Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Oranje Leeuwinnen doen Haka na | WK 2023

Oranje Leeuwinnen doen Haka na | WK 2023

    Oranje Leeuwinnen doen haka na op het  WK 2023 bekijken? Op het WK 2023 is ophef ontstaan na een filmpje waarop te zien is dat de Oranje Leeuwinnen de Haka nadoen. De Haka is een traditionele, ceremoniële dans die door de Maori nog steeds beoefend wordt. Sherida Spitse en Merel van Dongen deden de Haka op de training van het Nederlands Elftal in Zeist. Bekijk de beelden van de speelsters van het Nederlands Dameselftal die de Haka nadoen. De speelsters van het Nederlands Elftal verblijven momenteel in Sydney in aanloop naar het WK 2023 dat op 20 juni 2023 begint. Lees alles over de Oranje Leeuwinnen die de Haka “belachelijk maken”.

    Haka Oranje Leeuwinnen
    Bron: Youtube

    Oranje Leeuwinnen doen Haka na

    Het filmpje van de Oranje Leeuwinnen die de Haka nadoen komt nu pas naar buiten. Toch vond het voorval eerder plaats. Het gebeurde namelijk op een training van de Oranje Leeuwinnen in Zeist. Toen was het Nederlands vrouwenelftal dus nog in Nederland. Op het filmpje van de Haka van de Oranje Leeuwinnen zijn Sherida Spitse en Merel van Dongen te zien. Bovendien hoor je de woorden “haka” en “Nieuw-Zeeland” geroepen worden. De KNVB ontkent dat de speelsters de haka hebben gedaan. Wel heeft de voetbalbond de video van het Haka-incident offline gehaald.

    Video: Oranje Leeuwinnen doen Haka na

    Bekijk hieronder de Video waarin je de speelsters van het Nederlands Elftal de Haka ziet nadoen:

    In de video hoor je duidelijk een speelsters zeggen “haka, Nieuw-Zeeland!” Het lijkt erop dat Merel van Dongen dat zegt. Ze lijkt het te doen om de groep te motiveren. Bovendien zie je Merel Spitse in een gebukte houding met haar handen op elkaar een beweging uit de Haka-dans maken. Toch zegt de KNVB dat het niet gebeurt is.

    Spanje Haka WK 2023

    Ook het Spaanse vrouwenteam kwam al in opspraak door het nadoen van de haka. Ook speelsters van het Spaanse vrouwenelftal deden de Haka na. Net als bij de Oranje Leeuwinnen werd ook de video van het Spaanse vrouwenelftal snel verwijderd.

    Rugby dans Nieuw-Zeeland

    De haka is wereldwijd bekend geworden door het rugby. Voorafgaand aan iedere wedstrijd doet het Nieuw-Zeelandse rugby team namelijk de Haka. De “All Blacks”, de bijnaam van het nationale rugby team van Nieuw-Zeeland, doet de dans om hun sterkte te tonen en eenheid te creëren voorafgaand aan wedstrijden. Daarnaast doen ook de “Black Ferns”, het Nieuw-Zeelandse vrouwenrugbyteam, regelmatig een haka voor hun wedstrijden..

    Waarom is het doen van de haka “beledigend”?

    Waarom is het beledigend dat de Oranje Leeuwinnen de Haka doen? In principe is het doen van de Haka natuurlijk niet beledigend of bespottend. Er wordt gesuggereerd dat de speelsters van het Nederlands Elftal de spot drijven met de Haka. Ook kan de Haka gezien worden als een uitdagende oorlogsdans. Dit is volgens de KNVB niet het geval. De KNVB heeft aan de Telegraaf ook een verklaring afgelegd. Die lees je hieronder.

    Verklaring Haka Oranje Leeuwinnen KNVB

    De KNVB zei tegen de Telegraaf het volgende:

    “Het fragment uit de online video is onderdeel van een training [sessie] die het team onlangs in Nederland heeft gehad”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf . Bij het fysieke deel van de training deed het team een ​​oefening die gericht was op het kanaliseren van je innerlijke kracht en die absoluut niet refereerde aan de Haka of deze nabootste.

    “Het was niet de bedoeling om respectloos te zijn tegenover wie dan ook. In de sport is de Haka bekend en wordt bewonderd door alle professionele atleten. Het Nederlands damesvoetbalelftal vormt hierop geen uitzondering.”

    “Ons bezoek aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland zal ons de gelegenheid bieden om beide gastlanden beter te leren kennen. We kijken uit naar ons verblijf en de pōwhiri-ceremonie die ons te wachten staat.”

    Wat is de Haka?

    Wat is de Haka? En waarom de naam Haka? De Haka zijn verschillende ceremoniële dansen uitgevoerd door de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. De dans wordt ook uitgevoerd op Samoa, Tonga, Fiji eilanden in Polynesië en Melanesië. Met de dans willen de Maori’s de goden aanroepen. De Haka wordt ook veel gebruikt bij sportevenementen. Volgens het Nieuw-Zeelandse bureau van Toerisme is de Haka een “ceremoniële Maori-oorlogsdans of uitdaging”. Het wordt meestal in een groep uitgevoerd en staat voor trots, eenheid en kracht van een stam.

    Tijdens de dans wordt er ondere:

    • Gestampt met de voeten.
    • Uitsteken van de tong.
    • Ritmisch slaan op het lichaam.
    • Luid gezand.

    Wat ze roepen tijdens de Haka heeft ook een betekenis. Ze beschrijven met het schreeuwen tijdens de Haka op poëtische wijze de voorouders en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stam.

    Vlaggen openingsceremonie WK 2023 vrouwen

    Tijdens het WK 2023 worden niet alleen de vlaggen van Australië en Nieuw-Zeeland getoond. Ook worden de traditionele vlaggen van de inheemse volken van Australië en Nieuw-Zeeland. Tijdens de WK-wedstrijden zul je dus ook andere vlaggen zien dan de Australische en Nieuw-Zeelandse. Dit zijn dus vlaggen van (vroegere) inheemse volkeren.

    WK 2023 – Programma

    Nu verblijven de Oranje Leeuwinnen in Sydney. Voorafgaand aan het WK 2023 reizen de Oranje Leeuwinnen nog naar Nieuw-Zeeland. Daar spelen ze namelijk alle groepswedstrijden in groep E. Op 23 juli 2023 komen de Oranje Leeuwinnen voor het eerst in actie. In de eerste van drie groepswedstrijden nemen de Leeuwinnen het op tegen Portugal. De wedstrijd begint om 09:30 uur (Nederlandse tijd). Bovendien kun je de wedstrijd live op tv kijken.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *