstrijd de nummer drie uit poule F speelt is afhankelijk van welke nummers drie uit alle poules er doorgaan naar de knockout-fase.

Meest gestelde vragen

Welke landen zitten in poule F tijdens het EK 2024?

Poule F bestaat uit Turkije, Georgië, Portugal en Tsjechië.

In welke poule zit Turkije tijdens het EK 2024?

Turkije zit in poule F samen met Georgië, Portugal en Tsjechië.

Welk land is de favoriet om poule F te winnen?

Portugal is de grote favoriet om eerste te worden in poule F en als winnaar door te gaan naar de achtste finales.