Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Hoe werkt de loting voor de achtste finales van de Champions League?

Hoe werkt de loting voor de achtste finales van de Champions League?

 • door

Hoe werkt de loting voor de achtste finales van de Champions League? Tijdens de loting voor de achtste finales van de UEFA Champions League wordt bekend welke clubs tegen elkaar gaan spelen in de achtste finales van het toernooi.

Omdat het soms wat onduidelijk is hoe de loting van de Champions League precies werkt, leggen we het hier voor je uit. Er zijn namelijk een aantal regels tijdens de Champions League loting.

Hoe werkt de loting voor de achtste finales van de Champions League

Hoe werkt de Champions League loting voor de achtste finales?

Tijdens de loting zijn er twee bakken met ballen. In de eerste bak zitten alle groepswinnaars uit de poulefase van de Champions League. In de tweede bak zitten alle nummers 2 uit de poulefase van de Champions League. Vervolgens wordt er eerst een bal uit bak 1 gepakt en daarna één uit bak 2.

Deze clubs nemen het dan tegen elkaar op in de achtste finale van de Champions League. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Sommige clubs mogen namelijk niet tegen elkaar spelen in de achtste finales.

Wat zijn de regels voor de loting van de achtste finales van de Champions League?

Er zijn een aantal regels tijdens de loting voor de achtste finales van de Champions League.

 1. Allereerst wordt er een club uit pot 1 gekoppeld aan een club uit pot 2. De clubs uit pot 1 zijn “seeded” en de clubs uit pot 2 zijn “unseeded”.
 2. Clubs uit hetzelfde land kunnen niet tegen elkaar spelen in de achtste finales van de Champions League. Zo kan bijvoorbeeld Bayern München niet loten tegen RB Leipzig omdat ze allebei uit Duitsland komen.
 3. Clubs die bij elkaar in de poule zaten tijdens de groepsfase kunnen ook niet tegen elkaar loten. PSV kan dus niet nog een keer tegen Arsenal loten in de achtste finales.

Hoe zijn de potten verdeeld?

Er zijn tijdens de loting 2 potten. Pot 1 bestaat uit de groepswinnaars en pot 2 bestaat uit de runners-up uit de groepsfase. De potten voor de loting zijn:

 • Pot 1 (groepswinnaars): Bayern München, Arsenal, Real Madrid, Real Sociedad, Manchester City, FC Barcelona, Borussia Dortmund en Atlético Madrid.
 • Pot 2 (runners-up): FC Copenhagen, PSV, Napoli, Inter, RB Leipzig, Porto, Paris Saint-Germain en Lazio.

Voor iedere achtste finale wedstrijd wordt een club uit pot 1 aan een club van pot 2 gekoppeld.

Welke clubs doen mee aan de achtste finales van de Champions League?

In totaal hebben 16 clubs zich geplaatst voor de achtste finales van de UEFA Champions League. Daarom worden de achtste finales in het Engels “round of 16” genoemd. De clubs die zich geplaatst hebben en dus geloot gaan worden op 18 december zijn:

 • Spanje: Real Madrid, Real Sociedad, FC Barcelona, Atlético Madrid
 • Duitsland: Bayern München, RB Leipzig, Borussia Dortmund
 • Italië: Inter, Lazio, Napoli
 • Engeland: Manchester City, Arsenal
 • Nederland: PSV Eindhoven
 • Denemarken: FC Copenhagen
 • Frankrijk: Paris Saint-Germain
 • Portugal: Porto

Mogelijke tegenstanders PSV

PSV is bij de loting ingedeeld in pot 2 (unseeded) omdat PSV tweede in de poule geëindigd is. Daardoor moet PSV het in de achtste finales opnemen tegen een ploeg uit pot 1. PSV mag in de achtste finales niet tegen Arsenal loten, omdat ze daarbij in de poule zaten. De Eindhovenaren kunnen dus zeven clubs uit pot 1 tegenkomen. De mogelijke tegenstanders van PSV voor de achtste finales in de UEFA Champions League zijn:

 1. Bayern München
 2. Real Madrid
 3. Real Sociedad
 4. Manchester City
 5. FC Barcelona
 6. Borussia Dortmund
 7. Atlético Madrid

Waar wordt de loting gehouden?

De loting wordt gehouden in “The house of European Football” in Nyon, Zwitserland. Dit is het hoofdkwartier van de UEFA. Het gebouw is gelegen aan de oevers van het Meer van Genève.

Locatie loting Champions League
Florian Pépellin, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Wanneer worden de achtste finales gespeeld?

De achtste finales worden pas in 2024 gespeeld. Er zit natuurlijk ook nog een winterstop tussen. In de achtste finales spelen de clubs zowel een thuis- als een uitwedstrijd. De winnaar over twee duels gaat door naar de kwartfinales. Uitdoelpunten tellen niet meer dubbel.

De heenwedstrijden zijn op:

 • Dinsdag 13 en woensdag 14 februari 2024.
 • Dinsdag 20 en woensdag 21 februari 2024.

De returns van de achtste finales zijn op:

 • Dinsdag 5 en woensdag 6 maart 2024.
 • Dinsdag 12 en woensdag 13 maart 2024.

Na afloop van de loting wordt ook het speelschema voor de achtste finales bekendgemaakt.

Loting Champions League kijken

Wil je de loting voor de 8e finales van de Champions League live kijken? De loting wordt live op tv uitgezonden. Ook zijn er meerdere livestreams van de CL-loting beschikbaar. Lees alles over de loting live op tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *