Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Hartslagmeter bij VAR momenten op EK 2024

Hartslagmeter bij VAR momenten op EK 2024

  • door

We hebben tijdens het EK 2024 al een aantal VAR momenten gezien. Dit gebeurt als de VAR (videoscheidsrechter) een spelmoment gaan terugkijken om te bekijken of er geen overtreding is gemaakt.

Tijdens sommige VAR momenten op het EK 2024 is ineens een hartslagmeter in beeld te zien. Maar wat is precies die hartslagmeter? En wat is het doel van die “hartslag” tijdens de VAR-herhaling op het EK in Duitsland?

Hartslagmeter tijdens EK 2024 balsensor

Harslagmeter bij VAR moment op EK 2024

We zagen het bijvoorbeeld bij de EK-wedstrijd tussen België en Slowakije. Er werd toen een mogelijke handsbal van de Belgische speler Loïs Openda voorafgaand aan de goal van Lukaku bekeken door de videoscheidsrechter.

Veel kijkers waren verrast toen er ineens een soort hartslagmeter bij de herhaling te zien was. Toch zul je dit in de toekomst waarschijnlijk nog veel vaker gaan zien. Het gaat namelijk om een technologische ontwikkeling.

Wat is de hartslagmeter bij de VAR momenten op het EK 2024?

De hartslagmeter die je tijdens de VAR momenten ziet op het EK is geen hartslagmeter. Het gaat om een sensor in de bal die detecteert of de bal aangeraakt wordt.

Iedere keer als je dus een piek in de “hartslagsensor” ziet, wordt de bal aangeraakt. Dit helpt de VAR bij het bepalen of een speler de bal wel of niet raakt.

In het voorbeeld van België kon daardoor duidelijk gezien worden dat Openda de bal met zijn hand aanraakte. De beslissing om de goal af te keuren was daardoor terecht.

Balsensor EK 2024 is eigenlijk aanraaksensor

De balsensor die in de EK-bal zit wordt ook wel de contactsensor genoemd. Het is één van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van voetbal. De bal detecteert namelijk wanneer deze aangeraakt wordt en geeft dit door. De pieken in de hartslagmeter die je ziet betekenen dat de bal op dat moment aangeraakt wordt.

Op het WK in Qatar was de wedstrijdbal ook al uitgerust met verschillende gadgets. Zo was er destijds al een sensor in de bal aanwezig die kon helpen buitenspel te detecteren.

Ook was er doellijntechnologie in de bal aanwezig. De officiële EK wedstrijdbal die gebruikt wordt tijdens het EK in Duitsland doet hier dus nog een schepje bovenop.

VAR momenten duidelijker maken

Het is een goed teken dat ook de tv-kijkers en de mensen in het stadion meegenomen worden in de beslissingen van de VAR. Zo kunnen de supporters namelijk ook zien waarom een doelpunt afgekeurd wordt of wat voor overtreding er is begaan.

Op deze manier wordt voetbal bovendien een stuk eerlijker en transparanter. Het aantal schwalbes is door de VAR enorm afgenomen. Ook een doelpunt zoals Maradonna ooit maakte met zijn hand is niet meer mogelijk tegenwoordig.

Tijdens het EK 2024 zullen we ongetwijfeld nog meer momenten gaan zien waarbij met de hartslagmeter de aanraking van de bal wordt weergegeven. Nu weet je in ieder geval wat de hartslagmeter bij de VAR momenten op het betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *