Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Sluitingsceremonie Olympische Spelen 2022 Beijing (Peking)

Sluitingsceremonie Olympische Spelen 2022 Beijing (Peking)

Sluitingsceremonie Olympische Spelen 2022 Beijing (Peking) kijken? Op zondag 20 februari eindigen de Olympische Winterspelen 2022. Na 19 dagen met 109 evenementen in 15 verschillende sporten komen de Olympische Spelen ten einde. Het Olympisch vuur wordt gedoofd en wordt pas weer ontstoken bij de volgende Olympische Spelen: de Zomerspelen 2024 in Parijs.

Datum: 20 februari 2022
Tijd: 13:00 uur (Nederlandse tijd).

Waar: Beijing, China
Stadion: Nationale stadion van Beijing (Vogelnest)

Sluitingsceremonie Olympische Spelen 2022

Sluitingsceremonie Olympische Spelen 2022 Beijing (Peking)

Als alle 109 evenementen erop zitten is het tijd voor de sluitingsceremonie. Daarmee komen de Olympische Spelen 2022 in Beijing officieel ten einde. De sluitingsceremonie is het allerlaatste onderdeel van de Spelen. De sluitingsceremonie is op zondag 20 februari 2022 om 13:00 uur (Nederlandse tijd). Het is in China dan 20:00 uur. Irene Schouten draagt namens Nederland de vlag bij de Ceremonie.

Programma sluitingsceremonie Olympische Winterspelen

Het programma voor de slotceremonie van de Olympische Winterspelen is officieel nog niet bekend. Toch kunnen we aan de hand van tradities al wel vertellen wat je waarschijnlijk allemaal kunt verwachten.

Dit kun je allemaal verwachten bij de sluitingsceremonie:

 • Het doven van het Olympische vuur. De Olympische fakkel wordt gedoofd en pas weer aangestoken bij de volgende Olympische Spelen (2024 in Parijs, Frankrijk).
 • Een vlaggenceremonie met alle deelnemende landen. Daarbij komt traditioneel Griekenland als eerste en komt het gastland als laatste. In dit geval dus China.
 • De uitreiking van de laatste medailles. Het laatste onderdeel op de Olympische Spelen 2022 is bij het Cross-Country Skiën. De Massastart, 30 km voor vrouwen.
 • Een parade van atleten die hebben meegedaan aan de Olympische Winterspelen.
 • Het hijsen van de vlag van het land van de komende Winterspelen. Dit is die van Italië. (Winterspelen 2026 in Milaan en Cortina-D’Amprezzo).
 • Toespraak van Thomas Bach (voorzitter IOC). Hij zal de spelen officieel afsluiten met een toespraak.
 • Traditioneel worden de Olympische Spelen afgesloten met een spectaculair vuurwerk. Daar is China natuurlijk heel goed in, dus we verwachten een spectaculaire vuurwerkshow.

Toeschouwers slotceremonie

Normaal is het stadion bij de slotceremonie goed gevuld met atleten, families, vrienden, coaches en fans. Dat hadden we dit jaar uiteraard ook graag gezien. In verband met het Covid-19 virus zal dat dit jaar anders zijn. Het stadion zal dan ook voor een groot deel leeg blijven. Er is slechts een handje vol zorgvuldig geselecteerde Chinese fans uitgenodigd. Daarnaast zullen er een aantal sporters en vertegenwoordigers aanwezig zijn.

Regisseur Slotceremonie

De slotceremonie (of sluitingsceremonie) is geregisseerd door de Chinese filmmaker Zhang Yimou. Hij was ook de regisseur van de openingsceremonie. De ceremonie staat in het teken van de “eenvoudige, veilige en prachtige” gedachte van de Olympische Spelen. Bovendien is hij ook al eens voor een oscar genomineerd.

Sluitingsceremonie Olympische Spelen op TV

Wil je de sluitingsceremonie van de Spelen live op TV kijken? De slotceremonie wordt op verschillende TV zenders uitgezonden. We hebben voor jou een overzicht gemaakt:

 • NPO 1 (Nederland 1)
 • CANVAS, Sporza (België)
 • BBC One (Engeland)
 • Eurosport (Nederlands)
 • ZDF (Duitsland)

Op zondag 20 februari 2022 kun je de slotceremonie op TV kijken. De sluitingsceremonie begint om 13:00 uur (Nederlandse tijd).

Stadion sluitingsceremonie Olympische Spelen Beijing

De sluitingsceremonie wordt gehouden in hetzelfde stadion als de openingsceremonie. Het stadion voor de sluitingsceremonie is het Beijing National Stadium. Het stadion is beter bekend als “het vogelnest”. Het Olympische stadion dankt haar bijnaam aan het ontwerp, dat veel weg heeft van een vogelnest. Het Vogelnest is speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen 2008, die ook in Beijing waren. Er waren destijds 80.000 toeschouwers bij de ceremonie aanwezig. Er zijn tijdens deze winterspelen geen evenementen in het stadion gehouden. Alleen de openings- en sluitingsceremonie worden in het Nationale Stadion van Beijing gehouden.

Olympische Winterspelen 2026 in Milaan en Cortina-D’Amprezzo

De volgende Olympische Winterspelen zijn in Italië. Deze beginnen op vrijdag 6 februari 2026 en duren tot 22 februari 2026. De Winterspelen 2026 worden gehouden in twee Italiaanse Steden:

 • Milaan
 • Cortina D’Amprezzo

Voor Cortina D’Amprezzo is het de tweede keer dat de Winterspelen daar worden gehouden. Cortina D’Amprezzo was in 1956 al gastheer van de Winterspelen. De Olympische Spelen zijn al drie keer eerder in Italië gehouden; Winterspelen in Cortina D’Amprezzo (1956), Winterspelen in Turijn (2006) en Zomerspelen in Rome (1960).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *