Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Wie organiseert het WK voetbal in 2030?

Wie organiseert het WK voetbal in 2030?

Wie organiseert het WK voetbal in 2030? Meerdere landen hebben aangegeven dat ze het WK 2030 willen organiseren. Bovendien zal het WK 2030 weer in meerdere landen gehouden worden. Dit gebeurt ook al op het WK 2026, dat in de Verenigde Staten, Mexico en Canada gehouden wordt. Ook op het WK 2030 zullen er 48 landen meedoen. Dit gebeurt voor het eerst in 2026 op het WK in de VS, Mexico en Canada.

Wie organiseert het WK 2030

WK 2030 in meerdere landen

Dat het WK 2030 in meerdere landen gehouden gaat worden, staat al vast. Er hebben zich namelijk alleen maar landen gezamenlijk aangemeld als kandidaat om het WK 2030 te organiseren. Er zijn drie mogelijkheden voor de organisatie van het WK 2030:

  1. Marokko, Spanje en Portugal.
  2. Saoedi-Arabië, Griekenland en Egypte.
  3. Uruguay, Argentinië, Paraguay en Chili.

Marokko, Spanje en Portugal WK 2030

Marokko, Spanje en Portugal hebben aangegeven het WK 2030 te willen organiseren. In eerste instantie zouden Oekraïne, Spanje en Portugal het WK 2030 samen willen organiseren. Door de oorlog in Oekraïne is dat plan vanzelfsprekend van tafel. Marokko heeft nu aangegeven dat ze samen met Spanje en Portugal het WK 2030 wel willen organiseren. In 1982 werd het WK voetbal ook al in Spanje georganiseerd. Portugal en Marokko waren nog nooit gastland van een WK.

Saoedi-Arabië, Griekenland en Egypte WK 2030

Soedi-Arabië, Griekenland en Egypte hebben zich ook kandidaat gesteld om het WK 2030 te organiseren. Door de inmenging van Saoedi-Arabië in het WK bid is er heel veel geld beschikbaar voor het WK. Na het WK 2022 in Qatar kan ook Saoedi-Arabië op veel kritiek rekenen. Het WK in Qatar moest namelijk door het klimaat in de winter gehouden worden. Dit zal in Saoedi-Arabië ook weer moeten. Of de FIFA een tweede WK in de winter wil, is nog maar de vraag.

Uruguay, Argentinië, Paraguay en Chili WK 2030

Namens Zuid-Amerika zijn Uruguay, Argentinië, Paraguay en Chili kandidaat om het WK 2030 te organiseren. Of de FIFA zit te wachten op een WK in maar liefst vier landen is natuurlijk nog maar de vraag. Het is natuurlijk wel een unieke aangelegenheid. Bovendien is voetbal een grote sport in Zuid-Amerika. Het allereerste WK in 1930 was ook al in Uruguay. Het zou natuurlijk mooi zijn als 100 jaar later het WK weer in Uruguay is. Ook Argentinië en Chili organiseerden het WK al eens eerder. Paraguay organiseerde nog nooit een WK.

WK Bid 2030

De landen die het WK 2030 willen organiseren dienen bij de FIFA een zogenaamd WK bid in. Hierin vertellen de landen hoe zij het WK willen organiseren. Ook vertellen ze waarom juist zij het WK willen organiseren. Vervolgens wordt er door de verschillende stemgerechtigden binnen de FIFA gestemd over welk land het WK mag organiseren. De winnaar van deze stemming wordt vervolgens bekendgemaakt en mag het WK organiseren.

Bekendmaking WK 2030

In 2024 wordt bekendgemaakt welke landen het WK 2030 definitief mogen organiseren. Dit gebeurt altijd op een groot evenement. Het WK 2030 is het 23e WK voetbal. Bovendien wordt het pas de derde keer dat het WK in meerdere landen gehouden wordt. Ook het WK in 2026 wordt in meerdere landen gehouden (VS, Canada en Mexico). Het eerste WK in meerdere landen was in 2002. Toen organiseerden Zuid-Korea en Japan het wereldkampioenschap voetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *