Paard overleden op de Olympische Spelen in Tokio 2021: Op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio heeft een Zwitserse ruiter zijn paard moeten laten inslapen. Bij de sport Eventing, in onderdeel Cross Country, gebeurde vannacht het onvoorstelbare. Het paard van de Zwitserse ruiter Robin Godel raakte geblesseerd nadat het viel over één van de laatste hindernissen.

Paard overleden op de Olympische Spelen in Tokio 2021
Op de Olympische Spelen in na het onderdeel Cross Country een paard doodgegaan. Het gaat om het 14-jarige paard Jet Set, van de Zwitserse ruiter Robin Godel. De ruiter Godel was met zijn paard bijna bij de finish toen het noodlot toesloeg. Het paard kwam op één van de laatste hindernissen ten val en raakte geblesseerd. De Cross Country wedstrijd werd stilgelegd zodat het dier met een speciale paardenambulance kon worden afgevoerd. Uit onderzoek bleek dat het paard een gescheurde gewrichtsband had in zijn rechterbeen. Dit is bij paarden niet te genezen en veroorzaakt veel pijn.
Omdat het ging om een ernstige verwonding die bij het paard extreem veel pijn veroorzaakt, is tot euthanasie overgegaan. In overleg met de ruiter, de eigenaar van het paard en de dierenarts is toen besloten om het paard te laten inslapen. Op Instagram heeft Robin Godel afscheid genomen van zijn paard.
Zware omstandigheden en lastig parcours
Het waren zware omstandigheden in Tokio tijdens de Cross Country. De temperaturen liepen op tot ver boven de dertig graden. De paarden werden dan ook meteen gekoeld nadat zij over de finish kwamen. Bovendien was het een lastig parcours in Tokio. Het ongeval met het paard op de Olympische Spelen was volgens het Zwitserse Olympische team niet te wijten aan het parcours. Ook een fout van de ruiter is niet aan de orde. Het paard en het ongeval zal nog wel verder worden onderzocht door het FEI (Fédération Equestre Internationale).
Wat is Eventing op de Olympische Spelen
Het onderdeel Eventing op de Olympische Spelen wordt vaak ook wel de triatlon in de paardensport genoemd. Het bestaat uit een combinatie van dressuur, springen en Cross Country. Vroeger was het onderdeel Eventing bekend als Military. De ruiters moeten een dressuurproef, een terreinproef (Cross Country) en een springparcours afleggen. Degene met de minste strafpunten over alle onderdelen wint het Eventing.
Wat is Cross Country op de Olympische Spelen
Het onderdeel dressuur en springen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Het onderdeel Cross Country is daarentegen vaak de grote onbekende. Bij het Cross Country leggen de ruiters een parcours af met verschillende obstakels. Zo moeten er verschillende hindernissen worden genomen. Enkele voorbeelden van deze hindernissen zijn:
- Door het water
- Over obstakels springen
- Heuvels oplopen
- Van steile heuvels afspringen
Het onderdeel Cross Country vraagt enorm veel van zowel paard als ruiter. Daarom worden de paarden voor Cross Country door een dierenarts gecontroleerd. Ook na het afleggen van het parcours gebeurt dit weer.
Namens Team NL namen Janneke Boonzaaijer en Merel Blom deel aan het onderdeel Cross Country. Zij werden overigens beiden gediskwalificeerd omdat ze het parcours niet goed uitvoerden.
Is Cross Country veilig?
Hoe veilig is Cross Country, onderdeel van Eventing? De sport is in de loop der jaren steeds veiliger gemaakt voor zowel paard als ruiter. Zo waren vroeger de hindernissen vaak vast. Bij het onderdeel springen zie je bijvoorbeeld dat de balken losliggen, waardoor de kans op blessures bij paard of ruiter minimaal zijn. Bij Cross Country was dit niet zo. Dit hebben ze bij de Olympische Spelen 2021 in Tokio aangepast. De hindernissen zijn nu zo gemaakt dat ze kunnen wegklappen. Ook worden de paarden ingesmeerd met een soort vaseline, zodat ze makkelijker van de hindernissen afglijden.