Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Waarom is er een winterstop bij het voetbal?

Waarom is er een winterstop bij het voetbal?

Ieder jaar is er weer een winterstop bij het voetbal. Maar waarom is er eigenlijk een winterstop? En wat houdt de winterstop precies in? In december worden de laatste wedstrijden voor de winterstop gespeeld. Daarna ligt het voetbalseizoen in Nederland voor een aantal weken stil. Eind januari of begin februari wordt de voetbalcompetitie vervolgens pas weer hervat. Maar waarom is er eigenlijk een winterstop bij het voetbal?

Waarom is er een winterstop bij het voetbal?


Waarom is er een winterstop?

In veel landen wordt er een winterstop gehouden. Deze voetbalvrije periode in de winter is er om verschillende redenen. Een aantal redenen waarom er een winterstop is zijn:

  1. Het weer.
  2. Blessures voorkomen.
  3. Rust voor spelers.
  4. De feestdagen.
  5. Transferperiode.

De winterstop heeft veel voordelen. Met name voor spelers zijn er veel voordelen aan een pauze tussen de drukke agenda door. In dit artikel leggen we je uit waarom de winterstop belangrijk is.

Weersomstandigheden

Het woord “winterstop” verraadt het al een beetje. De winterstop is er mede vanwege het weer. De wintermaanden worden vaak gekenmerkt slecht weer. Kou en veel neerslag zorgen ervoor dat de velden er niet al te best aan toe zijn in de wintermaanden. Daardoor worden er ook vaak veel wedstrijden afgelast in de winter. Bovendien kan een bevroren veld gevaarlijk zijn om op te spelen. Het weer is dus één van de redenen waarom er een winterstop is.

Blessures voorkomen

In de winter is het koud. Dit betekent dat veel spelers het tijdens de wedstrijd kouder hebben dan normaal. Met name als het spel stil ligt koelen de spieren snel af. Hierdoor is de kans op blessures aanzienlijk groter. Na onderzoek in de Engelse Premier League, waar geen winterstop is, is gebleken dat in januari het aantal blessures het hoogste is. Maar liefst 25% van alle blessures in een heel seizoen, wordt opgelopen in december en januari. Het blijkt dus wel dat spelers behoefte hebben aan de rustperiode tijdens de wintermaanden.

Spelers hebben rust nodig

Ook de spelers hebben rust nodig. De winterstop is voor spelers een mooi moment om even op adem te komen. Het voetbalseizoen wordt steeds voller. De competitie, bekertoernooien, Europees voetbal én EK’s, WK’s en de Olympsiche Spelen zorgen voor een overvol speelschema. Spelers zijn daardoor vaker vermoeid. De vele trainingen, wedstrijden én het reizen zorgen ervoor dat spelers vaker overbelast zijn. De voetbalvrije winter is daarom voor veel voetballers een aangename rustperiode.

Feestdagen

De winterstop valt, niet geheel toevallig, tegelijk met de feestdagen. De winterstop loopt van eind december tot midden januari. Dit betekent dat spelers met Kerst en Oud & Nieuw vrij zijn. Door de winterstop kunnen de voetballers de feestdagen met vrienden en familie doorbrengen.

Transferperiode tijdens de winterstop

Tenslotte is er tijdens de winterstop ook een transferperiode. De winterstop valt altijd ongeveer halverwege het seizoen. Tijdens de winterstop hebben clubs de kans om zich te versterken of om juist spelers te verkopen. Spelers die onverhoopt op de bank zijn beland kunnen bovendien op zoek gaan naar een nieuwe club om het seizoen af te maken en speelminuten te maken. De transfers tijdens de winterstop worden ook wel “wintertransfers” genoemd.

Wanneer is de winterstop?

De winterstop begint altijd tegen het einde van december en duurt tot ongeveer de tweede week van januari. Het is altijd met Kerst en Oud & Nieuw, waardoor er spelers dan vrij zijn. De onderbreking bij het voetbal begint half december en duurt tot ongeveer half januari.

Hoe lang duurt de winterstop?

Per niveau en per land verschilt het hoe lang de winterstop duurt. In de Eredivisie duurt de winterstop ongeveer 2 a 3 weken. Bij het amateurvoetbal is dit vaak langer. Ook jeugdelftallen hebben een langere rustperiode zonder voetbal in de winter.

Voetbalcompetities zonder winterstop

Voor de die-hard voetbalfans is de winterstop altijd even afzien. Er is dan even geen Nederlands voetbal op tv. Toch kan ook de échte voetbalfan nog gewoon genieten van voetbal op tv. Er zijn namelijk ook genoeg competities die geen winterstop hebben. Er zijn verschillende competities in het Oostblok waar de competitie in de winter niet stil ligt.

Ook in landen met een warm klimaat wordt in de winter niet gestopt met voetballen. Er is bovendien één grote competitie die geen winterstop. De Engelse Premier League houdt traditioneel geen winterstop. Als er in de winter in Nederland niet gevoetbald wordt, kun je dus nog steeds naar topvoetbal op tv kijken. De Premier League wordt tijdens de wintermaanden in Nederland gewoon op tv uitgezonden.

“De winterkampioen”

Een term die veel gebruikt wordt in het voetbal rond de winterstop is “winterkampioen”. Dit is een Nederlandse variant van het Duitse “Herbstmeister”, wat herfstkampioen betekent. Omdat de competitie pas in de winter op de helft is, hebben we er in Nederland winterkampioen van gemaakt. Deze officieuze titel gaat naar de club die met de winterstop bovenaan staat in de competitie. Een club wint overigens niets als ze “winterkampioen” zijn geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *