Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » 40 WK Feiten en weetjes

40 WK Feiten en weetjes

40 opmerkelijke WK feiten en weetjes. Het WK voetbal is het meest prestigieuze voetbaltoernooi in de wereld. Het toernooi wordt iedere vier jaar gehouden en ieder land droomt er natuurlijk van om wereldkampioen te worden. Aan de kwalificatiewedstrijden voor het WK doen meer dan 200 landen mee. Bovendien is het WK het best bekeken voetbalevenement ter wereld. Wij hebben daarom voor jou de meest bijzondere, unieke en opmerkelijke WK feiten en weetjes op een rij gezet. Goed om over op te scheppen in de voetbalkantine of om indruk te maken als je voetbal aan het kijken bent met vrienden. Lees daarom snel alle WK feiten en weetjes door en win die WK Quiz van je vrienden.

WK feiten en weetjes

WK feiten en weetjes

Leuk om je kennis over voetbal te vergroten. Ideale weetjes over voetbal voor een Pubquiz of een WK quiz. Of gewoon leuk om door te lezen. Wij hebben voor jou 40 interessante feiten en weetjes rondom het WK voetbal op een rijtje gezet.

 1. Het eerste WK ooit was in 1930.
  Het toernooi werd toen gehouden in Uruguay en er deden 13 landen aan mee. Uruguay werd ook meteen de eerste wereldkampioen nadat ze met 4-2 wonnen van Argentinië. Nederland deed niet mee aan het eerste WK ooit.
 2. De eerste WK wedstrijd ooit: Verenigde Staten-België en Frankrijk-Mexico.
  Er werden namelijk twee wedstrijden tegelijkertijd gespeeld: VS–België en Frankrijk-Mexico waren de eerste WK wedstrijden.
 3. Brazilië is het enige land dat zich tot nu toe voor ieder WK heeft gekwalificeerd.
  Het WK wordt iedere 4 jaar gehouden en is tot nu toe 21 keer gehouden (het WK in Qatar is het 22e WK). Brazilië is op alle 22 WK’s aanwezig geweest.
 4. Aantal verschillende WK winnaars: acht landen
  Er zijn pas acht verschillende landen die ooit het WK hebben gewonnen: Brazilië, Italië, Duitsland, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Uruguay. Brazilië won het WK het vaakst: vijf keer. Italië en Duitsland wonnen beiden het WK vier keer. Frankrijk, Uruguay en Argentinië werden tot nu toe twee keer wereldkampioen.
 5. Meeste spelers van één club naar een WK: 16 spelers
  Zowel Manchester City als Seoul Army Club hebben de meeste spelers naar één WK gestuurd. In 1954 gingen er 16 spelers van Seoul Army Club naar het WK namens Zuid-Korea. Op het WK in 2018 in Rusland gingen er maar liefst 16 spelers van Manchester City naar het WK. Juventus heeft overigens in de geschiedenis de meeste spelers naar een WK gestuurd. De Engelse Premier League is daarentegen de competitie van waaruit de meeste spelers naar een WK zijn gegaan.
 6. Het WK is pas één keer in meerdere landen tegelijk gehouden
  Slechts één keer in de geschiedenis van het WK voetbal is het WK in meerdere landen tegelijk gehouden. In 2002 gebeurde dit voor het eerst toen Japan en Zuid-Korea samen het WK organiseerden. Overigens zal het WK in 2026 ook in meerdere landen worden gehouden. Dan organiseren de VS, Mexico en Canada samen het WK voetbal.
 7. Zuid-Afrika was het eerste Afrikaanse land dat het WK organiseerde. Het is vooralsnog ook het enige Afrikaanse land waar een WK is gehouden. Het WK 2010 werd gehouden in Zuid-Afrika. Vele herinneren zich met name de vuvuzela. Toch was het voor Nederland een zeer succesvol toernooi. Ze bereikten in 2010 namelijk de finale maar die werd verloren door “de teen van Cassillas”.
 8. Qatar is het eerste land in het Midden-Oosten waar een WK gehouden wordt.
  Voor het eerst in de geschiedenis van het WK voetbal wordt het toernooi in het Midden-Oosten gehouden. Aan Qatar de eer om het toernooi te houden.
 9. Het eerste WK ooit in Azië werd gehouden in Japen en Zuid-Korea.
  Het eerste WK in Azië was in 2002. Japan en Zuid-Korea sloegen toen de handen ineen om het WK te organiseren. Brazilië won het toernooi dat in de finale Duitsland versloeg.
 10. Meest bezochte WK wedstrijd: Uruguay-Brazilië (1950)
  De WK finale van in 1950 tussen Uruguay en Brazilië is de meest bezochte WK wedstrijd ooit. Het was de laatste wedstrijd van de finale-poule van het WK 1950 in het beroemde Maracana Stadion in Rio de Janeiro. Officieel waren er 173.850 toeschouwers bij de wedstrijd, maar er zijn ook veel fans “illegaal” het stadion ingekomen. Daarom wordt er vaak gezegd dat er rond de 200.000 supporters in het stadion waren. Opmerkelijk feitje: nadat Brazilië de WK finale van Uruguay had verloren schoten de zelfmoordcijfers in Brazilië omhoog.
 11. In 2018 keken er maar liefst 3,4 miljard mensen naar het WK.
  Het WK voetbal in 2018 was het best bekeken WK ooit. In totaal keken er 3,4 miljard mensen naar alle WK wedstrijden samen. Dit is bijna de helft van de wereldbevolking! Voor het WK 2022 wordt ook verwacht dat veel mensen naar het WK in Qatar op tv gaan kijken.
 12. De oudste speler op een WK ooit: Essam El Hadary (Egypte)
  De Egyptische keeper Essam El Hadary is de oudste speler ooit op een WK. Met 45 jaar keepte hij voor Egypte op het WK 2018 in Rusland. Hij stopte bovendien een strafschop in de wedstrijd tegen Saudi-Arabië en werd zo ook de oudste keeper die ooit een penalty stopte op een WK.
 13. In 1966 werd de WK trofee gestolen.
  Vier maanden voor het WK van 1966 in Engeland werd de wereldbeker gestolen. De beker was tentoongesteld in de Methodist Central Hall in Westminster toen deze gestolen werd. De trofee werd uiteindelijk teruggevonden in een woonwijk door een hond genaamd “Pickles”. De officiële WK beker heette toen overigens de Jules Rimet Trophy. De beker bleek later gestolen te zijn door Sidney Cugullene.
 14. In 1983 werd de wereldbeker weer gestolen.
  Na de diefstal van de wereldbeker in 1966 werd de WK trofee voor een tweede keer gestolen. Ditmaal werd de beker gestolen in Brazilië toen er een overval was bij de Braziliaanse voetbalbond. Deze beker is nooit teruggevonden en aangenomen wordt dat de wereldbeker omgesmolten is en verkocht is.

WK Feiten en weetjes: Doelpunten

 1. De eerste goal op een WK ooit werd gescoord door Lucien Laurent (Frankrijk).
  Het eerste doelpunt ooit op een WK werd gemaakt door de Fransman Lucien Laurent. Hij scoorde in de wedstrijd Frankrijk-Mexico de 1-0.
 2. Meeste WK doelpunten allertijden: Miroslav Klose.
  Miroslav Klose heeft de meeste WK doelpunten allertijden gemaakt. De Duitser Miroslav Klose heeft in totaal 16 WK doelpunten gemaakt. Klose speelde in totaal 24 wedstrijden voor de Duitse nationale ploeg. Ronaldo (Brazilië) staat op de tweede plek met 19 doelpunten uit 15 wedstrijden. Op de derde plek staat Gerd Müller (14 goals, 13 wedstrijden). Thomas Müller is de speler met de meeste WK doelpunten allertijden die nog speelt. Hij heeft tot nu toe 10x gescoord in 16 wedstrijden.
 3. De Nederlander met de meeste WK goals allertijden: Johny Rep.
  Johnny Rep scoorde in totaal 7 goals in 14 WK wedstrijden voor het Nederlands Elftal. Rep speelde in het verleden voor zowel Ajax als Feyenoord. Hij maakte deel uit van het team dat ook wel het “gouden Ajax” wordt genoemd. Met Ajax won Rep 2x de Europa Cup I en ook het WK voor clubteams. De meest scorende Nederlander op een WK na Johnny Rep is Dennis Bergkamp met 6 goals uit 12 wedstrijden. Memphis Depay is overigens wel in de achtervolging. Hij scoorde tot nu toe 2x uit 4 wedstrijden.
 4. Meeste doelpunten op één WK: Just Fontaine.
  De meeste doelpunten op één WK zijn gemaakt door Just Fontaine (Frankrijk). De Fransman scoorde maar liefst 13 goals op één WK voetbal. Hij deed dit in slechts 6 wedstrijden (2,17 goals per wedstrijd).  Dit was op het WK van 1958 in Zweden. Fontaine scoorde onder andere 4x in de wedstrijd West-Duitsland – Frankrijk (3-6). Frankrijk won het toernooi overigens niet, Brazilië won het WK van 1958. De meeste doelpunten op het WK leverde Fontaine overigens ook de FIFA WK Gouden Schoen op.
 5. Land met de meeste WK goals: Duitsland.
  Brazilië heeft de meeste WK goals gemaakt in de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal. Ze scoorden tot nu toe 229 goals op WK’s. Duitsland (Duitsland + West-Duitsland) heeft daarna de meeste WK doelpunten gemaakt, 226. Daarna komt op grote afstand Argentinië met 137 goals. Nederland heeft “slechts” 86 WK goals gemaakt in de geschiedenis.
 6. Snelste WK doelpunt ooit: Hakan Şükür (Turkije).
  In de wedstrijd Zuid-Korea – Turkije (2-3) op het WK van 2002 in Nederland en België scoorde Hakan Şükür de snelste WK goal ooit. Şükür wist namens Turkije al na 10,89 seconde te scoren.
 7. De jongste doelpuntenmaker op een WK: Pelé (Brazilië).
  Hoe kan het ook anders dan dat Pelé de jongste doelpuntenmaker ooit was op een WK. Met zijn 17 jaar en 239 dagen was Pelé de jongste speler die ooit op een WK scoorde. Hij deed dit in een wedstrijd tegen Wales op het WK in 1958. Vijf dagen later werd Pelé ook de jongste speler die ooit een hattrick maakte op een WK. Weer vijf dagen later werd Pelé ook meteen de jongste speler die in een WK-finale scoorde. Natuurlijk was Pelé toen ook nog eens de jongste speler die een WK won. Hij werd dat toernooi topscorer (ook de jongste ooit). Het is niet voor niets dat Pelé genoemd wordt als één van de allerbeste voetballers ooit.
 8. De grootste WK overwinning ooit: 9 doelpunten.
  Er zijn maar liefst drie wedstrijden geweest op een WK waar er met 9 doelpunten verschil gewonnen werd. Dit is de hoogste marge ooit. De wedstrijden zijn:
  – 1954: Hongarije – Zuid-Korea (9-0)
  – 1974: Joegoslavië – Zaire (9-0)
  – 1982: Hongarije – El Salvador (10-1)
 9. Oudste doelpuntenmaker op een WK: Roger Milla.
  De legendarische speler Roger Milla is de oudste speler die een goal heeft gescoord op een WK. Milla, die vooral bekend stond om zijn dansjes na een doelpunt, scoorde in de wedstrijd Kameroen-Rusland op het WK 1994 in de Verenigde Staten. Hij was toen 42 jaar. Na zijn goals rende Milla altijd naar de cornervlag om daar een dansje te doen. Iets wat door fans altijd goed ontvangen werd.
 10. Meeste goals op een WK: 171 doelpunten.
  Op de WK’s van 1998 en 2014 werden een recordaantal doelpunten gescoord. Op beide toernooien werden 171 doelpunten gescoord. Op het WK 2022 in Qatar kan dat record maar zo eens uit de boeken gaan. Voor het eerst in de geschiedenis doen er namelijk maar liefst 32 landen mee aan het WK.
 11. Minste goals op een WK: 70 doelpunten.
  Op de WK’s van 1930 en 1934 werden slechts 70 goals gescoord. Dit heeft er ook mee te maken dat er maar weinig landen meededen aan deze WK’s. Op het WK van 1930 deden slechts 13 landen mee. In 1934 waren dat er iets meer. Toen deden er 16 landen mee. Bovendien was er op die WK’s geen poulefase. Daardoor werden er minder wedstrijden gespeeld. Dit WK record zal voorlopig dus nog wel even in de boeken blijven staan.
 12. Meeste goals in een WK wedstrijd: Oleg Salenko (Rusland).
  Op 28 juni 1994 op het WK in de Verenigde Staten was de groepswedstrijd Kameroen-Rusland. Rusland won de wedstrijd met 6-1 en Oleg Salenko scoorde maar liefst 5 goals in één wedstrijd. Voor Kameroen scoorde overigens voetballegende Roger Milla.
 13. Grootste overwinning in een WK Kwalificatie ooit: Australië.
  Op 11 april 2001 won Australië met uitzonderlijke cijfers van Amerikaans-Samoa. Australië won met 31-0 van Amerikaans-Samoa. De Australische speler Archie Gerald Thompson scoorde die wedstrijd maar liefst 13 keer. Ook David Allen Zdrilic deed het niet onverdienstelijk. Hij vond 8 keer het net.
 14. Meeste goals in een WK-wedstrijd: 12.
  Op het WK van 1954 in Zwitserland speelden de buurlanden Oostenrijk en Zwitserland tegen elkaar. De wedstrijd eindigde in een 7-5 overwinning voor Oostenrijk. Met 12 doelpunten is het de wedstrijd met de meeste goals in één wedstrijd op een WK.

Feiten over de WK finale en WK winnaars

Ieder land wil natuurlijk het WK winnen. Daarom zijn deze leuke feitjes en weetjes rondom de WK finale en WK winnaars extra interessant om te lezen.

 1. Tot nu toe werd het WK maar liefst 6 keer door het gastland gewonnen. Het organiserende WK land heeft dus wel degelijk thuisvoordeel. De landen die het WK thuis wonnen zijn Uruguay, Italië, Engeland, West-Duitsland, Argentinië en Frankrijk. De kans is overigens niet zo groot dat gastland Qatar op het WK 2022 in Qatar het toernooi gaat winnen.
 2. Vaakst het WK gewonnen: Brazilië.
  Brazilië heeft het WK voetbal het vaakst gewonnen. De Zuid-Amerikanen wonnen het WK tot nu toe 5 keer. Ze zijn daarom niet voor niets op ieder WK vaak één van de grote kanshebbers op een titel.
 3. Bijna ieder gastland overleeft de groepsfase van het WK.
  Op Zuid-Afrika (WK 2010) na, heeft ieder gastland de groepsfase van het WK overleeft. We kunnen dus wel stellen dat het spelen van een WK in eigen land loont. De steun van het publiek speelt dus tóch een grote rol.
 4. Twee keer op rij het WK gewonnen: Brazilië en Italië.
  Er zijn maar twee landen die twee keer op rij het WK voetbal hebben gewonnen. Italië won het WK in 1934 en 1938. Brazilië werd in 1958 en 1962 wereldkampioen. Wellicht dat Frankrijk op het WK 2022 in Qatar zijn titel weet te prolongeren. Ze zijn in ieder geval een goede kanshebber.
 5. Meest gespeelde WK finale: Argentinië-Duitsland.
  Argentinië en Duitsland zijn de landen die het vaakst een WK finale tegen elkaar gespeed hebben. Het zijn natuurlijk ook twee grote voetballanden. Ze stonden 1986, 1990 en 2014 tegenover elkaar in de strijd om het wereldkampioenschap.
 6. Oudste WK winnaar: Dino Zoff (keeper).
  Dino Zoff werd met Italië op 40-jarige leeftijd wereldkampioen. Dit deed hij overigens als aanvoerder van het Italiaanse elftal. Keepers zijn wel vaker ouder dan veldspelers, dus zo verrassend is dit niet. De Italianen versloegen in de finale West-Duitsland met 3-1. Wellicht dat op Remko Pasveer met zijn dan 39 jaar op het WK in Qatar in de buurt kan komen van Zoff.
 7. Winnaar eerste WK: Uruguay.
  Het eerste WK voetbal ooit is gewonnen door Uruguay. Bovendien organiseerde Uruguay ook het WK. Het eerste WK werd gehouden in 1930 en er deden maar 13 landen aan mee. Het Nederlands Elftal deed niet mee aan het eerste WK. Op het eerstvolgende WK van 1934 in Italië deed Oranje wel mee. België deed wel mee aan het eerste WK en speelde bovendien de allereerste WK wedstrijd.
 8. Speler die de meeste WK’s gewonnen heeft: Pelé (Brazilië)
  De Braziliaan Pelé heeft het WK voetbal het vaakst gewonnen. Hij won het wereldkampioenschap voetbal met zijn land Brazilië maar liefst drie keer. Pelé werd wereldkampioen met Brazilië in 1958, 1962 en 1970.

WK feiten: rode en gele kaarten

Natuurlijk willen we ook alles weten over het aantal gele en rode kaarten op een WK voetbal. Alvast een kleine tip van de sluier: Nederland speelt een prominente rol.

 1. Snelste rode kaart op een WK: Jose Batista (Uruguay).
  Nog zo’n opmerkelijk feitje is de snelste rode kaart ooit. De snelste rode kaart op een WK ooit werd gegeven aan Jose Batista van Uruguay. Hij kon na slechts 56 seconden alweer gaan douchen. Dit was in 1986 bij de WK wedstrijd tussen Uruguay en Schotland.
 2. Meeste gele én rode kaarten in één WK wedstrijd: 20.
  De meeste kaarten ooit in een WK wedstrijd werden gegeven in de wedstrijd Portugal-Nederland op het WK 2006 in Duitsland. De wedstrijd tussen Portugal en Nederland in de achtste finales van het WK 2006 werd een ware veldslag. De wedstrijd is dan ook de boeken in gegaan als “de slag om Neurenberg”. Portugal kreeg in totaal 9 keer geel en 2 keer rood. Nederland kreeg 7 keer geel en 2 keer rood. Portugal won de wedstrijd uiteindelijk met 1-0. Wil je de wedstrijd nog eens terugkijken? Bekijk de slag om Neurenberg (Portugal-Nederland).
 3. Meeste gele kaarten in één WK-wedstrijd: 16.
  “We zijn er weer bij en dat is prima” is de bekende tekst van een nog bekender Nederlands voetballied. In 2006 was dat dus even niet het geval. De wedstrijd was namelijk allesbehalve prima. Er werden 16 gele kaarten uitgedeeld; negen voor Portugal en zeven voor Oranje.
 4. Meeste rode kaarten in één WK wedstrijd: 4.
  De meeste rode kaarten in één WK wedstrijd werden gegeven in de wedstrijd Nederland – Portugal op het EK 2006 in Duitsland. Zowel Portugal als Nederland kregen 2x rood. Bij Portugal moesten Deco en Costinha het veld verlaten. Bij Oranje gingen Boulahrouz en van Bronckhorst vroegtijdig douchen.

Anderen vroegen ook

Wanneer was het eerste WK voetbal?

Het eerste WK werd gehouden in 1930 (Uruguay).

Waar werd het eerste WK gehouden?

Het eerste WK was in Uruguay (1930).

Welk land heeft het meest het WK gewonnen?

Brazilië heeft het WK het vaakst gewonnen. De Brazilianen wonnen het WK tot nu toe vijf keer.

Hoe vaak heeft Nederland het WK gewonnen?

Het Nederlands Elftal heeft nog nooit een WK gewonnen. Wel kwam Oranje drie keer in de WK finale.

Wie was de eerste Wereldkampioen voetbal?

De eerste wereldkampioen was Uruguay. Zij wonnen in 1930 het WK voetbal in eigen land en werden daarmee de eerste officiële WK winnaar ooit.

7 reacties op “40 WK Feiten en weetjes”

 1. Ik zou feit nummer 10 nog eens nalopen. Dit was namelijk geen finale maar een laatste poelwedstrijd. Brazilië had genoeg aan een gelijkspel om wereldkampioen te worden, maar Uruguay won met 2-1

  1. Beste Frank,

   Bedankt voor je oplettendheid. De wedstrijd wordt vaak beschouwd als WK-finale, maar er werd dat jaar een finale-poule gespeeld. De wedstrijd was wel degelijk de laatste wedstrijd van de finale-poule (en het WK) waarbij beide landen wereldkampioen konden worden. Ik ga het aanpassen en duidelijker neerzetten.

   Met vriendelijke groet.

 2. Is het ooit eerder voor gekomen dat geen enkel team in de poule fase al zijn wedstrijden heeft gewonnen? Dit WK is de hoogste score in de poule 7 punten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *