Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Nederlander Abdi Nageeye pakt zilver op de Olympische marathon in Tokio 2021

Nederlander Abdi Nageeye pakt zilver op de Olympische marathon in Tokio 2021

Nederlander Abdi Nageeye pakt zilver op de Olympische marathon: Op de Olympische Spelen 2021 in Tokio heeft de Nederlander Abdi Nageeye de zilveren medaille gewonnen. Hij eindigde achter de Keniaan Eliud Kipchoge, die vooraf al als grote favoriet werd gezien. Het trainingsmaatje van Abdi Nageeye, de Belg Bashir Abdi, eindigde als derde.

Abdi Nageeye zilveren medaille marathon Tokio 2021

Abdi Nageeye is een Nederlandse atleet van Somalische afkomst. Sinds 1996 woont Abdi Nageeye in Nederland. Nageeye is houder van het Nederlands record marathon. Het Nederlands record marathon staat op 2 uur, 6 minuten en 17 seconden. De 32-jarige Nageeye pakte voor de tweede keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen een medaille voor Nederland. De andere keer was in 1980, toen Gerard Nijboer het zilver won in Moskou.

Trainingsmaatje Abdi Nageeye

Het was een spannende eindstrijd in de Marathon op de Olympische Spelen van Tokio 2021. Kipchoge liep ver voorop maar daarachter ging het tussen 3 mannen. Hieronder was het trainingsmaatje van Abdi Nageeye, de Belg Bashir Abdi. Opmerkelijk was dat Nageeye in de eindsprint zijn trainingsmaatje opzweepte en motiveerde om door te lopen. Dit lukte. Hierdoor finishte Abdi Nageeye als tweede en Bashir Abdi als derde.

Publiek bij de marathon in Tokio 2021

Opmerkelijk bij de Olympische marathon was dat er publiek aanwezig was. En niet een beetje. Er stonden rijen dik aan mensen die de olympische atleten op de marathon aan het werk wilden zien. Bij de Olympische Spelen in Tokio 2021 is officieel geen publiek toegestaan. Eerlijk is eerlijk, het was wel fijn om weer eens publiek bij een groot sportevenement op de Olympische Spelen te zien.

Twee gouden medaille voor Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge heeft zijn gouden medaille van de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro geprolongeerd. Ook op de Olympische marathon van 2021 in Tokio was hij de snelste. Kipchoge was ook de eerste marathonloper die een marathon onder de twee uur wist de lopen. Dit record staat echter niet als officieel record te boek, omdat hij gebruik maakte van allerlei technische snufjes zoals een auto met een laser die het record aangaf. Kipchoge is overigens ook de houder van het wereldrecord. Dat staat op 2:01.39. Het Olympisch record werd niet gebroken.

Totaal aantal medailles nu op 34 door zilver op de Olympische marathon

Met de zilveren medaille van Abdi Nageeye staat het totaal aantal medailles van Nederland nu op 34:

  • 10x goud
  • 12x zilver
  • 12x brons

Benieuwd naar alle Nederlandse medaillewinnaars? Bekijk alle Nederlandse medaillewinnaars.

Nederlander Abdi Nageeye pakt zilver op de Olympische marathon in Tokio 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *