Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Tot wanneer duurt de Winterstop 2023/2024?

Tot wanneer duurt de Winterstop 2023/2024?

Wanneer is de winterstop in het seizoen 2023/2024? Ieder jaar ligt het voetbal stil in de winter. Ook in andere sporten is er een winterstop. Bij het voetbal houden de meeste landen een winterstop. Van de grote competities wordt er alleen in de Engelse Premier League niet gestopt met voetballen tijdens de winter. Maar tot wanneer duurt de winterstop?

Tot wanneer duurt de winterstop voetbal

Wanneer is de winterstop 2023/2024

De winterstop varieert per land en per competitie. Ook hoe lang de winterstop is, verschilt per competitie. Er zijn bovendien landen waar de competitie in de winter gewoon doorgaat. Dit is vaak in warme landen, maar ook in bijvoorbeeld de Premier League en de Serie A wordt er geen winterstop gehouden.

Een overzicht van de winterstop van alle Europese competities:

CompetitieLandWinterstop 2023/2024
EredivisieNederland18 december 2023 – 11 januari 2024
Keuken Kampioen DivisieNederland24 december 2023 – 11 januari 2024
Premier LeagueEngelandGeen winterstop
BundesligaDuitsland21 december 2023 – 11 januari 2024
Pro LeagueBelgië28 december 2023 – 18 januari 2024
Serie AItaliëGeen winterstop
La LigaSpanje24 december 2023 – 1 januari 2024
Ligue 1Frankrijk21 december 2023 – 11 januari 2024
Süper LigTurkije24 december 2023 – 4  januari 2024
Tot wanneer duurt de winterstop? Overzicht van alle competities

Winterstop Eredivisie 2024

De Eredivisie heeft natuurlijk ook een winterstop. Deze duurt meestal van half december tot half januari. In 2023/2024 is de winterstop in de Eredivisie van 17 december 2023 tot 12 januari 2024. De laatste wedstrijd voor de winter onderbreking was tussen AZ en PSV. Na de winterstop gaat de competitie weer verder op vrijdag 12 januari 2024 met het duel tussen RKC en Heracles Almelo.

Winterstop Keuken Kampioen Divisie 2024

De Keuken Kampioen Divisie ging wat langer door dan de Eredivisie. De laatste wedstrijden voor de winterstop waren op zaterdag 23 december 2023. Net als in de Eredivisie begint de Keuken Kampioen Divisie ook weer op vrijdag 12 januari 2024. Er is dan meteen een vol programma met zes wedstrijden:

  • Roda JC – FC Eindhoven
  • Cambuur Leeuwarden – MVV
  • ADO Den Haag – De Graafschap
  • Telstar – Jong AZ
  • Top Oss – Willem II
  • FC Dordrecht – Helmond Sport

Geen winterstop

Er zijn ook een aantal competities die geen winterstop houden. De Italiaanse competitie (Serie A) en de Engelse competitie (Premier League) houden geen winterstop. Er wordt dan ook massaal gekeken naar die competities als de andere competities stil liggen. Daarnaast  zijn er ook een heleboel andere, kleine competities die in de winter niet stoppen.

Hele lange winterstop

Bovendien zijn er landen waar de winter langer duurt dan hier in Nederland. In deze landen wordt een lange winterstop gehouden. In bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden duurt de winterstop heel lang. Daar loopt de competitie bovendien van winter tot winter en niet zoals hier in Nederland van zomer tot zomer.

Amateurvoetbal

In het amateurvoetbal wordt er ook niet gevoetbald in de winter. Bovendien duurt de winterstop voor amateurelftallen en jeugdteams vaak langer. De winterstop duurt ongeveer een maand. Wil je weten tot wanneer de winterstop van jouw elftal duurt? Het speelschema van jouw elftal kun je hier vinden.

Andere sporten

Ook in andere sporten wordt er in de winter een pauze gehouden. Bij het hockey, tennis of bij het korfbal bijvoorbeeld. Ook daar ligt de competitie in de wintermaanden stil. Vaak wordt er bij dat soort sporten een wintercompetitie gehouden. Tijdens de wintermaanden wordt er dan in de zaal gesport. Bij het voetbal gaan sommige teams ook in de winterstop zaalvoetballen. Een goed alternatief om toch door te voetballen in de winter.

Waarom is er een winterstop?

De winterstop bestaat om een aantal redenen. Allereerst om de sporters rust te geven tijdens de winter. Het geeft spelers de ruimte om weer even op kracht te komen en het lichaam rust te geven. Daarnaast is er een winterstop zodat de velden tijdens de winter niet teveel belast worden. Hoewel er bij amateurverenigingen steeds vaker kunstgras ligt, hebben de grasvelden hun rust nodig. Lees alle redenen waarom er een winterstop is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *