Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » VIDEO: Panenka strafschop

VIDEO: Panenka strafschop

    Video: Panenka strafschop kijken? Op het EK 1976 speelde Tsjecho-Slowakije in de finale tegen West-Duitsland. De wedstrijd eindigde in strafschoppen en Antonín Panenka nam de beslissende strafschop. Hij legde aan, deed alsof hij de bal snoeihard ging binnenschieten, de Duitse keeper dook naar een hoek en Panenka stiftte de bal vervolgens zachtjes door het midden. Antonín Panenka is de bedenker van de legendarische Panenka-strafschop.

    Video: Panenka
    Bron: Twitter

    Video: Panenka strafschop

    Antonín Panenka was een Tsjechische voetballer. Het grootste gedeelte van zijn carriere speelde hij voor Bohemians Praag en SK Rapid Wien. De meeste bekendheid kreeg hij echter als speler van het voetbalelftal van Tsjecho-Slowakije.

    De Panenka strafschop

    De Panenka strafschop is ontstaan op het EK 1976 in Joegoslavië. Tsjecho-Slowakije haalde de finale en speelde daarin tegen West-Duitsland. Na 90 minuten voetballen was de stand 2-2. Ook in de verlenging werd niet gescoord en penalty’s moesten dus de nieuwe Europees Kampioen bepalen. De stand tijdens de penalty’s is 4-3 als Antonín Panenka de beslissende strafschop mag nemen.

    Panenka neemt een aanloop, de Duitse keeper (Sepp Maier) duikt naar de linkerhoek terwijl Antonín Panenka de bal door het midden stift. Daardoor won Tsjecho-Slowakije het Europees Kampioenschap Voetbal 1976 en de penalty is vandaag wereldberoemd. Veel spelers doen vandaag de dag de Panenka strafschop na.

    Video: Panenka strafschop

    Wil je de video zien van de originele panenka strafschop? Antonín Panenka scoort in de EK-finale van 1976 de beslissende penalty en wordt zo Europees kampioen met Tsjecho-Slowakije. Een moment dat voor altijd de geschiedenisboeken in is gegaan. Over de penalty zei Panenka later: “”Ik wist dat als ik zou missen, onze communistische regering zou denken dat het een politiek gebaar was. Dan zou ik misschien eindigen in de uraniummijnen.”. Bekijk de video van de Panenka strafschop:

    De eerste Panenka-penalty ooit door Antonin Panenka.

    Wat is een “Panenka”?

    De Panenka is wanneer je een stiftje door het midden doet bij een strafschop. Het is vernoemd naar de bedenker van de strafschop: Antonín Panenka. Hij deed dit voor het eerst in de EK-finale van 1976 namens Tsjecho-Slowakije. Bij een Panenka strafschop doe je alsof je de bal hard in een hoek gaat schieten. Vervolgens stift je de bal zachtjes door het midden. De keeper heeft dan vaak al een hoek gekozen waardoor de bal door jouw lobje in de goal verdwijnt. Een risicovolle maar o zo mooie manier van het nemen van een penalty.

    Video: Mislukte Panenka

    Gaat een Panenka dan altijd goed? Nee, zeker niet. Er zijn ook tal van voorbeelden waarbij de Panenka-strafschop niet goed gaat. Bovendien, als de keeper je doorheeft, kan hij de bal eenvoudig tegenhouden. Je moet dus behoorlijk wat lef hebben om een strafschop op de Panenka manier te nemen. Het gaat namelijk ook wel eens mis zoals je hieronder kunt zien.

    VIDEO: Mislukte Panenka Penalty

    Wie heeft de Panenka bedacht?

    De bedenker van de Panenka penalty is Antonín Panenka. Hij is een voormalig Tsjecho-Slowaaks voetballer. Hij was de speler die het eerst een Panenka strafschop nam. In de finale van het EK 1976 schoot hij de bal voor het eerst met een zachte lob in de goal. Een historisch moment dat tot op de dag van vandaag een groot begrip is in het voetbal.

    Lijst Panenka strafschoppen

    Veel profvoetballers hebben inmiddels de wereldberoemde Panenka strafschop nagedaan. Ook spelers van het Nederlands Elftal hebben de strafschop nagedaan. Een overzicht van bekende voetballers die de Panenka strafschop nagedaan hebben:

    • Lionell Messi
    • Christiano Ronaldo
    • Zinedine Zidane
    • Eden Hazard
    • Andrea Pirlo
    • Sergio Ramos
    • Alexis Sanchez
    • Aaron Ramsey
    • Fransesco Totti
    • Peter Crouch
    • Gary Lineker
    • Sergio Aguero
    • Zlatan Ibrahimovic
    • Arjen Robben
    • Memphis Depay

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *