Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Deelnemers EK 2024 » Kroatië | EK 2024 | Alles over het Kroatisch voetbalelftal op EURO 2024

Kroatië | EK 2024 | Alles over het Kroatisch voetbalelftal op EURO 2024

Kroatië heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024. Kroatië zit tijdens het EK 2024 in groep B.

In dit artikel lees je alles over Kroatië op het EK 2024. Je vindt hier onder andere:

 • Het speelschema van Kroatië.
 • De stand in de poule van Kroatië.
 • De vorm, recente prestaties en de beste prestaties allertijden.
 • Extra informatie over het Kroatisch voetbalelftal op het EK voetbal.
 • Bekijk ook de selectie en opstelling van Kroatië.
Voetballer van Kroatië in het shirt van het Kroatische nationale elftal voor het EK 2024

Kroatië EK 2024

Kroatië zit tijdens het EK 2024 in groep B. Daarin neemt Kroatië het op tegen Albanië, Italië en Spanje. Onder leiding van bondscoach Zlatko Dalić uit Kroatië doen de Kroaten voor de zevende keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Tot nu toe was de beste prestatie de kwartfinale.

Kroatië is een groot voetballand en de Kroatische fans leven vaak gepassioneerd mee met het thuisland. Er wordt niet alleen gepassioneerd naar voetbal gekeken, ook de spelers van Kroatië voetballen vaak met vuur en passie. Grote clubs krijgen veel steun van fans van alle leeftijden. Bovendien vormt Kroatië vaak een hecht team. Kroatië is een relatief klein land en daarom is het des te knapper dat Kroatië het zo goed doet op EK’s en WK’s.

Extra informatie Kroatië

Kroatië doet voor de zevende mee aan een EK voetbal. De beste prestatie ooit op een EK was de kwartfinale. Kroatië staat op dit moment op de 10e plek van de FIFA Ranking.

 • Land: Kroatië.
 • Bondscoach: Zlatko Dalić (Kroatië).
 • Bijnaam: Vatreni (De vurigen).
 • Stand op FIFA World Ranking: 10e plek.
 • FIFA afkorting Kroatië: CRO.
 • Poule tijdens EK: poule B.
 • Tegenstanders groepsfase EK: Albanië, Italië en Spanje.
 • Beste prestatie op een EK ooit van Kroatië: de kwartfinale.
 • Naam van de voetbalbond van Kroatië: HNS.
 • Naam van de competitie in Kroatië: Hrvatska Nogometna Liga.

WIST JE DAT: Kroatië eerder deel uitmaakte van Joegoslavië en pas sinds het EK van 1996 als onafhankelijk land meedoet aan het EK-voetbal? Sindsdiens is Kroatië er, op 2000 na, ieder jaar bijgeweest.

Poule Kroatië EK 2024

Tijdens het EK 2024 in Duitsland zit Kroatië in poule B. De tegenstanders van Kroatië zijn Albanië, Italië en Spanje. Hieronder zie je de stand in de groep van Kroatië.

Poule BWGWGVDVDTP
Poule Spanje EK 2024 Spanje1100303
Poule Italië EK 2024 Italië1100213
Poule Albanië EK 2024 Albanië1001120
Poule Kroatië EK 2024 Kroatië1001030

Speelschema Kroatië EK 2024

Kroatië neemt het op tegen Albanië, Italië en Spanje vin de poulefase van het EK 2024. We hebben hieronder de wedstrijden uit poule B voor jou op een rijtje gezet. Zo zie je meteen wanneer de Kroaten op het EK in spelen en wanneer de andere wedstrijden uit poule B gespeeld worden.

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
15 juni 202418:00 uurSpanje – KroatiëBerlijnOlympiastadion
15 juni 202421:00 uurItalië – AlbaniëDortmundSignal Iduna Park
19 juni 202415:00 uurKroatië – AlbaniëHamburgVolksparkstadion
20 juni 202421:00 uurSpanje – ItaliëGelsenkirchenVeltins-Arena
24 juni 202421:00 uurAlbanië – SpanjeDüsseldorfMerkur Spiel-Arena
24 juni 202421:00 uurKroatië – ItaliëLeipzigRed Bull Arena
Speelschema Kroatië op het EK 2024

Prestaties Kroatië op EK’s en WK’s

Kroatië is al twee keer derde en één keer tweede op het WK voetbal geëindigd. Ook op het afgelopen WK in Qatar werd Kroatië derde. Op EK’s doet het land het iets minder goed. Daar is de beste prestatie de kwartfinales. Toch heeft Kroatië pas één keer het EK gemist. Dat was tijdens het EK in Nederland en België. Kroatië lijkt vooralsnog de eeuwige tweede of derde, maar wellicht komt daar op het EK in Duitsland verandering in.

Recente vorm Kroatië in aanloop naar EURO 2024

Op het afgelopen WK in Qatar in 2022 liet Kroatië maar weer eens zien dat het bij de beste landen ter wereld hoort. Het land eindigde uiteindelijk derde op het WK. Toch waren er twee keer strafschoppen voor nodig en speelde Kroatië vaak gelijk. Het elftal van Kroatië moest op het WK dus wel tot het gaatje gaan, maar dat is iets waar Kroatië toe bereid is.

Doelstelling Kroatië voor het EK 2024

De doelstelling van Kroatië is: de halve finale halen.

De doelstelling van Kroatië is om de halve finales van het EK te bereiken. Toch zal eerst een andere lastige horde overwonnen moeten worden. Kroatië moet namelijk de “poule des doods” zien te overleven. In een poule met Spanje, Italië en Albanië zal dat al geen gemakkelijke opgave worden. Kroatië zal in de poulefase al alles moeten geven om door te gaan naar de volgende ronde op het EK in Duitsland.

De Kroaten zullen er alles aan doen om tijdens het EK in Duitsland de doelstelling te bereiken.

Bijnaam Kroatisch voetbalelftal

De officiële bijnaam van Kroatië is “Kroatië is al twee keer derde en één keer tweede op het WK voetbal geëindigd. Ook op het afgelopen WK in Qatar werd Kroatië derde. Op EK’s doet het land het iets minder goed. Daar is de beste prestatie de kwartfinales. Toch heeft Kroatië pas één keer het EK gemist. Dat was tijdens het EK in Nederland en België. Kroatië lijkt vooralsnog de eeuwige tweede of derde, maar wellicht komt daar op het EK in Duitsland verandering in.”. Het Kroatisch voetbalelftal wordt door fans en in de media ook wel Vatreni genoemd.

Vatreni betekent in het Kroatisch “vurigen”. Hiermee wordt de mentaliteit van de spelers bedoeld. De Kroaten spelen met veel passie en strijd en daar komt de bijnaam vandaan.

Shirt Kroatië | EK 2024

Het Kroatische nationale elftal speelt zijn thuiswedstrijden in eenrood en wit shirt en uitwedstrijden in een blauw shirt. De shirtsponsor van Kroatië is Nike. Het officiële wedstrijdshirt van Kroatië is dus van Nike.

Als je het Kroatisch voetbalelftal dus als eerste ziet staan in speelschema van het EK 2024, dan spelen ze in het blauw. Staan de Kroaten als uitspelende ploeg op het wedstrijdformulier, dan speelt Kroatië in het blauw.

Feiten en weetjes over Kroatië op het EK 2024

 1. Normaal speelt Kroatië zijn wedstrijden in het Maksimirstadion in Zagreb.
 2. Het thuishirt van de Kroaten is rood en wit. Als hetKroatische nationale elftal uit speelt dan spelen ze in het blauw.
 3. De FIFA afkorting van Kroatië is CRO. Als Kroatië speelt zie je op het scorebord en bovenin je tv-scherm dus CRO staan.
 4. De meeste gespeelde interlands voor het Kroatisch voetbalelftal staat op naam van Luka Modric (166).
 5. De topscorer allertijden van Kroatië is Davor Šuker (45).
 6. De beste prestatie ooit van Kroatië op een EK-voetbal is de kwartfinale.
 7. De nationale voetbalbond van Kroatië is HNS. Dit is hetzelfde als de KNVB in Nederland, maar dan in Kroatië.
 8. De eigen competitie van Kroatië is de “Hrvatska Nogometna Liga”. De meest bekende clubs van Kroatië zijn GNK Dinamo Zagreb en HNK Hadjuk Split..
 9. De bondscoach van het Kroatische nationale elftal is Zlatko Dalić. Hij komt uit Kroatië.
 10. Het Kroatisch voetbalelftal wist zich als tweede in groep D als negende land te kwalificeren voor het EK in Duitsland.

Over het EK in Duitsland

Het EK in Duitsland wordt gehouden van 14 juni 2024 t/m 14 juli 2024. Op 14 juli is de EK-finale. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er zijn zes poules met ieder vier landen. Het toernooi begint met de poulefase. Vervolgens gaan er zestien landen door naar de achtste finales van het EK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *