Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Is het EK voetbal moeilijker dan het WK voetbal?

Is het EK voetbal moeilijker dan het WK voetbal?

 • door

Is het EK voetbal moeilijker dan het WK voetbal? Al jaren wordt deze discussie in menig voetbalkantine, huiskamer of in de vriendengroep besproken.

Het zou ons natuurlijk wel goed uitkomen. Het Nederlands Elftal werd namelijk al eens Europees Kampioen (1988), maar wist nog nooit de beste van de wereld te worden.

Maar wat is nou waar? Is een EK voetbal echt moeilijker dan een WK? Wij zochten het voor je uit!

EK moeilijker dan WK verschillen tussen EK en WK

Is een EK moeilijker dan een WK?

Steeds vaker wordt er door spelers geroepen dat een EK voetbal lastiger is dan een WK voetbal. Onlangs zei de Franse sterspeler Kylian Mbappé ook dat hij het EK een moeilijker toernooi vindt dan het WK. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Het land dat het vaakst de beste van de wereld was is namelijk Brazilië. De Brazilianen wisten vijf keer Wereldkampioen te worden. Daarna volgen wel twee Europese landen: Italië en Duitsland (beiden 4x).

Maar wat zijn nou de verschillen en overeenkomsten tussen een EK en een WK?

Verschillen tussen het EK en WK

De sterkste voetbalcompetities zijn natuurlijk in Europa. De Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, De Spaanse competitie en de Italiaanse competitie zijn al jaren zeer sterk. Het is dan ook niet zo vreemd dat het niveau van voetbal in Europa hoger ligt dan in de rest van de wereld.

Bovendien zijn de trainers, coaches en trainingsfaciliteiten van de topclubs in Europa ook veel beter dan in andere delen van de wereld.

Daarnaast hebben we een aantal verschillen en overeenkomsten op een rijtje gezet:

 • Ook de topspelers van niet Europese landen spelen vaak in de Europese competities. Denk aan Messi en Ronaldinho bij FC Barcelona, Maradona bij Napoli en Ronaldo bij PSV, Inter en Real Madrid. Toch zijn er ook uitzonderingen. Pelé speelde zijn hele leven buiten Europa (Santos en New York Cosmos).
 • Aan een WK doen meer zwakkere landen mee. Per continent zijn een aantal WK-kwalificatie plekken toegewezen. Daardoor doen bijvoorbeeld ook landen als China, Saoedi-Arabië, Costa Rica en Ghana mee aan het WK. De poulefase van een WK is daardoor aanzienlijk makkelijker dan op een EK.
 • Vanaf de knockout fase van zowel het EK als het WK merk je dat de verschillen kleiner worden. De zwakkere landen liggen dan vaak uit het toernooi en er blijven alleen maar sterke landen over. Het verschil met het EK is dat ook sterke landen als Argentinië en Brazilië dan vaak nog meedoen. Later in het toernooi wordt het WK dus lastiger dan het EK.
 • Het aantal deelnemende landen is anders. Aan het WK 2022 in Qatar deden 32 landen mee. Op het EK in 2024 zijn er 24 deelnemers. Doordat er minder landen aan de eindronde van het EK dan het WK meedoen, doen er vaak automatisch sterkere landen mee.

EK of WK; de verschillende winnaars

Het grootste verschil tussen een EK en een WK zit natuurlijk in de deelnemende landen. Bij een EK mogen alleen landen uit Europa meedoen, terwijl bij een WK de hele wereld meedoet om wereldkampioen te worden.

Toch komen de belangrijkste voetballanden vaak uit Europa. Van de 22 WK’s die er geweest zijn, was er 10x een winnaar die niet uit Europa kwam. Dit betekent dus dat het WK maar liefst 12x door een Europees land gewonnen is.

Het verschil is niet zó noemenswaardig dat we kunnen stellen dat Europese landen zoveel sterker zijn dan Europese. Bovendien is het land met de meeste WK-titels geen Europees land. Brazilië werd namelijk, als enige land ter wereld, vijf keer wereldkampioen.

We hebben even de verschillende WK winnaars voor je op een rijtje gezet. Hoewel er namelijk 10 niet-Europese WK-winnaars waren, zijn er maar drie niet Europese landen die het WK gewonnen hebben. Dit zijn

 • Brazilië (5x)
 • Argentinië (3x)
 • Uruguay (2x)

Bij de Europese landen ligt dit iets anders. Daar zijn namelijk veel meer verschillende winnaars te zien:

 • Italië (4x)
 • (West)-Duitsland (4x)
 • Frankrijk (2x)
 • Spanje (1x)
 • Engeland (1x)

Ook bij de zestien EK’s die er geweest zijn is deze trend terug te zien. Maar liefst 10 verschillende landen werden al eens Europees Kampioen. Er zijn dus veel sterke Europese landen, terwijl er op het WK maar een paar sterke landen bijkomen.

Spelers vinden EK moeilijker dan WK

Mbappé, sterspeler van Frankrijk, zei in een interview dat hij het EK veel moeilijker vindt dan het WK. Hij zei dat dit komt doordat “spelers en teams elkaar beter kennen”. Ook gaf hij aan dat de speelstijlen van alle EK-deelnemers meer op elkaar lijken. Mbappé verwacht dan ook dat het komende EK in Duitsland al vanaf de groepsfase heel spannend gaat worden.

In 2017 zei de Italiaanse legende Gennaro Gattuso dat hij het veel moeilijker vond om Europees Kampioen te worden dan Wereldkampioen te worden. Dit komt volgens hem doordat Europese teams veel tactischer spelen. Hoewel er wereldwijd misschien meer individuele techniek is, zijn de landen op het EK tactisch beter. Ook de mentaliteit van landen uit Europa vond hij beter dan landen uit de rest van de wereld.

Conclusie: Is een EK moeilijker dan een WK?

De conclusie op de vraag “is een EK voetbal moeilijker dan een WK?” is dat een EK in het begin lastiger is, maar vanaf de kwartfinales wordt het WK lastiger.

De groepsfase van het WK is vaak een stuk eenvoudiger omdat er ook makkelijkere tegenstanders in de poule zitten. Tijdens een EK is ook de groepsfase vaak al heel erg spannend. Dit zien we op het EK 2024 ook weer terug in poule B, die niet voor niets de “poule des doods” wordt genoemd.

Het is dus niet zozeer dat een EK of een WK moeilijker is, maar het vergt wel veel meer van de spelers. Daar waar spelers op een WK in de poulefase nog iets rustiger aan kunnen doen, moeten ze op het EK meteen vol aan de bak.

Dan sluiten we tenslotte nog af met een kleine teleurstelling voor alle Oranjefans. Hoewel sommigen het EK misschien lastiger vinden dan het WK, is het worden van wereldkampioen toch een knappere prestatie dan het EK winnen. Oranje moet op het WK 2026 dus even flink aan de bak.

Op YouTube staat bovendien een leuke video online waarin gediscussieerd wordt over of het EK lastiger is dan het WK. Bekijk de video hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *