Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Poules EK 2024 » Poule B | EK 2024

Poule B | EK 2024

Poule B is de tweede van in totaal zes poules tijdens het EK 2024 in Duitsland. In poule B zitten vier landen: Spanje, Kroatië, Italië en Albanië.

Omdat er zoveel grote voetballanden in poule B zitten, wordt poule B tijdens het EK 2024 ook wel de “poule des doods” genoemd. Met ijzersterke voetballanden als Spanje, Kroatië en Italië is poule B een poule waar iedere voetballiefhebber van smult.

Hieronder vind je de stand, het speelschema en extra informatie over poule B op het EK 2024 in Duitsland.

Poule B EK 2024

Stand poule B

De stand in poule B van het EK 2024:

Poule BWGWGVDVDTP
Poule Spanje EK 2024 Spanje0000000
Poule Kroatië EK 2024 Kroatië0000000
Poule Italië EK 2024 Italië0000000
Poule Albanië EK 2024 Albanië0000000

Speelschema en uitslagen poule B

In totaal worden er zes poulewedstrijden gespeeld in poule B. Bekijk het speelschema en de uitslagen hieronder:

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
15 juni 202418:00 uurSpanje – KroatiëBerlijnOlympiastadion
15 juni 202421:00 uurItalië – AlbaniëDortmundSignal Iduna Park
19 juni 202415:00 uurKroatië – AlbaniëHamburgVolksparkstadion
20 juni 202421:00 uurSpanje – ItaliëGelsenkirchenVeltins-Arena
24 juni 202421:00 uurAlbanië – SpanjeDüsseldorfMerkur Spiel-Arena
24 juni 202421:00 uurKroatië – ItaliëLeipzigRed Bull Arena
Speelschema poule B op het EK 2024

Om competitievervalsing te voorkomen worden de laatste duels in poule B tegelijkertijd gespeeld. De landen kunnen dan geen rekening houden met het resultaat van de andere wedstrijd.

Statistieken poule B

Enkele interessante statistieken over de landen in poule B:

LandFIFA RankingBeste prestatie ooitAantal EK deelnames (incl. 2024)
Spanje8eKampioen (3x)12x
Kroatië10eKwartfinale7x
Italië9eKampioen (2x)11x
Albanië66eGroepsfase2x
Statistieken landen poule B

Welke landen zitten in poule B?

Poule B bestaat in totaal uit vier landen tijdens het EK 2024. We beginnen met de regerend Europees kampioen: Italië. Daarnaast zitten er nog twee voetbalgrootmachten in poule B: Spanje en Kroatië. De underdog in poule B is Albanië.

Spanje

Het Spaanse voetbalelftal behoort op ieder groot toernooi tot één van de topfavorieten om te winnen. In 2008 én 2012 werd Spanje Europees Kampioen.

Het laatste grote toernooi waar Spanje aan mee deed was het WK 2022 in Qatar. Daar vlogen de Spanjaarden er echter in de achtste finales al uit tegen Marokko. Het goede nieuws voor Spanje is dat Marokko niet meedoet aan het EK in Duitsland. Het slechte nieuws voor Spanje is dat ze in de poule des doods beland zijn.

Toch heeft Spanje dit EK een uitstekende selectie. Ervaren spelers als Rodri, Daniel Carvajal, Laporte, Parejo, Morata en Torres zullen de jonge talenten van het Spaanse elftal aan de hand moeten nemen. De Spaanse bondscoach Luis de La Fuente heeft in ieder geval veel mogelijkheden om een gebalanceerd elftal te selecteren voor het EK 2024.

Italië

Italië is de regerend Europees kampioen. Toch wist Italië zich niet te plaatsen voor het WK 2022 in Qatar. De zorgde voor veel ophef en uiteindelijk stapte succes-coach Roberto Mancini zelfs op. Luciano Spalletti volgde Mancini op en moet Italië leiden op EURO 2024.

In tegenstelling tot WK’s doet Italië het op EK’s uitstekend. Op de laatste vier EK’s werd Italië nooit voor de kwartfinales uitgeschakeld. De Italianen gelden dus, ondanks het missen van het afgelopen WK, weer als één van de favorieten om Europees kampioen te worden.

Met een ijzersterke selectie met veel ervaren spelers is de verwachting dat Italië hoge ogen gaat gooien op het EK in Duitsland. Met ervaren spelers als keeper Donnarumma, middenvelder Marco Verratti en Immobile, Berardi en Keane voorin heeft Italië een hele sterke ploeg.

Kroatië

Kroatië blijft op ieder groot toernooi altijd een gevaarlijke tegenstander. Op het afgelopen WK in Qatar heeft Kroatië laten zien dat het tot de beste landen van de wereld behoort. Kroatië eindigde derde en versloeg onder andere Brazilië.

Nu wil Kroatië ook op het EK in Duitsland een gooi naar de titel doen. Het zal Kroatië tegengevallen zijn dat ze in de loodzware poule met Italië en Spanje ingedeeld zijn. Toch heeft Kroatië de laatste jaren laten zien dat ze de grootste voetballanden aankunnen.

Ook op het EK 2024 in Duitsland heeft Kroatië een ijzersterk elftal. Natuurlijk is aanvoerder Luka Modric erbij, maar ook een heleboel andere sterren. Spelers als Gvardiol en Kovacic van Manchester City behoren tot de absolute top.

Albanië

Het is pas de tweede keer dat Albanië mee doet aan een EK-voetbal. De eerste keer was in 2016 en toen eindigde het land derde in de poule. Het wist toen te winnen van Roemenië en dat is de enige EK-overwinning voor Albanië tot nu toe.

Dit EK wordt het voor Albanië lastig om weer een wedstrijd op een EK te winnen. Toch zullen de drie toplanden zich vooral focussen op elkaar en wellicht kan Albanië daardoor verrassen.

Toch zien we in de Albanese selectie een aantal bekende spelers op het EK. Armando Broja is dé spits van Albanië. Daarnaast speelt Asslani van Inter Milan voor Albanië en ook de ervaren aanvoerder Berat Djimsiti is er nog steeds bij. Onder leiding van de Brazilaanse bondscoach Sylvinho moet Albanië gaan stunten.

Wie gaan er door?

De nummer één en de nummer twee uit poule B gaan sowieso door naar de achtste finales. Daarnaast heeft ook de nummer drie uit poule B een kans om door te gaan naar de achtste finales.

Dit komt omdat de vier beste nummers drie uit alle EK poules ook doorgaan naar de achtste finales. Voor ieder land in poule B is het dus van belang om zoveel mogelijk punten te halen in de groepswedstrijden.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als in poule B twee of meer landen na alle poulewedstrijden evenveel punten hebben gehaald, dan wordt er naar de volgende criteria gekeken om te bepalen wie doorgaat naar de achtste finales:

 1. Punten aantal (onderling);
  Eerst wordt er gekeken naar de meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 2. Doelsaldo (onderling);
  Daarna wordt er gekeken naar het doelsaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen de andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 3. Gescoorde doelpunten (onderling);
  Vervolgens wordt er gekeken naar de meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 4. Nogmaals dezelfde criteria (alleen bij meer dan 2 landen met hetzelfde aantal punten);
  Als teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, worden criteria 1 t/m 3 nogmaals toegepast. Dit keer echter alleen op de landen die nog gelijk staan. Wanneer de landen dan nóg steeds gelijk staan, worden criteria 5 t/m 9 bekeken.
 5. Doelsaldo (totaal);
  Het doelsaldo over alle groepswedstrijden.
 6. Gescoorde goals (totaal);
  Meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden.
 7. Strafschoppen (optioneel);
  Als twee teams hetzelfde aantal punten hebben en ook gelijk staan volgens criteria 1 tot en met 6 nadat ze in de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, wordt hun positie bepaald door een strafschoppenserie aan het einde van de wedstrijd. Dit criterium wordt niet gebruikt als er meer dan twee teams op hetzelfde aantal punten eindigen.
 8. Fair Play-ranglijst
  Het eerlijkste land gaat door naar de achtste finales. Dit is het land met het minste strafpunten. Je krijgt strafpunten door gele of rode kaarten te krijgen: 1 punt voor een gele kaart, 3 punten voor 2x geel dus rood, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart en daarna een directe rode kaart.
 9. UEFA-coëfficiëntenranglijst
  De positie van de teams op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Het land dat het hoogste staat gaat door.

Waar worden de wedstrijden in poule B gespeeld?

De duels in poule B worden in maar liefst zes verschillende speelsteden en stadions gespeeld. De speelsteden en stadions waar de poulewedstrijden uit poule B afgewerkt worden zijn:

 1. Olympiastadion (Berlijn)
 2. Signal Iduna Park (Dortmund)
 3. Volksparkstadion (Hamburg)
 4. Veltins-Arena (Gelsenkirchen)
 5. Merker Spiel-Arena (Düsseldorf)
 6. Red Bull Arena (Leipzig)

Het is bijzonder dat alle poulewedstrijden in poule B in een ander stadion gespeeld worden. Dit betekent voor de landen in “de poule des doods”. Naast het loodzware programma moeten de landen in poule B ook nog eens veel reizen. Dat gaat veel van de teams en de spelers vragen.

Favorieten poule B op het EK 2024

Er zijn twee grote favorieten voor de plekken 1 en 2 in poule B. Dit zijn natuurlijk Spanje en Italië. Dit zijn twee voetballanden van wereldformaat. Italië werd al twee keer Europees kampioen en het Spaanse nationale elftal wist zelfs al drie keer de beste van Europa te worden.

Toch mogen we ook Kroatië niet onderschatten. Op het afgelopen WK in Qatar eindigde Kroatië derde terwijl Spanje in de achtste finales al strandde en Italië zich niet eens kwalificeerde.

Albanië is een beetje het kind van de rekening in poule B. Tegen de drie andere grootheden lijkt Albanië geen schijn van kans te maken. Toch kunnen ze wellicht gebruik maken van de underdog positie en het daardoor de toplanden lastig gaan maken.

Wij voorspellen dat Spanje het sterkste land is in poule B. De grote verrassing zit in Kroatië, dat wij als tweede land in poule B voorspellen. Italië moet vervolgens hopen dat ze bij de beste vier nummers drie horen. Albanië eindigt volgens ons, niet geheel onverwacht, onderaan in poule B tijdens het EK 2024.

Onze voorspelling

Onze voorspelling van poule B:

 1. Spanje
 2. Kroatië
 3. Italië
 4. Albanië

Tegenstanders achtste finales poule B

In de achtste finales speelt de nummer één van poule B tegen de nummer 3 van poule A, D, E of F. Dit ligt eraan uit welke poules uiteindelijk de beste nummers drie komen.

De nummer twee uit poule B neemt het in de achtste finales op tegen de nummer twee uit poule A.

Mocht de nummer drie uit poule B bij de vier beste top drie landen van alle poules horen, dan zijn er een aantal opties.

DatumWedstrijdSpeelstad
30 juni 20241B – 3A/D/E/FKeulen
29 juni 20242A – 2BBerlijn
1 juli 2024*1F – 3A/B/CFrankfurt
2 juli 2024*1E – 3A/B/C/DMünchen
Tegenstanders achtste finales poule B

*Welke wedstrijd de nummer drie uit poule B speelt is afhankelijk van welke nummers drie uit alle poules er doorgaan naar de knockout-fase.

Meest gestelde vragen

Welke landen zitten in poule B tijdens het EK 2024?

Poule B bestaat uit vier landen: Spanje, Kroatië, Italië en Albanië.

Hoeveel landen uit poule B gaan door naar de achtste finales?

Twee of drie landen gaan door uit poule B naar de achtste finales. De nummers één en twee gaan sowieso door. De nummer drie uit poule B gaat door als dit land bij de vier beste nummers drie hoort uit alle poules.

Wanneer spelen de landen die doorgaan in poule B in de achtste finales?

De winnaar uit poule B neemt het op 30 juni 2024 op tegen de nummer 3 uit poule A, D, E of F. De runner-up (nummer twee) uit poule B speelt op 29 juni 2024 tegen de nummer twee uit poule A.

Waar worden de wedstrijden in poule B gespeeld?

De wedstrijden in de poulefase in poule B worden maar liefst zes verschillende steden gespeeld. In Berlijn, Dortmund, Hamburg, Gelsenkirchen, Düsseldorf en Leipzig worden de duels uit poule B afgewerkt.

Waarom wordt poule B de “poule des doods” genoemd?

De naam “poule des doods” wordt gegeven aan een poule waarin veel goede teams zitten. Een poule met Italië, Spanje én Kroatië, alle drie hele grote voetballanden, mag dus met recht een poule des doods genoemd worden.