Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Hoe werkt de Belgische voetbalcompetitie?

Hoe werkt de Belgische voetbalcompetitie?

  Hoe werkt de Belgische voetbalcompetitie? De Belgische voetbalcompetitie heet de Jupiler Pro League. Die competitie werkt anders dan bijvoorbeeld de Nederlandse Eredivisie. Zo bestaat de Belgische competitie uit twee delen. Doordat het seizoen in België is opgedeeld in twee delen, kan het soms wat verwarrend zijn hoe de competitie precies werkt. Daarom leggen wij jou in dit artikel zo duidelijk en eenvoudig uit hoe de Belgische voetbalcompetitie werkt.

  Hoe werkt de Belgische voetbalcompetitie

  Hoe werkt de Belgische voetbalcompetitie?

  • Wat: Jupiler Pro League (Belgische voetbalcompetitie)
  • Aantal clubs: 16
  • Aantal speelronden: 30
  • Seizoen 2023/2024

  De Belgische competitie werkt anders dan de meeste andere voetbalcompetities. Laten we bij het begin beginnen. Allereerst zijn er maar 16 clubs in de Jupiler Pro League. Vervolgens n begint het seizoen net zoals alle competities. Alle 16 clubs spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. Dit zijn dus 30 speelronden. Na de reguliere competitie is er een stand op de ranglijst. Deze is heel belangrijk. De stand na de reguliere competitie bepaald namelijk het vervolg van het seizoen.

  Regels en opzet play offs België 2023/2024

  Na de reguliere competitie van 30 speelronden gebeurt er het volgende:

  1. Nummer 1 t/m nummer 6 (Play off 1)
   De nummers 1 t/m 6 op de ranglijst gaan naar de Champions’ play-offs, ook wel de kampioenschapssronde genoemd. Zij spelen tegen elkaar om te bepalen wie er kampioen van België wordt. De punten die ze in de reguliere competitie behaald hebben nemen ze niet allemaal mee. Deze punten worden gehalveerd. De zes clubs in de kampioenschapsronde spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar om de eindstand in de competitie te bepalen. De play-offs in de kampioenschapsronde worden ook wel Play-offs 1 genoemd.

   Voorbeeld: Een club eindigt na de reguliere competitie met 30 punten op plek 4. Dan gaat die club naar in de tweede seizoenshelft met 15 punten van start in de kampioenschapsronde. Deze club speelt vervolgens twee keer tegen de andere vijf clubs in de kampioenschapsronde om de eindstand in de Belgische competitie te bepalen.
  2. De nummer 7 tot en met 12 (play-off 2)
   De nummer 7 tot en met 12 spelen een zelfde soort competitie. Ook bij deze clubs worden te punten gehalveerd. Zij spelen echter niet om het kampioenschap, maar om een ticket voor Europees voetbal. Deze ronde heet de “Europe play-off” ronde. Ook zij spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen de andere clubs. De play-offs om Europees voetbal worden ook wel Play-offs 2 genoemd. De winnaar van de play-offs 2 krijgt vervolgens een ticket voor de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League.
  3. De nummer 13 tot en met 16 (play-off 3)
   De nummer 13 tot en met 16 spelen de play-off 3. Dit wordt ook wel de degradatie play-offs genoemd. In tegenstelling tot play-off 1 en 2, behouden de clubs in play-off 3 hun behaalde punten. De clubs in play-off 3 spelen ook een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. De onderste twee clubs degraderen direct naar Klasse B. De nummer 14 van de ranglijst speel vervolgens promotie/degradatiewedstrijden tegen de nummer 3 uit klasse B (Challenger Pro league). De winnaar van dit duel speelt volgend seizoen in de Jupiler Pro League.

  Play offs Jupiler Pro League 23/24

  Een overzicht van de play-offs vanaf seizoen 2023/2024 in de Belgische competitie:

  Eindstand reguliere competitiePlay-offsRegels
  1KampioenschapsrondePunten halveren
  2KampioenschapsrondePunten halveren
  3KampioenschapsrondePunten halveren
  4KampioenschapsrondePunten halveren
  5KampioenschapsrondePunten halveren
  6KampioenschapsrondePunten halveren
  7Europees voetbalPunten halveren
  8Europees voetbalPunten halveren
  9Europees voetbalPunten halveren
  10Europees voetbalPunten halveren
  11Europees voetbalPunten halveren
  12Europees voetbalPunten halveren
  13Degradatie play-offsBehaalde punten blijven behouden
  14Degradatie play-offsBehaalde punten blijven behouden
  15Degradatie play-offsBehaalde punten blijven behouden
  16Degradatie play-offsBehaalde punten blijven behouden

  Play off 1 (kampioenschapsronde)

  De regels in de kampioenschapsronde zijn als volgt:

  • Zes clubs.
  • Nummer 1 t/m 6 uit de reguliere competitie.
  • Clubs spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar.
  • Punten uit de reguliere competitie worden gehalveerd.

  De winnaar van play-off 1 wordt kampioen van België. Daarnaast zijn de Europese tickets als volgt verdeeld:

  EindstandEuropese tickets
  1Kampioen + laatste voorronde Champions League
  2Tweede voorronde Champions LeagueChampions League
  3Tweede voorronde Conference League
  4
  5
  6
  Regels en opzet play off 1 23/24

  Play off 2 (Conference Leaue play off)

  De regels in de kampioenschapsronde zijn als volgt:

  • Zes clubs.
  • Nummer 7 t/m 12 uit de reguliere competitie.
  • Clubs spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar.
  • Punten uit de reguliere competitie worden gehalveerd.

  De winnaar van play-off 2 in de Belgische competitie krijgt vervolgens een ticket voor de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League. Dit ziet er als volgt uit:

  EindstandEuropees voetbal
  7Tweede voorronde Conference League
  8
  9
  10
  11
  12
  Regels en opzet play off 2 23/24

  Play off 3 (degradatie play off)

  • Vier clubs.
  • Nummer 13 t/m 16 uit de reguliere competitie.
  • Clubs spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar.
  • Punten uit de reguliere competitie blijven behouden en worden dus niet gehalveerd.

  De degradatie play offs zien er vervolgens als volgt uit:

  EindstandPrijs
  13Blijft in Jupiler Pro League
  14Play-offs promotie/degradatie
  15Degradatie
  16Degradatie
  Regels en opzet play off 3 23/24

  Europa League ticket België

  Naast bovenstaande Europese tickets is er nog een ticket te vergeven. Dat is het ticket voor de Europa League. Deze gaat naar de bekerwinnaar van België. De winnaar van de “Beker van België” krijgt een ticket voor de laatste voorronde van de UEFA Europa League.

  Voor- en nadelen Belgische competitie

  De opzet van de Belgische competitie verschilt nogal van de meeste Europese competities. Ook de verschillen met de Nederlandse Eredivisie zijn groot. Er zijn een hoop voor- en nadelen te noemen over de opzet van de Belgische competitie. Wij hebben de belangrijkste voordelen en nadelen van de Jupiler Pro League op een rijtje gezet.

  Voordelen

  1. Meer spanning.
   Veel spannende wedstrijden: Doordat de competitie in twee delen is opgedeeld, wordt het veel spannender. Zowel het eerste deel (wie haalt de kampioenschapsronde, wie moet vrezen voor de degradatie play-offs), als het tweede deel zijn heel erg spannend.
  2. Play off 1 bestaat uit allemaal topwedstrijden.
   De wedstrijden in play off 1, ofwel de kampioenschapsronde, gaat tussen dé topclubs van België. Dit betekent dus dat er allemaal grote wedstrijden gespeeld worden. Dit is goed voor de fans in het stadion, de mensen thuis voor de buis en natuurlijk voor de reclame-inkomsten.
  3. Meer geld.
   De tv-inkomsten voor clubs zijn gestegen. Doordat er meer topwedstrijden op tv uitgezonden worden, zijn er ook meer tv-inkomsten gegenereerd.

  Nadelen

  1. Onduidelijk.
   De competitie wordt vaak als onduidelijk gezien (vandaar ook dit artikel). Misschien niet in het eigen land, maar voor buitenlandse kijkers is het onoverzichtelijk. Dit kan buitenlandse investeerders ook afschrikken.
  2. Je wordt niet serieus genomen.
   Doordat de competitie opzet zo anders is dan andere landen ligt het gevaar op de loer dat je niet serieus genomen wordt. “Dat is die competitie met die gekke regels”.
  3. Play-off 2 gaat bijna nergens om.
   Natuurlijk ligt er voor de winnaar van play-off 2 wel een ticket voor de voorronde van de Conference League klaar, maar dat is het dan ook. Vijf clubs blijven met lege handen. Bovendien is het soms voor de club op de laatste plaats al wel duidelijk dat ze niet echt mee gaan doen.
  4. De competitie is niet spannend genoeg.
   Als je op deze manier spanning in een competitie moet brengen, dan zegt dat al heel veel over het niveau in de competitie. Dit is een veelgehoord argument van mensen die kritisch zijn over de Belgische voetbalcompetitie.
  5. Topwedstrijden kunnen saai worden.
   Als een topper in de Belgische competitie te vaak gespeeld wordt, kan het maar zo eens gewoon worden. Dat gevaar ligt bij deze competitie-opzet op de loer.

  Regels en opzet Belgische competitie

  Hopelijk heb je nu iets meer duidelijkheid over de opzet van de Belgische competitie vanaf het seizoen 2023/2024. De wedstrijden in de Jupiler Pro League zijn live te zien op één van de kanalen van Ziggo Sport.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *