Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Wat is Chinees Taipei op de Olympische Spelen Tokio 2021

Wat is Chinees Taipei op de Olympische Spelen Tokio 2021

Wat is Chinees Taipei Olympische Spelen Tokio 2021: Je hebt de naam of de vlag misschien al wel voorbij zien komen. Maar wat is Chinees Taipei op de Olympische Spelen in Tokio 2021? Chinees Taipei is eigenlijk Taiwan. Maar waarom komt Taiwan dan niet gewoon uit onder de eigen naam en vlag? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is Chinees Taipei
Bron: Wikipedia

Wat is Chinees Taipei op de Olympische Spelen 2021?

Aan de ene kant van het “conflict staat de volksrepubliek China (China), aan de andere kant staat de Republiek China (Taiwan). Beide landen hebben hier al lange tijd conflicten over. In 1981 werd een compromis bereikt en besloten dat Taiwan, of de Republiek China (niet te verwarren met de Volksrepubliek China), onder de nieuwe, zelfstandige naam mag deelnemen aan grote sportevenementen.

Zoals gezegd is het dus eigenlijk Taiwan. Taiwan maakt formeel deel uit van de Republiek China. In de jaren 70 ontstond er in China onenigheid rond de naam van het land. De ene partij vond dat China de “Republiek China” moet heten. De andere partij vond dat het “Taipei, China” moest heten. Uiteindelijk is het tot een compromis gekomen.

Waar komt Chinees Taipei vandaan?

Waarom heet Taiwan Chinees Taipei op de Olympische Spelen? De naam komt uit Taiwan. Taipei is namelijk de hoofdstad van Taiwan. Vandaar dat ze op grote internationale sportevenementen kiezen voor de naam Chinees Taipei (in het Engels: Chinese Taipei). Van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) mocht Taiwan onder de eigen naam deelnemen aan de Olympische Spelen. Hierop volgde een boycot van China (Volksrepubliek China) in 1976 en 1980. In 1981 is er toen een tussenweg gevonden en sindsdien neemt Taiwan deel aan de Olympische Spelen onder de andere naam.

Waarom Chinees Taipei op de Olympische Spelen?

De naam Chinees Taipei gebruikt Taiwan wanneer ze deelnemen aan grote internationale sportevenementen. Vanaf 1979 accepteerde het IOC (Internationaal Olympisch Comité) dat Taiwan onder de andere naam mee mocht doen op de Olympische Spelen. Daarnaast werd er een speciale Olympische vlag ontwikkelt voor Taiwan.

Taiwan – Chinees Taipei

De naam andere naam is overigens voor veel Taiwanezen een doorn in het oog. Ze mogen zichzelf geen Taiwan noemen, maar moeten onder de naam Chinees Taipei deelnemen aan de Olympische Spelen en andere grote sportevenementen. Ook is er geen eigen vlag of een eigen volkslied voor Taiwan.

Olympische vlag Taiwan of Chinees Taipei

De Olympische vlag van Taiwan, of Chinees Taipei, bestaat uit een soort wolkje. Daarin zijn de vijf olympische ringen te zien en daarboven de zon. Deze zon is ook terug te vinden in de “normale” vlag van Taiwan. Ze mogen de vlag van Republiek China niet voeren. Ook mogen zij hun “eigen” vlag niet voeren.

Geen volkslied van Taiwan op de Olympische Spelen

Naast het niet mogen tonen van hun eigen vlag, klinkt ook het Taiwanese volkslied niet bij een gouden medaille. In plaats daarvan klinkt een traditioneel nummer dat wel vaker bij gebruikt wordt bij huldigingen.

China door drie landen vertegenwoordigd op de Olympische Spelen

Naast Taiwan zijn er nog twee landen die aanwezig op de Olympische Spelen die bij China horen. Dat hadden er zelfs vier kunnen zijn als Peking/Beijing ook mee zou doen. De drie landen in China die meedoen aan de Olympische Spelen:

  1. Republiek China
  2. Chinees Taipei/Taiwan
  3. Hong Kong, China

Kritiek vanuit Taiwan

Steeds vaker klinkt er kritiek vanuit Taiwan over de nieuwe naam. De kritiek wordt ook steeds heftiger. In 1976 en 1980 was China zelfs niet aanwezig op de Olympische Spelen, omdat Taiwan van het IOC onder hun eigen naam mocht deelnemen. In 1981 kwam het tot een compromis met het IOC. Daardoor neemt Taiwan nu weer deel aan de Olympische Spelen. Op deze manier kon Taiwan deelnemen aan grote internationale sportevenementen zonder zichzelf te presenteren als soevereine natie.

Andere soevereine naties op de Olympische Spelen

Bovendien is er veel verontwaardiging vanuit Taiwan omdat andere omstreden of niet-erkende landen wél hun eigen vlag en volkslied mogen gebruiken op de Olympische Spelen. Onder andere Palestina, Kosovo en Aruba doen mee aan de Olympische Spelen in Tokio 2021. Dit is dan ook de reden dat er 206 verschillende landen deelnemen aan de Olympische Spelen. Dit is eigenlijk gek omdat er “maar” 195 erkende landen zijn ter wereld.

Prestaties Taiwan

Overigens doet Taiwan het goed op de Olympische Spelen. Sinds 1984, waarin ze dus onder hun nieuwe naam mochten deelnemen, wonnen ze al veel medailles op de Olympische Spelen:

  • Olympische zomerspelen: 28 medailles (6x goud, 8x zilver en 14x brons).
  • Ze wonnen nog nooit een medaille op de Olympische Winterspelen.
  • De gouden medailles werden gehaald in het Taekwondo en gewichtheffen.
  • Ook in Tokio 2021 haalde Taiwan goud in het gewichtheffen.
  • Bekijk de volledige medaillespiegel van Taiwan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *