Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Iran weigert vrouwen bij voetbalstadion voor interland

Iran weigert vrouwen bij voetbalstadion voor interland

Bij de voetbalwedstrijd Iran – Libanon op 29 maart 2022 heeft Iran vrouwen de toegang tot het stadion geweigerd. Iran had 2000 kaarten beschikbaar gesteld voor vrouwen. De vrouwen werden bij aankomst bij het stadion tegengehouden door de politie. Vervolgens werden de vrouwen de toegang tot het stadion geweigerd. De wedstrijd werd gespeeld in het Imam Reza Stadion in Iran, in de stad Mashdad.

Iran vrouwen stadion

Iran weigert vrouwen bij voetbalstadion voor interland

Het tegenhouden van de Iraanse vrouwen bij het stadion ging overigens niet zonder slag of stoot. De vrouwen wilden het stadion betreden omdat de Iraanse autoriteiten ze de kaarten toegezegd hadden. Toen de vrouwen protesteerden tegen de weigering van het stadion, werden ze met pepperspray bespoten.

Kritiek op uitsluiten vrouwen in stadions

Alireze Jahanbakhsh, die voor Iran uitkomt, leverde kritiek op de uitsluiting van vrouwen in stadions. De speler van Feyenoord is de aanvoerder van Iran. Hij zei in een interview dat hij de uitsluiting van vrouwen in voetbalstadions afkeurt.

Vrouwen in stadions in Iran

Sinds de oprichting van de Islamitische Republiek Iran is het verboden voor vrouwen om voetbalstadions te betreden. Dit geldt overigens ook voor andere sportstadions. “Vrouwen moeten niet worden blootgesteld aan de mannelijke sfeer en half geklede mannen” aldus geestelijken in Iran. De FIFA heeft in 2019 Iran bevolen om vrouwen toe te laten in stadions. Hier wordt in de praktijk dus niet altijd gehoor aan gegeven.

Vrouwen in stadions tijdens WK in Qatar

Door de recente gebeurtenissen tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Iran – Libanon, laait de discussie over vrouwenrechten tijdens het WK 2022 in Qatar ook weer op. De rechten voor vrouwen in Qatar zijn nog steeds niet hetzelfde als mannen. Qatar heeft daarentegen toegezegd dat er tijdens het WK van 2022 geen beperkingen zijn op vrouwen in stadions. In het verleden is ook gebleken dat Qatar vrouwen toelaat in stadions.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *