Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » VIDEO: WK finale 1974 Nederland-Duitsland

VIDEO: WK finale 1974 Nederland-Duitsland

Video: WK finale 1974 Nederland-Duitsland kijken? In 1974 haalde het Nederlands Elftal op het WK in West-Duitsland. Het WK 1974 was de tiende keer dat het wereldkampioenschap voetbal gehouden werd. De finale werd gespeeld op 7 juli 1974. Voor het oog van maar liefst 75.200 toeschouwers in het Olympisch stadion van München werd de WK-finale gespeeld. Scheidsrechter van dienst was de Engelsman Jack Taylor.

VIDEO: WK finale 1974 Nederland-Duitsland

WK Finale Nederland – Duitsland (1974)

De WK finale tussen Nederland en Duitsland was de tiende WK finale ooit. De wedstrijd werd gespeeld in het Olympiastadion in München. Scheidsrechter bij de wedstrijd was de Engelsman Jack Taylor. Over de WK finale:

 • Wat: Finale WK 1974
 • Wanneer: 7 juli 1974
 • Tijd: 16:00 uur
 • Wie: Nederland – West-Duitsland
 • Stadion: Olympiastadion in München
 • Toeschouwers: 75.200
 • Scheidsrechter: Jack Taylor
 • Uitslag: 1-2

Over de WK Finale van 1974

De Finale van het WK voetbal in 1974 werd gespeeld in het Olympiastadion in München. Het WK werd gehouden in West-Duitsland en West-Berlijn. Aan het WK 1974 deden in totaal zestien landen mee. Het toernooi bestond uit twee groepsfases. De eerste groepsfase bestond uit groep één t/m groep vier.  De nummer één en twee uit iedere groep gingen door naar de tweede groepsfase. In de tweede groepsfase waren er twee groepen: Groep A en Groep B. De landen die eerste werden in beide poules, speelden vervolgens de WK-finale tegen elkaar. Dit waren Nederland en Duitsland. Het was natuurlijk een extra beladen WK-finale doordat het toernooi in Duitsland gehouden werd en Nederland en Duitsland buurlanden zijn.

VIDEO: WK Finale 1974 Nederland-Duitsland

Bekijk de video van de WK finale van het Nederlands Elftal tegen West-Duitsland in de finale van het WK 1974 (in Duitsland). Je ziet hieronder de uitgebreide samenvatting van de WK finale. In de video zie je bovendien alle hoogtepunten, doelpunten, kansen, kaarten en meer.

Bekijk de samenvatting van Nederland – West-Duitsland (WK finale 1974):

VIDEO: WK Finale 1974 Nederland-Duitsland | Helaas geen Nederlands commentaar.

Of bekijk de video met de documentaire over het WK 1974 in Duitsland:

Video: Documentaire WK 1974

Onterechte penalty WK 1974 Nederland-Duitsland

Over de penalty die Duitsland kreeg in de WK finale van 1974 is een hoop te doen geweest. Zo zou de strafschop die Duitsland kreeg in de WK-finale namelijk onterecht zijn geweest. Ook de Nederlands Elftal speler Jansen verklaarde na de wedstrijd dat hij de Hölzenbeim niet geraakt had. De scheidsrechter kende toch een strafschop toe en deze werd door de Duitser Breitner binnengeschoten.

Toch is er nog een keerzijde aan het verhaal. In de slotfase van de wedstrijd tussen Nederland en West-Duitsland had Duitsland wél een strafschop moeten krijgen. Wederom was het Hölzenbeim die over het been van Jansen ging. Deze keer was het wel een overtreding. Scheidsrechter Taylor besloot echter om er deze keer niet voor te fluiten. Ook werd er nog een doelpunt van West-Duitsland afgekeurd.

Route naar de WK finale

Beide landen hadden een mooie weg afgelegd voor ze uiteindelijk tegen elkaar in de WK-finale stonden. Laten we beginnen met het Nederlands Elftal. Oranje eindigde bovenaan in de poule met Zweden, Bulgarije en Uruguay. Met maar liefst vijf punten werd Nederland eerste in de poule. Van Uruguay en Bulgarije werd gewonnen en tegen Zweden werd gelijkgespeeld. Je kreeg destijds nog maar twee punten voor een overwinning. Na de groepsfase volgde de tweede groepsfase. Daarin werd Nederland ingedeeld bij Brazilië, Argentinië en de DDR. Absoluut geen makkelijk programma dus. Toch wist Nederland ook in de tweede groepsfase de poule te winnen. Oranje deed dit bovendien door alle groepswedstrijden te winnen.

West-Duitsland zat in de groepsfase in de poule met de DDR, Chili en Australië. De Duitsers eindigden tweede in de poule achter het andere Duitse land: de DDR (Duitse Democratische Republiek). Toch gingen de Duitsers als tweede in de groep door naar de tweede groepsfase. Daarin werd West-Duitsland ingedeeld met Zweden, Polen en Joegoslavië. In de tweede groepsfase van het WK versloeg Duitsland alle drie de landen en won daarmee de poule.

Doordat zowel het Nederlands Elftal als West-Duitsland de tweede groepsfase wonnen, gingen zij door naar de finale. De nummers twee van iedere poule speelden overigens om de derde en vierde plek. De strijd om het brons ging tussen Brazilië en Polen. Door de eerste plekken in de poules van zowel Oranje als West-Duitsland speelden zij op 7 juli 1974 de WK finale tegen elkaar.

Statistieken Nederland-Duitsland (WK finale 1974)

NederlandDuitsland
Doelpogingen1114
Schoten op doel46
Schoten naast doel33
Corners810
Buitenspel16
Overtredingen1312
Gele kaarten31
Strafschoppen11
Statistieken WK finale Nederland – Duitsland (WK 1974)

Opstellingen WK finale 1974

De opstellingen van Nederland en West-Duitsland tijdens de WK 1974 finale:

Opstelling Nederlands Elftal:

 • Keeper: B. Jongbloed.
 • Verdediging: Krol, Haan, Rijnsbergen en Suurbier.
 • Middenveld: Jansen, van Hanegem en Neeskens.
 • Aanval: Rensenbrink, Cruijff en Rep.
 • Bondscoach: Rinus Michels.

Opstelling West-Duitsland:

 • Keeper: Maier.
 • Verdediging: Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck en Breitner.
 • Middenveld: Bonhof, Overath en Hoeness.
 • Aanval: Grabowski, Muller en Holzenbein.
 • Bondscoach: H. Schon.

Feiten over de WK finale van 1974 (Nederland-Duitsland)

De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland in de WK finale van 1974 is misschien wel dé belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van het Nederlands Elftal. Het is de wedstrijd waar Oranje voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen had moeten worden. Inmiddels weten we dat het allemaal toch net iets anders gelopen is. Wij hebben daarom 15 feiten over de WK finale van 1974 op een rijtje gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *