15 feiten en weetjes over de WK finale van 1974 tussen Nederland en Duitsland. De finale van het wereldkampioenschap voetbal in 1974 is één van de belangrijkste wedstrijden van het Nederlands Elftal allertijden. Oranje had, aan de hand van Johan Cruijff, wereldkampioen moeten worden. Toch is het allemaal iets anders gelopen. Het was een memorabele finale. Zo werd de eerste penalty ooit in een WK finale in die wedstrijd gegeven. Maar er gebeurde nog veel meer. Daarom hebben wij voor jou de meest bijzondere en opmerkelijke feiten en weetjes over de WK finale van 1974 op een rijtje gezet.
- 1. De scheidsrechter bij de wedstrijd was Jack Taylor uit Engeland
- 2. Er waren geen hoekvlaggen geplaatst bij aanvang van de wedstrijd.
- 3. Nederland kwam op 1-0 voorsprong zonder dat Duitsland de bal had aangeraakt.
- 4. Johan Cruijff kreeg geel nadat er al was afgefloten voor de rust.
- 5. De onterechte penalty voor Duitsland.
- 6. Er gingen geruchten over matchfixing op het WK 1974.
- 7. Het stadion voor de WK finale was niet in Berlijn.
- 8. Er waren maar liefst twee groepsfases tijdens het WK 1974.
- 9. Tijdens het WK 1974 speelden de DDR (Oost-Duitsland) en West-Duitsland hun eerste en enige wedstrijd ooit tegen elkaar.
- 10. In de WK finale werden maar liefst twee penalty’s gegeven.
- 11. Het was "pas" het 10e WK voetbal.
- 12. Er deden slechts 16 landen mee aan het WK voetbal van 1974.
- 13. Duitsland wisselde geen enkele keer tijdens de WK finale.
- 14. Rinus Michels was de bondscoach tijdens de WK finale van 1974.
- 15. De eerste penalty in de WK finale van 1974 was de eerste penalty ooit in een WK finale.
- feiten weetjes WK 1974 finale | Kijk de finale terug
1. De scheidsrechter bij de wedstrijd was Jack Taylor uit Engeland
De Engelsman Jack Taylor was de scheidsrechter bij het duel tussen Nederland en West-Duitsland in de WK finale van 1974. Hij werd later vaak genoemd als misschien wel “de beste Engelse scheidsrechter allertijden”. Taylor verkreeg veel bekendheid door als eerste scheidsrechter ooit een penalty te geven in een WK-finale. Bovendien gaf Taylor niet één, maar twee penalty’s in de WK finale. Er zijn later verschillende boeken over hem verschenen.
2. Er waren geen hoekvlaggen geplaatst bij aanvang van de wedstrijd.
Toen scheidsrechter Jack Taylor de WK finale wilde beginnen, gebeurde er iets opmerkelijks. Hij merkte namelijk op dat er geen cornervlaggen geplaatst waren. Dit was opmerkelijk, omdat iedereen eigenlijk al klaar stond om te beginnen. Toen de hoekvlaggen eindelijk geplaatst waren kon het duel beginnen. Nederland had de aftrap.
3. Nederland kwam op 1-0 voorsprong zonder dat Duitsland de bal had aangeraakt.
Oranje kende een vliegende start in de WK finale. Het ging zelfs zó goed dat het Nederlands Elftal op voorsprong kwam zonder dat Duitsland de bal had aangeraakt. Het Nederlands Elftal kreeg in de tweede minuut al een penalty. Bovendien had Oranje de aftrap. Toch is het natuurlijk opmerkelijk dat in een WK finale de tegenstander de bal niet één keer heeft aangeraakt voor er gescoord wordt.
4. Johan Cruijff kreeg geel nadat er al was afgefloten voor de rust.
De grote Johan Cruijff kreeg in de WK-finale een gele kaart. Dit gebeurde echter toen er al gefloten was voor de rust. Hij bleef maar commentaar houden op scheidsrechter Taylor. De Engelse scheidsrechter was het zat en gaf Johan Cruijff de gele kaart. De kaart ging uiteindelijk de boeken in als een kaart voor “onsportief gedrag”.
5. De onterechte penalty voor Duitsland.
De Duitser Berti Vogts verklaarde in 1997 in een interview dat de penalty voor Duitsland onterecht was. Hij was overigens wel de enige Duitse speler die dit ooit toegegeven heeft. Daarnaast gaf de “aanstichter” Jansen ook direct na de wedstrijd aan dat hij de Duitser Hölzenbeim niet geraakt had. In onderstaande video kun je zelf oordelen.
6. Er gingen geruchten over matchfixing op het WK 1974.
Voormalig FIFA voorzitter (1974 tot 1998) heeft verklaard dat er bij de WK’s van 1966 en 1974 sprake zou zijn geweest van matchfixing. Daardoor zouden Engeland (1966) en West-Duitsland (1974) wereldkampioen zijn geworden. Hoewel er vaak geruchten rondgingen is dit nooit bevestigd. Ook is er nooit onderzoek naar gedaan.
7. Het stadion voor de WK finale was niet in Berlijn.
De wedstrijd werd gespeeld in het Olympiastadion in München. Dit was het stadion waar in 1972 ook de Olympische Spelen gehouden werden. Daarna is het stadion onder andere gebruikt door Bayern München en TSV 1860 München. Tegenwoordig wordt het stadion gebruikt door Türkgücü München. Opmerkelijk: ook de gewonnen EK finale van 1988 (Sovjet Unie – Nederland) werd in het Olympiastadion gespeeld.
8. Er waren maar liefst twee groepsfases tijdens het WK 1974.
Het WK in 1964 werkte net even iets anders dan hoe we het nu kennen. Tegenwoordig volgt er na de poulefase een knock-out fase. Dat was destijds niet het geval. Toen kwam er na de eerste poulefase nog een poulefase. Deze tweede poulefase bestond uit twee groepen van vier landen: Groep A en Groep B. De winnaars van de tweede poulefase speelden vervolgens de WK finale tegen elkaar. De nummers twee uit iedere poule gingen de strijd om het brons met elkaar aan.
9. Tijdens het WK 1974 speelden de DDR (Oost-Duitsland) en West-Duitsland hun eerste en enige wedstrijd ooit tegen elkaar.
Slechts één keer in de geschiedenis van het voetbal hebben de DDR en West-Duitsland tegen elkaar gespeeld. Dit was op het WK van 1974. De wedstrijd was vanzelfsprekend enorm beladen. DDR won de wedstrijd met 1-0.
10. In de WK finale werden maar liefst twee penalty’s gegeven.
Zowel Nederland als Duitsland kregen in de WK finale een penalty. Eerst was het de beurt aan Oranje. Al in de tweede minuut kreeg Nederland een strafschop. Neeskens schoot de penalty onberispelijk binnen. Vervolgens kreeg ook Duitsland een strafschop. Deze werd door Breitner binnengeschoten.
11. Het was “pas” het 10e WK voetbal.
In 1930 werd het allereerste WK voetbal gehouden. Omdat er in 1942 en 1946 geen WK’s gehouden werden in verband met de Tweede Wereldoorlog was het WK van 1974 het tiende WK voetbal.
12. Er deden slechts 16 landen mee aan het WK voetbal van 1974.
Op het WK van 2026 doen er maar liefst 48 landen mee aan het wereldkampioenschap. Dit was in 1974 wel anders. Destijds deden er maar 16 landen mee aan het WK voetbal. Het was voor een land dus ook een stuk lastiger om daadwerkelijk op de eindronde van een WK aanwezig te zijn. Ter vergelijking: In 1974 deden er negen landen mee uit Europa, in 2026 zijn dat er zestien.
13. Duitsland wisselde geen enkele keer tijdens de WK finale.
Hoewel ook toen wisselen was toegestaan maakte West-Duitsland daar geen gebruik van. Het Nederlands Elftal wisselde wel tijdens de finale van het WK 1974. Theo de Jong en René van der Kerkhof vervingen Wim Rijsbergen en Rob Rensenbrink.
14. Rinus Michels was de bondscoach tijdens de WK finale van 1974.
De Bondscoach van Oranje tijdens de legendarische WK finale was Rinus Michels. Hij werd ook wel “De Generaal” genoemd. Michels was in zijn loopbaan onder meer trainer van AFC Ajax, FC Barcelona en FC Köln. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van het “totaalvoetbal”.
15. De eerste penalty in de WK finale van 1974 was de eerste penalty ooit in een WK finale.
Voor 1974 werd er nog nooit een penalty gegeven in een finale van een wereldkampioenschap voetbal. De Engelse scheidsrechter gaf er meteen twee in de finale van 1974. Bovendien was de eerste penalty al in de tweede minuut. Het is tot op de dag van vandaag de snelste penalty in een WK finale ooit. De penalty werd gescoord door Neeskens.
feiten weetjes WK 1974 finale | Kijk de finale terug
Wil je de WK finale van 1974 tussen Nederland en Duitsland nog eens zien? Dan kun je de WK finale van 1974 terugkijken.